David DarkoFilmski skener

Lars von Trier udaljen sa filmskog festivala u Kanu

Svojom izjavom da je nacista, jer vuče korene iz Nemačke, i da saoseća sa Hitlerom, Lars von Trier je podigao veliku prašinu na kanskom festivalu. Nakon što je izbačen sa festivala, medijska angažovanja oko filma Melancholia su otkazana, ali i sama njegova izjava bacila je ovaj film u zasenak. Ili možda i nije?

Konferencija za štampu koja je upriličena povodom filma Melancholia, trebalo je da bude još samo jedna u nizu od konferencija na ovom festivalu, međutim način na koji je Lars von Trier pokušao da se našali, kod prisutnih je izazvalo čuđenje i zgražavanje, a Lars je shvatio da se upleo kao pile u kučine, i ono što je hteo reći ostalo je nedovršeno i nerazumljivo većini ljudi, iako dosta njih tvrdi da je to bio samo sarkazam. Nakon ovoga on se izvinio svima i rekao da nije antisemita, rasista, niti nacista. Međurim, organizatori festivala su se ogradili od ove Larsove izjave, sazvali hitan sastanak na kome je odlučeno da je Lars von Trier “persona non grata” na festivalu u Kanu zbog neumesnih izjava koje su neprihvatljive, netolerantne i suprotne idealima čovečanstva i velikodušnosti što jeste srž samog festivala.

Melancholia, je i dalje u konkurenciji za Zlatnu palmu, ali kako mediji navode, Lars von Trier je svojim izjavama znatno oslabio šanse da njegov film pobedi. Ipak, na ovaj način je još više skrenuo pažnju na sebe i svoj rad.

Melancholia je naučnofantastična drama u kome pratimo živote dve sestre, Justine i Claire (Kirsten Dunst i Charlotte Gainsbourg)  i promenu njihovog odnosa nakon što se nepoznata planeta približi Zemlji. Inače, film počinje upravo scenom uništenja Zemlje, a onda gledalac biva vraćen nazad kroz vreme, kako bi video ono što je prethodilo svemu tome. Justine i Michael ( Alexander Skarsgård) se na početku filma venčaju, a ubrzo nakon venčanja Justine doživaljava nervni slom, tako da nju ne uzrujava previše činjenica što će se Zemlja sudariti sa nepoznatom planetom koja se krila iza Sunca, dok je Claire sa druge strane ispunjena strahom i strepi šta bi moglo biti.  U ostalim ulogama igraju: Kiefer Sutherland, Stellan Skarsgård, John Hurt i Charlotte Rampling.