Music Loop

Grace Jones: The black hurricane

Grejs Džouns (Grace Jones) se kao umetnik popela na sam vrh u godinama kada je sloboda tek probijala granice društvenih okova. Skandaloznim ponašanjem, stajlingom i pojavljivanjima, porušila je sve tabue koje je društvo u tom trenutku imalo. Američku javnost je seksualno prosvetilila, a pored svega toga, bila je jedan od najcenjenijih modela modne industrje.

Rođena Jamajčanka kao Grejs Mendosa (Grace Mendosa), kao mala se seli u Njujork sa porodicom. Upisuje lokalni koledž, odsek gluma, ali posle dve godine odlazi u Pariz putem modnih pista. U Parizu doseže vrh modnog sveta i postaje gladna slave. Narednih decenija se upušta u projekte pevanja i glume.

Karijera

Muzičku karijeru započinje 1977. godine, kada potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Island Records, i izbacuje svoj prvi album „Portfolio“. U tom periodu se okreće new wave stilu, koji unosi u svoje albume „Fame“ i „Muse“. Kao umetnik, težila je jedinstvenosti i futurizmu, te je mešala stilove i zvukove koje je unosila u albume osamdesetih.

Vidno drugačija, prvo 1980. izdaje album „Warm Leatherette“, a 1981. godine izbacuje album „Nightclubbing“ sa čuvenim singlom „Pull up to the bumper“. Kombinjući rok stil, sa new wave-om i dub regge – om 1982. godine izbacuje album „Living my life“. Propraćeno albumima iz 1980. i 1981. godine, menja stajling i postaje kontroverznija. Iako je sama definisala kotroverzu, svojstveno Grejs je upravo pomeranje, lično postavljenih, društvenih granica.

Udruživši snage sa bivšim supružnikom Žan – Pol Goudeom (Jean-Paul Goud) menja stil. Prepoznatljiva kockasta frizura i neobičan izbor odeće su modni trendovi repera devedesetih i inpiracjia za Eni Lenoks (Annie Lennox) i Lejdi Gagu (Lady Gaga), kao i mnoge druge.
Iako je 1985. Izdala „Slave to the rythm“ album, pored njega još tri, njen najpriznatiji radovi su upravo albumi s početka osamdesetih. Izbacivši album 2008. Godine „Hurricane“ posle dvadest godina, ipak ostaje u senci albuma s početka karijere.

Uporedo sa muzičkom karijerom, radila je i na filmskoj. Iako joj nije prvo pojavljivanje, tek 1983. Godine je bila zapažena na platnu. U saradnji sa Arnoldom Švarcenegerom snimila je film“Conan destroyer“, a 1985. Bond film „A view to kill“. Posle ovih epohalnih filmova, pojavljuje se u filmu „Vamp“ kao kraljica vampira, i u filmu „Boomerang“ sa Edi Marfijem.

Najpoznatije pesme

La vie en rose
Love is the drug
Pull Up to the Bumper
My Jamaican Guy
I’m Not Perfect (But I’m Perfect for You)
I’ve seen that face before
Slave to the rythm

Privatni život

Ne manje skandalozan od karijere, privatni život je takođe bila šarada za svetsku javnost. Iz sedamdesetih izlazi sa sinom iz propalog braka sa Žan – Polom, sa kojm ipak ostaje u dobrim odnosima. Preokrenuvši njenu karijeru osamdesetih, morao je na kraju da prekine saradnju, jer kako sam kaže „suviše se upleo i izgubio“.

Malo ko zna da je tokom snimanja filma bila u vezi sa švedskim glumcem Dolfom Landgrenom (Dolph Lundgren).

Bila je veliki prijatelj i inspiracija Endiju Varholu (Andy Warhol), koji ju je slikao i sa kojim se pojavljivala u javnosti. Pogotovu u periodu ludovanja u podrumu „Studia 54“.

Skandali:

Čuven je skandal koji je izazvala u emisiji Rasela Hartija (Russell Harty) kada je iznervirana činjenicom da ne dobija pažnju i da joj je voditelj okrenuo leđa, izudarala voditelja. Iako ne jako, sama činjenica da je to uradila pred milionskim auditorijumom, uživo, izazvalo je skandal neviđenih razmera. (link te emisije)

1998. godine kada je nastupala u Diznijevom svetu, pokazala je grudi. Izbačena, doživotno joj je zabranjen ulazak u Dizni world.

Njene čuvene izjave:

Everyone has to make their own decisions. I still believe in that. You just have to be able to accept the consequences without complaining

Use, don’t abuse.

Autor: Bobana Jovanović