Jovana BabićMusic Loop

Sia – Being cool never sounded so good

Sia. Ako ne znate ko je i šta peva ova devojka, daću vam nepogrešivi hint. Velebajan talenat, neprilagođenost svetu, gromoglasan smeh – i sve preporuke da to konačno proverite su tu.

Sia

Sia Kate Isobelle Furler, 1975. godine doneli su na svet (tačnije u Adelajd, južna Australija) jedna profesorka umetnosti i jedan muzičar. Od malena je oponašala Aretu Frenklin, Stivija Vondera i Stinga, koji su pored njenih roditelja koji su svirali u jednom rockabilly bendu, bili njeni prvi uzori.

Sa 17 godina počela je da peva u jazz-funk bendu Crisp sa kojim je izdala dva albuma, da bi sedam godina kasnije, nakon napuštanja benda i njenog odlaska u London, usledio i njen solo album OnlySee, izdat u 1200 primeraka, od kojih je 1000 bilo rasprodato u njenom rodnom gradu koji definitivno zna šta je dobro.

A onda, kao što to biva u životu svih velikih talenata, dogodilo se ono što ga je preokrenulo. Njen dečko Dan, kojeg je upoznala u Londonu i za koga kaže da je bio ljubav njenog života, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na svoj rođendan, na jednom od njihovih proputovanja. Sia je narednih šest godina provela isključivo u društvu zajedničkih prijatelja, droge i alkohola. Sa Danovom smrću, nakon koje je bila razorena, borila se pisanjem i komponovanjem i tako je nastao njen drugi album Healing is Difficult, eklektična mešavina R&B i jazza. Vodeći singl, Taken for Granted, dospeo je u UK Top 10, budući da je album naišao na izuzetno odobravanje kritike. Uprkos tome, slaba prodaja dovela je do toga da Sia napušta Sony Music, nezadovoljna promocijom albuma i započinje saradnju sa Go! Beat Records. U isto vreme, u jednom baru primećuje je dvojac Zero 7, za čiji je prvi album Simple Things pevala vokale za dve pesme (a kasnije i na njihova druga dva albuma) što se ispostavilo kao pun pogodak u njenoj karijeri, obzirom da je taj album bio prodat u preko 500 000 primeraka i postao gold record. Osim njih, tada joj još neka velika britanska imena nude saradnju. Prateće vokale pevala je i za Fatboy slim, Jamiroquai, Christina Aguilera,The bird and the bee (inače odličan bend iz L.A.) a za novi album Davida Guette napisala je i otpevala jednu pesmu.

2002. godine, na APRA Awards, Sia pobeđuje u kategoriji *Breakthrough Songwriter*.
Nakon tri godine pauze i ponovne borbe sa svojim demonima, Sia 2004. izdaje i svoj treći, downtempo album, Colour the small one, kada počinju da je porede sa Dido i Sarah McLachlan. Ipak, još jednom nezadovoljna promocijom albuma, ona napušta i Go!Beat Records i seli se u Njujork. Usledila je tura po US i live album Lady Croissant, a samo godinu dana kasnije i njen četvrti studijski album, Some people have real problems, koji je bio nominovan za *Best breakthrough artist album*, budući da Sia nema problema sa pravljenjem dobre muzike.

2010, nakon petog albuma, We are born, Sia na ARIA Music Awards prolazi više nego odlično – onako kako joj i dolikuje – sa šest nominacija i dobija nagrade za *Best independent release* i  *Best pop release*, dok Kris Moyers, australijski režiser i prodecent poznat po inovativnim muzičkim spotovima (radio sa The Presets, Franz Ferdinand, Cut Copy, Bag Raiders i drugima) osvaja nagradu za *Best video*, za pesmu Clap your hands (koja je bila nominovana i za singl godine)

Nakon nepojavljivanja u The Oprah Winfrey Show, u kojem je bilo najavljeno njeno gostovanje, i otkazivanja svih obaveza oko predstojećih gostovanja i turneje, Sia je u junu 2010. objavila da joj je dijagnostikovana autoimuna bolest Grave’s disease (pojačano lučenje tiroidnih hormona) koja dovodi do dramatičnih neuropsiho-fizičkih simptoma i pogoršanja kvaliteta života. Opala joj je kosa, izgubila je na težini i gotovo konstantno imala panične napade. Kaže da se tada osećala kao kad pijete previše kafe i ne jedete ništa a onda se na kraju dana osećate kao da ste budni tri i da vas je udario autobus. Za ovu bolest nema leka ali pravilnim hormonskim lečenjem, posledice mogu u mnogome biti redukovane, što se nakon njenog lečenja i desilo, pa je već posle godinu dana Sia nastavila sa nastupima.

2009. našla se i među 25 najuticajnijih gej i lezbijan Australijanaca, u godišnjoj anketi sajta www.samesame.com.au,  ali kako kaže, njoj takva priznanja ništa ne znače. Celoga života je izlazila sa muškarcima, devojkama i svima između, jer poenta nije u polu nego u ljudima kao takvim. Smatra da to što je u međuvremenu postala poznata, ne menja ništa osim činjenice da je drugim ljudima naknadno postao bitan njen stav o tome, stav o kojem je oduvek bila potpuno iskrena i otvorena. Ističe da se nije naknadno razotkrila nego da je naknadno postala poznata. 2010. je izrazila želju da se venča sa svojom devojkom JD Samson (iz elektro benda Le Tigre) ali je ogorčena zbog neravnopravnosti na koju homosexulani parovi nailaze i smatra da njena građanska prava ne sme da diktira čijenica da li se ona zabavlja sa momkom ili sa  «devojkom koja je momak»


Sia za sebe kaže da je flexibilna i neprilagođena okolini.
Štampu smatra opasnim mestom za one koji veruju tuđim projekcijama o sebi, a budući da je ona izbegava i ne čita članke, izgleda da je ona jedna od njih. Sia ne ide ni na žurke poznatih a propušta i javna pojavljivanja sa njima, osim kada joj to nalaže saradnja sa drugim muzičarima. Ne gleda čak ni svoje spotove na YouTube i iako oseća da joj je kao umetniku neophodno odobravanje drugih, naučila je da je jako bolno kada na njega ne nailazi i trudi se da sama sebi pruži ono što joj treba, jer tuđi aplauzi uglavnom «ne rade posao.»

Iako sumnja da je to najbolji način da se izbori sa stresom koji joj donosi ime SIA, trudi se da razdvoji ono što ona predstavlja kao javna ličnost, od onoga što je ona u svakodnevnom životu, kako bi ostala pri sebi. Za nju negativne strane popularnosti toliko pretežu u njenoj medijskoj priči da najavljuje povlačenje sa muzičke scene. Smeta joj izloženost njene privatnosti svima koji požele da budu deo nje, jer ono što ona želi jeste da unese malo rutine u svoj život i ograniči bavljenje muzikom na komponovanje za druge, pošto je nemoguće biti dobar izvođač koga ne dave fanovi – a ona je mnogo više od dobre. Sia obožava pse (sa svojim psom Panterom snimila je reklamu za PETA i zalaže se za usvajanje pasa) pa planira da postane maser za pse i tako ode na preko potreban odmor od svega.

Nama ostaje da joj poželimo brzu regeneraciju jer postoji malo onih čija svaka pesma zaslužuje nemilosrdni repeat a svaki text hitno učenje napamet.

autor: Jovana Babić