Danilo RadojčinMa šta mi reče...

Diznijevi crtaći u nešto čudnijem svetlu

Za vreme Drugog svetskog rata, ali i tokom posleratnog perioda, studio Volta Diznija, voleo je da ustupa svoje crtane junake svojoj zemlji i politici koju je ona vodila. Naizgled nevina animirana priča, krila je u sebi neku dublju poruku, brižno upakovanu u gegove naših omiljenih crtanih junaka Paje, Mikija i Šilje. Animirani film, kao umetnost u usponu, dobio je svoju edukativnu ulogu, jer šta će deci i omladini najbolje privući pažnju, nego crtani film. Ovde ćemo baciti pogleda na neke od tih crtaća.


Priča o menstruaciji (1946)

Da, ovaj film je upravo onakav kakav mu je i naslov. Ovaj posleratni dragulj iz Diznijeve produkcije je već uveliko zaboravljen, ali nema sumnje da je delo Diznijevog tima. Postavlja se pitanje da li će i ovo remek delo kao neki raniji radovi biti prebačeno u 3D cineplex-e. Takođe, još jedan čist primer kako nije oduvek važilo pravilo da filmovi i crtaći sa rečima „rektum“ i „vagina“ budu predviđeni za određenu starosnu grupu.

Krilati bič (1943)

Za vreme rata malarija koja je bila proširena po Latinskoj Americi je predstavlja problem, pa se društvo iz Diznijevog studija odlučilo da napravi ovaj kratki film o suzbijanju iste. Naravno, najveći protivnici malarije u ovom crtaću su sedam patuljaka. Borba sa ustajalom vodom i navijanje za Glupka dok ubija komarce predstavlja odličan pogled na crtane filmove iz ratnog vremena. Mislim da bi ih PETA ili Green Peace danas tužili za tako nešto…

Paja u Matemagičnom svetu (1959)

Ovaj skoro polusatni crtani film vodi našeg omiljenog čangrizavog gologuzog patka kroz razne matematičke dimenzije ispunjene Pitagorinim bizarnim momentima i još bizarnijim matematičkim problemima. Jedini problem je što u Diznilendu nikad nije izgrađen tematski deo sa Matemagičnim svetom. Ne savetuje se gledanje pod dejstvom opijata.

Zabranjeno Pušenje (1951)

Kratki crtać koji je pokušao da pokaže koliko je pušenje zaista ružna navika, i koliko u stvari zaista izaziva zavisnost (koliko god se mi pušači bunili protiv takvih kampanja). U suštini zaista dobro iskarikiran film koji, bar po meni ima mnogo više smisla nego mnoge današnje kampanje protiv pušenja. Doduše u tom periodu, Diznijevi likovi su mogli da se provuku sa bilo čim, tako da ovakav marketing ne možemo očekivati u savremenom dobu potrošača i globalizacije…

Najveće zvezde crtaća priskaču u pomoć (1990)

Ne znam da li bi ovaj crtani trebalo okarakterisati kao Diznijev, budući da se u njemu pojavljuju svi popularni likovi 90-ih, od Nindža Kornjača, preko Alfa, Duška Dugouška i Patka Dače pa sve do Mapetovaca, Vini Pua i Raje, Gaje i Vlaje, ali je činjenica da spada u tipičan crtani iz ovog perioda. Ima jaku edukativnu poruku o narkomaniji i korišćenu droga, a pored svega toga ostavlja mnogo jači utisak nego mnoge reklame i kampanje nastale na račun istih problema. U svakom slučaju – zaista vredan primer edukativnih crtaća devedesetih godina. Jedini problem je što je za decu tog uzrasta, realno, nemoguće napraviti crtani sa ovakvom tematikom. Pogledajte i prosudite sami.

tekst preveo i obradio: Danilo Radojčin

asistencija: David Darko