David DarkoPhone&Apps

Wuala, najnovija platforma za sinhronizaciju fajlova

Ako neko od vas već poseduje Dropbox, znaće o čemu govorim. Wuala je je najnovija platforma za sinhronizaciju fajlova, sa prilično pristupačnim cenama i zanimljivim trikovima koji se tiču povećanja prostora u oblaku.

Wuala postoji već duže vreme  dostupna je za Windows/Mac/Linux and iOS/Android, a svakako, njena popularnost je naglo porasla nakon pojave aplikacija za iPhone i Android. Sada već predstavlja ozbiljnog konkurenta Dropbox platformi jer nudi gotovo iste usluge, po mnogo nižim cenama, verovatno najnižim koje jedna platforma ovog tipa može ponuditi. Ako bi vam bio portreban prostor od 50 GB, to bi vas na godišnjem nivou koštalo $79, 10 GB za $29 ili 25 GB za $49. E sad dolazi onaj najzanimljiviji deo.

Kada napravite Wuala account, dobijate besplatan prostor od 1 GB koji možete proširiti isto kao što to rade Dropbox korisnici – pozivanjem prijatelja na deljenje foldera. Ipak, najbolji način za povećanje prostora u oblaku jeste ustupanje viška slobodnog prostora na vašem hard disku. Wuala će koristiti taj prostor na vašem hard disku za svoj cash, dok vi dobijate prostor u oblaku. Što se toga tiče, taj način deljenja i ustupanja nije baš 1:1, s tim što se prostor u oblaku povećava u zavisnosti od toga koliko ste često konektovani (pošto je njima potrebno da budete konektovani, kako bi koristili svoj prostor na vašem hard disku). Na primer, ako imate 100 GB slobodnog prostora na hard disku koji ustupate njima, a vaš kompjuter je konektovan  samo 70% vremena, dobićete 70 GB u oblaku za skladištenje, deljenje i sinhornozaciju fajlova između vaših kompjutera i telefona.

Način i metode deljenja fajlova u Wuala oblaku nije baš tako jednostavan kao kod Dropbox-a, ali Wuala na svom sajtu nudi brojne video tutorijale za početnike. U svakom slučaju, ako već koristite neku od sličnih platformi, nema razloga da ne isprobate i Wualu. Nikad dovoljno slobodnog prostora disku ili u oblaku.

 

Izvor: Lifehacker

Prevod i obrada: David Darko