Danilo RadojčinUmetnost

SINESTEZIJA – Šareni duh Mediterana

Povratak u kraj u kom ste odrasli može da izazove jako puno emocija, što dobrih, što loših, što zbunjujućih. Još kada neko, kao ja, pobegne iz male sredine u veliki grad, pa se navikne na život sa stalnim dešavanjima oko sebe, što nije imao u prilici da doživi dok je odrastao, povratak na staro može da bude veoma traumatično iskustvo. Najveća trauma, doduše, bila je činjenica da u kući svojih roditelja imam računar osnovnih karakteristika na nivou digitrona, sa grafičkom karticom koja se pregreje posle druge partije Solitaire-a. Znači moraću da nađem neku outdoor zanimaciju i da se posvetim socijalizaciji. Naporno, ali bar mogu da potražim po internetu zbivanja u okolini Herceg Novog za vreme mog boravka, da se makar psihički pripremim za neke stvari.

Posle nekih 5 minuta surfovanja otkrijem da par mojih prijatelja koji su me naučili skoro svemu što znam o grafičkom dizajnu rade na organizaciji festivala u našem gradu. Stupim u kontakt sa njima i našao sam sebi najbolju zanimaciju koju sam mogao da iskopam igde na svetu. Momci iz D-Benda, Mirko Lazarević i Vanja Vikalo, inače direktori i deo hercegnovske ekipe organizatora festivala, su odmah iskoristili moje volonterske sposobnosti, i tako se ja intenzivno uključim u priču o prvom hercegnovskom festivalu ulične umetnosti, otvorenih izložbi i kvalitetnih vrednosti.

Sam festival je osmišljen kao celonedeljna otvorena izložba i work-in-progress event, gde se na više različitih lokacija po starom gradu odvijaju razne otvorene izložbe, interaktivni koncerti, street-art dešavanja, oslikavanje murala na zapuštenim zidovima, i slanje jedne fenomenalne poruke o mladima i modernoj, uličnoj umetnosti koja predstavlja svakodnevicu u većim gradovima. Čitav koncept je osmišljen tako da od samog početka ide lagan tempo, sa malo dešavanja, kako bi se do poslednjeg dana festivala pretvorio u više događaja koji povezuju sve umetnike, ali i meštane, mešavinom moderne umetnosti i tradicionalnosti samog Herceg Novog. Čitav ovaj projekat, koji je (iz prve ruke sam imao prilike to da vidim) poprilično velik zalogaj, je izvukla jedna mala grupa ljudi, od osnovne ideje do realizacije poslednjeg dana. Malo sna, mnogo rada, velika posvećenost i fantastična ideja su na kraju urodili plodom i 05.08. podizanjem zastava Sinestezije, festival je zvanično otvoren.

 Prvi dan festivala je bio krajnje ležeran, uz postavljanje skulptura i fenomenalnu žurku na tvrdjavi Forte Mare festival je krenuo svojim putem. Drugi dan je krenuo sličnim tempom, uz iscrtavanje totema u starom gradu, i otvaranje izložbe u samom centru grada gde je zvanično otpočeo work in progress deo festivala. Ovaj galerijski prostor je svakog sledećeg dana izgledao drugačije, menjane su instalacije, postavljane su druge, završavali su se radovi, i počinjala je izrada novih, tako da je ova galerija postala praktično stožer za sve sinestete u gradu. Uz programe kao što je menjanje stvari za fotografije iz kolekcije minijatura Luke Kneževića – Strike, muzičke koncerte bendova kao što su Threesome, Cofee And Cigarettes, nastupe DJ-eva Felony Flats, 2 Beat or not 2beat, Ahmaad, Jung B, Jackie Dagger, muzičke radionice Zvukomira Mirozvuka, nastupe mini cirkusa Muka & Bruka po različitim iznenadnim lokacijama u gradu, Pictoplasma selekciju animiranih filmova, broj dešavanja u gradu i zanimljivih stvari koje vredi pogledati je skočio do neba.

 U toku svih ovih dešavanja, aktivno se radilo na iscrtavanju murala i oslikavanju stepenica po kojima je Herceg Novi i inače poznat (zbog čega sam i odlučio da sedim za kompom i igram igrice – previše je zamorno raditi bilo šta kad imaš toliku količinu „novskih skalina“), dok je kvalitetan muzički program stalno bio na nekoj od lokacija u gradu, a galerija se punila novim radovima i intervencijama. Preko 20 umetnika iz celog regiona je dalo svoj maksimum kako bi prvi festival Sinestezija ispunio svoja očekivanja, a velik broj nas među volonterima smo se još više potrudili da ta priča zaista teče onim putem kojim treba. Pretposlednji dan je obuhvatio nacionalno takmičenje Paint Club-a, gde su se timovi od po 2 crtača takmičili u crtanju na zadatu temu, posle čega bi publika i žiri birali pobednika, koji dalje ide kao predstavnik crnogorske reprezentacije u Berlin na takmičenje. Sve u svemu 7 neverovatno kreativnih i zanimljivih dana na obali Jadranskog mora.

Ovako jedinstven festival je definitivno nešto što je bilo neophodno inače mirnom Herceg Novom, i mislim da je iskreno ispunio svoja očekivanja. Mnogo toga je naučeno i sve je prošlo onako kako bi i trebalo. Lično sam izuzetno ponosan na sve ljude koji su realizovali ovu fenomenalnu ideju, koji su se potrudili da je ostvare i sprovedu u delo, i koji su se izložili tolikim naporima, da bi na kraju prvi Sinestezija festival završio u ovoj atmosferi. Jedino što je ostalo da se kaže je: iskreno se nadam da će nastaviti da se dešava i sledećih godina.

Ko god da je rekao onu da se prvi mačići u vodu bacaju, grdno se prevario. Sinestete svih zemalja, ujedinite se!

Autor: Danilo Radojčin