Filmski skener

Šta smo korisno naučili od Diznijevih zlikovaca – II deo

#2 HADES (HERCULES): Flattery will get you everywhere!


Had, bog smrti i podzemnog sveta, je definitivno najveća faca u ovom filmu. Duhovit je, sarkastičan, zabavan i toliko smoren ,,tezgom’’ koju mu je Zevs uvalio (odnosno poslom koji mora da radi od 0-24 jer ljudi stalno umiru), da je odlučio da ga svrgne s Olimpa i sam postane glavni.

Stick it to tha Man!

LEKCIJA ZA PAMĆENJE: Da bi bio siguran da će revolucija uspeti, Had je morao da sazna koliku će pretnju predstavljati tek rođeni Herkul, Zevsov sin. Zato je u posetu pozvao tri suđaje, bića koja poznaju prošlost, sadašnjost i budućnost. One, naravno, budućnost ne smeju da otkriju. Međutim, Had ipak saznao sve što mu treba: rekle su mu da sačeka osamnaest godina, kada će se planete poređati, da oslobodi zarobljene Titane i tako porazi Zevsa. I da pripazi na Herkula jer će izgubiti ako mu se suprotstavi. Kako je Had sve to izvukao iz njih? Tako što je odvrnuo šarm na maksimum.

I like poetry and poking dead things with a stick.

GDE JE ZAPELO: Nigde. Može se reći da je Had potcenio Herkula u ljudskom obličju kada ga je ostavio u životu, ali se kasnije i za to pobrinuo kada je poslao jednookog titana (Kiklopa?) da ga dokrajči. Ne, Had jednostavno nije imao sreće, jer nikako nije mogao predvideti da će se Megara žrtvovati za Herkula, čime će mu se, po ugovoru, vratiti nadljudska snaga. I kasnije, kada se Herkul žrtvovao za nju skočivši u Reku smrti da je izvuče, potrefilo se da je baš taj nesebični čin bio potreban da se od čoveka ponovo pretvori u boga i tako spase i sebe i nju.

Šta da se radi, dešava se i najboljima.

#1 URSULA (THE LITTLE MERMAID): Patience is the key to victory! & Always make sure your as* is covered! & Surround yourself with the right people! & If you can bend the rules to succeed-do it!


Ursula je moj omiljeni ženski negativac u omiljenom crtaću. Ima smisla za humor i sarkazam, graciozna je i peva najbolju pesmu. Iako je proterana iz Tritonovog kraljevstva, uvek je u toku sa najnovijim dešavanjima. Videla je da se Arijel zaljubila u princa, a jedini način da bude s njim je da postane čovek, to jest-da dobije noge.  Znala je da joj otac nikada neće tu želju ispuniti ali, hej, ima ko hoće! Pažljivo je pratila šta se dešava i kad se džek pot prilika ukazala-zgrabila ju je bez razmišljanja.

Uz to, dama ima ,,body language’’.

LEKCIJA ZA PAMĆENJE: Ursula je ambiciozna, ali ne slepo i po svaku cenu. Ona je prekaljena poslovna žena koja se uvek osigura da su njeni interesi zaštićeni i da je sve legalno. Strpljiva je i baca se u akciju tek kad ima sigurnog keca u rukavu. O tome najbolje svedoči njena ,,bašta’’ koju čine od mnogobrojni, tužni koralčići- njene bivše mušterije, koji nisu uspeli da odrade svoj deo dogovora. Takav ugovor je napravila i s Arijel.

Kuća uvek dobija!

Osim toga što je umešna i sposobna, ima i prave ljude, odnosno jegulje, uz sebe. Oni su ti koji nadgledaju princezu i bespogovorno ispunjavaju sve njene naredbe. Uz to, Flotsam i Džetsam su joj i jedini prijatelji/ljubimci do kojih joj je veoma stalo (jer je očajna kada ih slučajno ubije). Štaviše, bez njih nikada ne bi ni uspela-jer je samo zahvaljujući njihovom brzom delanju (kada su prevrnuli čamac u kom su Arijel i Filip bili na tik od poljupca i tako im uništili atmosferu) Ursulin plan spašen.

Kada je videla da njena ,,samo ćuti i budi lepa’’ taktika koju je prodala princezi u stvari deluje, Ursula je momentalno prešla na plan B. Neki bi ovo možda nazvali varanjem, ali to bi bilo pogrešno-ugovor je dosta štur i u njemu stoji samo najosnovnije: da u zamenu za (jedan) glas, Arijel dobija tri dana da osvoji princa. O nepredviđenim okolnostima nema ni govora, niti o mešanju treće strane. Ursulino petljanje možda nije fer, ali je dozvoljeno-pošto nije zabranjeno.

GDE JE ZAPELO: Potcenila je protivnika. Opijena moći, Ursula je počela da se igra s plenom umesto da ih odmah uništi. Čak im je i sama rekla da su ,, nemoćne, nebitne budale’’. Dok je pucala u zarobljenu princezu,  na trenutak je zaboravila na Erika koji je za to vreme upravljao brodom i, iskoristivši trenutak nepažnje, proburazio Ursulu polomljenim jarbolom. Mada, kako je uspeo da upravlja pokvarenim, potonulim brodom koji je trunuo na dnu okeana ko zna koliko-pojma nemam.

Autor: Dragana Nikolić