Jovana BabićPhone&Apps

Papirni telefon: Presavij ga i zovi

Evo i jednog izuma koji će sve one kojima se prečesto dešava da požele da sednu, baš u momentu dok im je mobilni telefon u zadnjem džepu, učiniti krajnje nestrpljivim: radi se o prototipu kompjutera sa fleksibilnim, touch-screen displejem, koji je potpuno savitljiv.

Imajući u vidu da su smart telefoni zapravo portabl mini kompjuteri, opisujući ga, ovo dostignuće (istraživača saQueensUniversity Human Media Lab iz Toronta)  naizmenično nazivaju kompjuterom i smart telefonom. Koji god naziv koristili za njega, on izgleda i funkcioniše kao mali list interaktivnog papira, kojim se rukuje savijanjem i obrtanjem uglova (budući da bi ubacivanje dugmića bilo besmisleno obzirom na “debljinu” mehanizma) ili pisanjem po njemu olovkom. Prema rečima Roel Vertegaal-a, kreatora takozvanog paperphon-a, on predstavlja budućnost i u roku od narednih pet godina,  sva tehnika će tako izgledati, obzirom da on već sada može sve što i smartphone – u njemu možete skladištiti knjige, koristiti ga za slušanje muzike i naravno, obavljanje poziva.

Najveću draž u celoj priči ima cena ovog proizvoda, koji će koštati do 100 dolara budući da ne zahteva ručno sastavljanje već se jednostavno  štampa pomoću specijalno dizajniranog štampača. Njegovi tvorci ističu da će ovaj fleksibilni iPhone proći isti put kao i LCD displej. Kada su se pojavili, oni su bili maloh fimenzija i smešno skupi, dok se sada oni od 50 i 60 inča mogu naći i za manje od 1000 dolara.

Bilo kako bilo, vreme koje će ovoj spravi biti potrebno da dospe na tržište, možemo iskoristiti da dobro zapamtimo kako izgledaju kancelarije u kojima se koristi papir, kao i kako zvuči kada svoj (dobri stari) telefon, iz veće udaljenosti „spustimo” na radni sto.

 autor: Jovana Babić