Filmski skener

Berlinale 2012

Pre nekoliko dana završen je 62.filmski festival u Berlinu, prvi veliki događaj sa kojim svake godine započinje filmska sezona, odnosno predstavljanje novih filmskih ostvarenja. Pored Kana i Venecije, Berlin predstavlja jedan od najvažnijh gradova na evropskoj, kao i na svetskoj kinematografskoj mapi, a na kojoj se nalazi od 1951.godine. Ove godine je predstavljeno oko 400 filmova u više kategorija.

U internacionalnom žiriju su se našla velika imena poput Mike Leigha, Charlotte Gainsbourg kao i prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava Asghara Farhadia.

Iako su favoriti za najbolji film bili Barbara Christiana Petzolda i portugalski film Tabu, nagrada je pripala braći Taviani za ostvarenje Cesare deve morire, koje govori o savremenim rimskim zatvorenicima koji spremaju izvođenje Šekspirovog pozorišnog komada Julije Cezar. Ova dokumentarna drama je zanimljiva iz više razloga, a izdvaja se taj što neke od likova tumače bivši mafijački bosovi, koji ovog puta ne govore o svojim zločinima, nego je pradstavljeno njihovo viđenje ljudskih odnosa, prijateljstva,nasilja, moći.

Sledeća po značaju nagrada, Grand Prix, je dodeljena mađarskom reditelju Benediktu Fliegaufu za film Just the Wind. Tema filma je romska zajednica i učestali napadi na nju u Mađarskoj, koja kao u Srbiji i regionu, predstavlja mnogobrojnu nacionalnu manjinu.

Srebrni medved u kategoriji najbolji režiser, je pripao favorizovanom Christianu Petzoldu za ljubavnu dramu Barbara, u čijem je središtu doktorka koja želi da pređe iz Istočne u Zapadnu Nemačku, dok je istu nagradu u kategoriji za najboljeg glumca dobio Mikkel Folsgaard, za ulogu Kristiana VII u filmu A Royal Affair.

Pored ostalih značajnih nagrada, počasni Zlatni medved za životno delo, dodeljen je glumici Meryl Streep na projekciji njenog poslednjeg filma Iron Lady.

Dobra vest je da će domaća publika biti uskoro u prilici da vidi neke od navedenih filmova, jer je distributerska kuća MCF (MegaCom Film) otkupila prava za prikazivanje u Srbiji. Pored dobitnika Zlatnog medveda, Cesare deve morire, otkupljen je i pomenuti film Tabu, portugalskog režisera Migela Gomesa, koji je dobio nagradu za izuzetnu inovativnost, a u pitanju je crno-beli umetnički film, koji je teško svrstati u neku kategoriju, već on predstavlja svojevrsno nostalgično filmsko putovanje u Lisabon, a zatim Afriku, koje će prijati svakom ljubitelju umetničkog filma. Prava su otkupljena za prikazivanje još jednog filma sa Berlinskog filmskog festivala, L’enfant d’en haut, švajcarske rediteljke Ursule Meier, koji govori o dve sestre na rubu egzistencije. Ovaj film je bio u konkurenciji za nagradu Zlatnog medveda.

Teško je rezimirati celokupni program jednog velikog filmskog festivala poput Berlinala, ali na osnovu nekoliko nagrađenih filmova može se reći da su režiseri otvorili godinu sa naslovima koji se bave ugroženim grupama ili pojedincima i njihovom egzistencijom u savremenom društvenom sistemu, posmatrano sa dokumentarnog i umetničkog stanovišta.

A sudeći po popularnosti koju je doživeo prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medveda, iranski film A Separation, jedan od najvećih kandidata za strani film na ovogodišnjoj dodeli Oskara, Berlinski filmski festival je uspeo da umetnički film, koji u osnovi promoviše, približi široj publici, što će se nadajmo se i ove godine desiti sa Cesare deve morire kao i mnogim drugima.

Autor: Timea Levai Majin