Književni Klub

Moramo da razgovaramo o Kevinu – favorit na Kanskom festivalu

Roman Moramo da razgovaramo o Kevinu, koji je Laguna objavila 2008. godine (prevod Dijane Radinović), je potresan, psihološki dubok, ponekad čak i crnohumorni roman sa dubokim, promišljenim zaključkom, pripovest o opasnoj razlici između onoga što osećamo i onoga što smo zapravo spremni da priznamo. Blistava proza Lajonel Šrajver u potpunosti dočarava emotivni haos koji je rastrgao Evu, ali je to istovremeno i izuzetna metafora za tragediju zemlje gde sve ide kao po loju, u kojoj niko ne gladuje, i gde se sve može kupiti sem svrhe života. U nizu ispovednih pisama voljenom mužu Frenklinu Eva piše o sebi, o njihovoj ljubavi, braku, o njihovom sinu Kevinu i o svemu što ju je razdiralo pre no što će ih zadesiti tragedija, a neverovatna priča je spor, uzbudljiv silazak u pakao, koliko potresan toliko i fascinantan.

Sjajno sročenim rečenicama kojima neuvijeno izražava svoje stavove o materinstvu, karijeri, porodici i tome šta to u američkoj kulturi stvara decu ubice, Lajonel Šrajver, u romanu Moramo da razgovaramo o Kevinu, vodi od krivice do saosećanja, od odmazde do oproštaja.

Prvi “ženski” film prikazan na ovogodišnjem Kanu bilo je ostvarenje Moramo da razgovaramo o Kevinu (We Need to Talk About Kevin) sa oskarovkom Tildom Svinton koja glumi majku tinejdžera koji izazove pokolj u školi. Škotska rediteljka Lin Remzi rekla je da je film, zasnovan na bestseleru Lajonela Šrivera, pokušao da pruži uvid u odgovornost koju roditelji osećaju za dela svoje dece ali i krivicu koja muči čak i “normalne” majke.

“Porođaj je nasilan. Imati porodicu je krvav posao”, rekla je Tilda Svinton koja u filmskoj adaptaciji bestselera Lajonela Šrivera glumi majku dečaka koji izvrši pokolj u školi.Crna priča o odrastanju i roditeljstvu za sada se izdvojila kao favoriti za nagrade na Kanskom festivalu.