Jovana BabićUmetnost

View between the lines

Dvojica mladih belgijskih arhitekata, Pieterjan Gijs i Arnout Van Vaerenbergh, projektovali su u belgijskom mestu Borgloon (region Haspengou) crkvu kroz koju se sve vidi, što je nešto transparentnija ideja katoličanstva od standardne.

Ovo zdanje ( što je inače termin na kojem vernici insistiraju s obzirom da crkve shvataju malo ozbiljnije ) nastalo je u sklopu projekta javne umetnosti, čija je ideja bila da spoji javne prostore sa umetnošću, a koji će biti realizovan u narednih pet godina, širom flamanskog dela Limburga.

Crka je ( pa, crkva je, realno) izgrađena od 100 tankih listova i 2 000 metalnih stubova, a zahvaljujući slojevitoj, cik-cak strukturi, kroz njene zidove vidljiv je pejzaž. U zavisnoti od perspektive posmatrača, ona može izgledati i kao solidna konstrukcija, ali i kao da se stapa sa okolinom.

Dizajnirana je po ugledu na mnogobrojne crkve u blizini, ali predstavlja mnogo više (ili bar, mnogo drugačije) od tradicionalnog verskog objekta.

Svoju kreaciju ova dva momka nazvala su “Reading Between the Lines”, budući da su kroz nju želeli da prikažu refleksiju i povezanost sa fizičkom okolinom.

Ako ništa drugo, prednost ove crkve je što nedeljna kiša može samo da upriliči prizor koji se pruža kroz njene zidove.

Autor: Jovana  Babić