Jovana BabićUmetnost

Provaljen Mojsije?

Ne, ne radi se o sceni sa Džim Kerijem iz filma “Bruce Almighty”, već o jednom fantastičnom mostu.

Neki bi rekli da je konačno došlo do demistifikacije Mojsijeve podele Crvenog mora na dva dela, kada su Jevreji bežali pred egipatskom vojskom. Mi kažemo – pogledajte šta znači inovativno arhitektonsko rešenje.

Radi se o holandskoj tvrđavi iz 17. veka, oko koje je iskopan jarak kao zaštita od francuske i španske invazije. On je bio previše dubok za prolaz peške i previše plitak za prolaz brodovima, što je onemogućavalo prilaz utvrđenju – sve do sada, kada pešaci to neometano čine, putem potpuno okruženim vodom.

Most su dizajnirali holandski arhitekti iz firme RO & AD Architects, a napravljen je od Accoya drveta (veštačko drvo pravljeno od bilo kog prirodnog drveta, široko korišćeno kao tehnologija) spolja zaštićenog netoksičnim, vodootpornim slojem, koje ga štiti od propadanja. Ideja je bila da se ne narušava izgled same tvrđave i njene okoline, što je uspešno realizovano budući da su zidovi mosta u ravni sa površinom vode, pa se izdaleka ni ne vidi. Pored toga, ovaj šanac je i dalje zatvoren za brodove, tako da nema šta da pravi talase koji bi izazivali prelivanje vode preko ograde mosta.

Autor: Jovana Babić