Frenzy TubeMusic Loop

OK Go voze ponovo! (VIDEO)

OK Go…verovatno je veoma malo ljudi koji do sada nisu videli neki od, slobodno možemo reći, viralnih spotova ovog američkog alternativnog rok benda, koji osim što stvara dobru muziku, uvek se potrudi da to vizuelno isprati na što originalniji način, i to im, verujte, definitivno polazi za rukom. Pre nego što krenemo sa daljom pričom o njihovom novom videu, Needing/Getting  evo par detalja o bendu i njegovim članovima.


OK Go je nastao u Čikagu 1998. godine,  ali je njegova baza trenutno u Los Anđelesu. Bend čine:  Damian Kulash (glavni vokal i gitara), Tim Nordwind (bas gitara i vokal), Dan Konopka (bubnjevi, perkusije) i Andy Ross (gitara, klavijature i vokal), koji im se pridružio 2005. godine,  popunivši mesto koje je do tada zauzimao Andy Duncan, sa kojim je do tada bend snimio dva albuma, pre njihovog razilaženja. Ipak, oni su najpoznatiji po svojim inovativnim spotovima, razrađenim do najsitnijih detalja, kao što je recimo video za pesmu This Too Shall Pass, gde sve vreme posmatramo jednu od onih uvek previše komplikovano uvrnutih i krajnje lepih Rube Goldberg aparatura, a ovde gledamo lančane rekacije sićušnih metalnih loptica, igrački, električnih uređaja i malja koji u jednom trenutku razbije ekran televizora i još  gomilu sličnih prizora.  Takođe, možemo da dodamo da je njihov video za pesmu Here It Comes Again  dobio Gremi nagradu, 2007. godine, u kategoriji za najbolji kratkometražni muzički video.

Nismo navikli da ih gledamo u ovakvom izdanju.

Najnoviji video su snimili u saradnji sa auto kućom Chevrolet. Ipak, automobilu marke Chevy Sonic (kako i koliko će ovo uticati na njegovu prodaju još je rano prognozirati, ali je savršena reklama) je pre svega bio potreban niz dodataka, kako bi ispunio sve uslove zadatka za snimanje ovog spota.

OK Go je za ovu priliku postavio preko 1000 instrumenata u dužini od dve milje, kraj puta u jednoj pustinji izvan Los Anđelesa.  Chevy Sonic je bio opremljen povlačnim pneumatskim polugama dizajniranim tako da sviraju, odnosno udaraju u instrumente u nizu, a bend je snimio ovu verziju pesme  Needing/Getting, pevajući dok je auto u prolazu svirao na klavirima, gitarama i udarao u metalnu burad.

Na svakom klaviru su bile naštimovane samo donje oktave, i na svakoj dirki isti ton, tako da je ručica koja je udarala u klavijature mogla u svakom trenutku, bez obzira na položaj, da odsvira odgovarajuću notu. Bila su potrebna 4 meseca da bi se pripremio ovaj video i 4 dana snimanja.  Nije bilo statista; Damian je prošao kroz posebnu obuku vožnje za kaskadere.

Uskladiti pevanje, brzinu kretanja automobila sa ovakvim načinom sviranja i imati toliko strpljenja, to samo njima može poći za rukom…OK, OK Go…hajde da pogledamo video. 🙂

Priredio: David Darko