TV Serije

Stvari koje niste znali o svojim Prijateljima

Serija „Prijatelji“ ili „Friends“ jedan je od najpopularnijih sitkoma na planeti, koji je kroz svojih deset sezona (1994–2004) stekao brojne obožavaoce širom sveta. Serija je pobrala brojne nagrade, a njene uvek uspešne reprize dokaz su da je postala TV klasik. Ovaj tekst posvećen je svim starim fanovima serije kao podsećanje na neke malo znane zanimljivosti o njoj, ali je ujedno i preporuka mlađim generacijama, do neke nove reprize.

 • Tvorci serije, Marta Kaufman, Dejvid Krejn i Kevin Brajt prijatelji su od studentskih dana. Čelnicima američke televizije NBC predložili su snimanje tri serije, od kojih je prihvaćena samo jedna. Muž Marte Kaufman, Majkl Sklof, komponovao je prepoznatljivu numeru sa špice (izvodi je grupa The Rembrandts), a Brajt je lično režirao šezdeset epizoda serije, ukljućujući i poslednju.
 • Drugi mogući nazivi o kojima je razmatrano bili su „Once Upon A Time In The West Village“, „Insomnia Caffé“ i „Across The Hall“ (negde se pominje i „Six Of One“). Izabrani naziv „Friends Like Us“ skraćen je na „Friends“.
 • Prva rečenica izgovorena u pilot-epizodi „Prijatelja“ bila je „There’s nothing to tell“.
 • Scena igranja u fontani, koja se može videti u špici, snimana je u pet ujutru u studiju kompanije „Warner Brothers” u Los Anđelesu.
 • „Prijatelji“ su bili zamišljeni kao serija koja će se fokusirati na Moniku i Džoija, odnosno Rejčel i Rosa, dok su Čendler i Fibi trebalo da budu povremeni, sporedni likovi.
 • Ulogu Rejčel dobila je Dženifer Aniston, ali joj je prvobitno nuđena rola Monike.
 • Likovi Rosove (prve) bivše žene Kerol i njene partnerke Suzan inspirisani su kumama ćerke Marte Kaufman.
 • Uloga Čendlera ponuđena je glumcu Džonu Krejeru, danas poznatom po ulozi Alana u seriji „Dva i po muškarca“. Navodno, Krejer je poslao svoj snimak iz Britanije, gde je igrao u jednoj predstavi, ali je pošiljka zakasnila pre konačne odluke komisije.
 • Kada je dobila ulogu Fibi Bufe, Lisa Kudrou je već igrala u seriji „Mad About You“. Scenaristi „Prijatelja“ su pomislili da bi bilo dobro ‘pozajmiti’ njen lik Ursule – tako je rođena Fibina zločesta sestra bliznakinja, porno-glumica koja je za posao koristila sestrino ime. Inače, u poslednjoj epizodi serije „Mad About You“ koja prikazuje likove dvadeset dve godine kasnije, Ursula je nakon karijere u „industriji za odrasle” postala guvernerka Njujorka.
 • Čuveni ram oko špijunke na vratima Monikinog stana bio je ogledalo, ali ga je neko od ekipe sa snimanja razbio. Kadar na ovaj ram čini i poslednju scenu serije.
 • Prema Anistonovoj, čuvena frizura ‘A la Rejčel’ nastala je kada ju je prijatelj posekao brijačem.
 • Svi osim Dženifer mrzeli su Marsela, majmunče-ljubimca iz ranijih epizoda, koga su zapravo igrala dva majmuna (javljaju se i u filmu „Outbreak”).
 • ‘Ružni goli tip’ (Ugly Naked Guy), koji se javlja u samo dve epizode, scenaristi su zasnovali na mnogim ružnim golim tipovima koji su živeli preko puta njihovih stanova, posebno u Njujorku. Međutim, jednom prilikom im se obratila gledateljka koja je odrasla u zgradi koja se u seriji prikazuje kao ona Monike, Čendlera, Džoija i Rejčel, pitajući ih kako su saznali za njenog starog komšiju.
 • Kortni Koks iliti Monika Geler, odrasla je u Birmingemu, u Alabami. Tamošnji prijatelji i porodica je zovu Si-Si (CC).
 • Dejvid Švimer (iliti Ros Geler) je pohađao Beverly Hills High School, srednju školu po kojoj je zasnovana serija „Beverly Hills: 90210“. U toj seriji se nešto ranije u karijeri pojavio Metju Peri. Svoje iskustvo opisao je u jednom intervjuu: „Ne sećam se najbolje, ali znam da sam glumio najpopularnijeg klinca u školi koji završava sa pištoljem u ustima“.
 • Scenario za svaku epizodu se menjao u proseku tri do pet puta, na osnovu reakcija publike u studiju. Metju Peri je često bio toliko duhovit da su scenaristi prepravljali dijaloge i ubacivali njegove odvale u seriju.
 • Snimanju može da prisustvuje oko 500 ljudi, a u studiju ima 300 sedišta.
 • U početku, Čendler i Džoi su živeli u stanu broj 4, a Monika i Rejčel u broju 5. U kasnijim epizodama to je promenjeno na 19, odnosno 20.
 • Dženifer Aniston, inače grčkog porekla, zapravo se zove Anistonopulos. Jednu godinu detinjstva provela je sa svojima u Grčkoj, ali se vratila u Njujork kada je njen otac, Džon Aniston, takođe glumac, dobio ulogu u sapunici „Love Of Life“. U „Prijateljima“, Džoi Tribijani igra dr Drejka Remoreja u sapunici „Days Of Our Lives”. U stvarnom životu, Džon Aniston je igrao Viktora Kiriakisa u istoimenoj seriji iz 1965. godine.
 • Jedan iranski biznismen je pokrenuo franšizu kafića po ugledu na „Central Perk“ 2006. godine (ima ih već tridesetak).
 • Central Perk - Jedna od replika kafića - Friends TV Show
 • Koksova se prvo bavila modelingom i snimanjem reklama. Debituje 1984. ulogom u sapunici „As The World Turns“, a pojavljuje se i u spotu Brusa Springstina za „Dancing in the dark“. Devedesetih je bila i cica sa naslovnice časopisa „People“, kao jedna od „Pedeset najlepših osoba na svetu“, ali i „TV’s Hottest Babe“ američkog magazina „Playboy“.
 • Glumci su seriju počeli sa 22.500 dolara po epizodi, a završili sa milion. Iako su u „Vorneru” bili za to da glumci potpisuju različite ugovore, samim tim ostvaruju i različite zarade, šestorka je svih sezona (izuzev druge, kada su one varirale između 20 i 40 hiljada dolara) primala jednake plate, odnosno ulazila u pregovore kolektivno. Drugim rečima, Anistonova i Švimer su u pregovorima za treću sezonu zarađivali kao i najmanje plaćeni glumac druge sezone. Najveći skok zarada usledio je u sedmoj sezoni – 750 hiljada, u odnosu na 125 hiljada dolara šeste sezone.
 • Prvo glumačko iskustvo Njujorčanina iz Kvinsa, Dejvida Švimera, bilo je u srednjoj školi, kada se priključio dramskoj sekciji i tumačio ulogu Ota Franka u „Dnevniku Ane Frank“. Instruktor glume ga je podstakao da učestvuje u letnjem programu glume čikaškog Nortvestern univerziteta, što je Švimera prema njegovim rečima definitivno opredelilo da se njom i bavi. Jednom prilikom je za svoj lik Rosa izjavio: „Voleo bih da je drugačije, ali ja sam i privatno isti takav ‘štreber’. Čitam National Geographic i iskreno se interesujem za paleontologiju“. Državni univerzitet Kolambas inače ima paleontologa po imenu dr Dejvid R. Švimer.
 • „Nakon što sam na sceni prvi put čuo smeh publike, navukao sam se“, izjavio je jednom Metju Peri. Metju je napustio fakultet nakon što je dobio glavnu ulogu u sitkomu „Boys Will Be Boys“. Njegov otac je starijim američkim gledaocima poznat kao tip sa reklame za „Old Spice“.
 • Lisa Kudrou je diplomirani biolog. Da nije bilo podrške Džona Lovica, jednog od drugova njenog brata, Lisa bi se odselila za Los Anđeles i bavila naučnim istraživanjem zajedno sa svojim ocem, inače lekarem i stručnjakom za bolesti glave.
 • Met Leblank ima italijansko, englesko, francusko, irsko i holandsko poreklo.
 • Svoju audiciju za ulogu Džoija opisao je rečima: „U najužem izboru bili su jedan plavokosi mršavko, jedan majstor na skejtbordu i ja. U banci sam tada imao jedanaest dolara. Danas ih imam znatno više, za razliku od slobodnog vremena.“ Interesantno je da se na njoj pojavio sa krastom na čelu i nosu, jer je prethodne noći pao pijan.
 • U svakoj epizodi učestvovalo je oko pedesetak statista. Glumac Džejms Majkl Tajler pojavio se kao statista još u prvoj sezoni. Pošto je jedini znao kako se rukuje aparatom za pripremu kapućina (radio je u to vreme u holivudskom kafiću „Bourgeois Pig“), dobio je ulogu kafedžije Gintera. Scenaristi su odlučili da mu dodele ime nakon prvog oglašavanja, kada je rekao „Yes“ u epizodi „The One With Phoebe’s Dad“. Posao u pomenutom kafiću ostavio je nakon četvrte sezone serije.
 • Frižideri u stanovima Monike i Džoija zaista rade, što je retkost u TV serijama. U njima se držala voda i sokovi za ekipu (nedeljno je odlazilo i po sto sanduka flaširane vode).
 • Lik Eme Geler, ćerke Rosa i Rejčel, igrale su bliznakinje – Kali i Noel Šeldon.
 • Imena Džoijevih sedam sestara: Veronika, Meri Anđela, Meri Tereza, Đina, Tina i Kuki.
 • Neponovljiva Čendlerova devojka, Dženis Litman Goralnik, devojačko Hosenštajn, koju igra Megi Viler, jedan je retkih likova koji su se pojavili u svakoj sezoni. Njen karakterističan smeh nastao je tokom snimanja epizode „The One With East German Laundry Detergent“, kada je Vilerova prasnula u smeh tokom dijaloga sa Perijem.
 • Za čuveni TV poljubac sa Anistonovom, Leblank je izjavio da je imao osećaj kao da u naručju drži sestru: „Čitav taj zaplet malo mi je ‘bljak’. Jednostavno imam osećaj da nije lepo da je uopšte dodirujem – pa ona je Rosova devojka! Ipak, poljubac nije bio tako loš. Mislim da i Bred Pit zna da sam uživao“.
 • Sudeći prema raznim anketama, gledaoci su u seriji očekivali čak i vezu Džoija i Čendlera.
 • „Prijatelji” su, počev od druge sezone, snimani u studiju 24, u Los Anđelesu, koji je nakon toga dobio naziv „Friends Stage”.
 •  
 • Poslednja epizoda serije u Americi je emitovana maja 2004. godine. Gledalo ju je nešto više od 50 miliona ljudi, što je zasad čini najgledanijom epizodom neke serije u XXI veku i četvrtom najgledanijom u istoriji televizije (posle serija „M*A*S*H“, „Cheers“ i „Seinfeld“). Prekidana je do tada najskupljim reklamama u istoriji američke televizije (dva miliona dolara za 30 sekundi), što je bilo više od tradicionalno najgledanijeg događaja na planeti, američkog fudbalskog Superboula. U Britaniji, televizija Chanel 4 je za 30 sekundi reklamiranja naplaćivala 1.8 miliona dolara.
 • Kraj serije najpre je ‘iscurio’ u javnost posredstvom britanskog lista „Dejli Ekspres”. Priča o više snimljenih (potencijalnih) završetaka bila je izmišljena.

  Glumačka postava kroz sve sezone 1994-2004
 • Organizovana su i razna takmičenja, među kojima i izbor najboljih epizoda svih sezona. Tako je izbor „šest klasika“ trebalo da nadomesti manjak epizoda poslednje sezone – od uobičajene 24, planirano je i snimljeno 18 epizoda. Jedna od onih koja se nađe na vrhu svake liste jeste „The One With The Embryos“, u kojoj tokom kućnog takmičenja Rejčel i Monika gube stan u korist Džoija i Čendlera. Pitanje na kojem su pale glasilo je „Koje je zanimanje Čendlera Binga“. Najbolja scena, prema glumačkoj postavi, bila je Monikina proševina Čendlera.
 • Da bi se osvetlio set na snimanju epizode potroši se 336 hiljada vati, ili, drugim rečima, količina električne energije koju potroši dvanaest povećih domaćinstava.
 • Džoijev spin-of nikada nije ponovio gledanost „Prijatelja“. Prva epizoda bila je najgledanija TV emisija druge nedelje septembra 2004, ali ne kao nekada „Prijatelji“. Uprkos tome, Džoi je nekako doživeo i drugu sezonu. Leblank je prokomentarisao poređenja između dve serije rečima: „Nemojte da poredite prvu sezonu ‘Džoija’ sa poslednjom ‘Prijatelja’ – to ne bi bilo fer! Ako baš morate da podvlačite paralele, učinite to između prvih epizoda ‘Džoija’ i prvih epizoda ‘Prijatelja’. Onda ćete pred sobom imati dve serije u kojima ekipa i glumci tek počinju da ‘srastaju’ i šou svaki sledeći put biva sve bolji.“ Met je takođe izjavio: „Imao sam dobar predlog da (spin-of) seriju nazovemo ‘Gde su, dođavola, svi nestali?’, ali su me producenti glatko odbili“.
 • Uoči početka snimanja prve epizode, Leblank je u garderobi pronašao korpu cveća sa porukom „Ako bilo ko to može da uradi, onda si to ti! Metju Peri“.
 • Ideju o sopstvenoj seriji Met je čuo još 2002. godine, kada mu je to za vreme iznenadnog poslovnog ručka predočio Piter Rot, direktor televizije NBC koja je emitovala i „Prijatelje“. Pošto je takvih ručkova bilo desetak, Rot se šalio kako je nabacio deset kilograma nagovarajući Leblanka da prihvati ulogu.
 • Ulogu Džoijeve agentkinje za uloge, nakon Njujorčanke Estel Leonard (igra je Džun Gebl), u Los Anđelesu (spin-of seriji) će preuzeti Bobi Morgenstern, koju igra glumica Dženifer Kulidž. Kulidžova se međutim najmanje dva puta pojavila u „Prijateljima“, kroz različite epizodne uloge. Njen lik u „Džoiju“ se pokazao kao najpopularniji, što je uticalo na to da dobije više prostora u drugoj sezoni. Slično je bilo i sa Geblovom, koja je prvo igrala babicu koja je porodila Kerol, Rosovu prvu ženu.
 • Poslednja epizoda serije „Prijatelji“ kod nas je prvi put emitovana 21. oktobra 2005. godine. Već u ponedeljak, 24. oktobra, gledaoce je dočekala spin-of serija „Džoi“.

 

Autor: Nemanja Jovanović