Music Loop

Skrillex: vođa elektro (r)evolucije

Iako spadam u one koji smatraju da ‘‘bez džitre nema svirke’’(džitra=gitara), ipak sam prevazišla svoju srednjoškolsku ‘’sve koji ne slušaju isto što i ja treba nabiti na kolac’’ fazu, te se uvek obradujem kada otkrijem neku novu vrstu muzike. I tako sam, u dvadeset i nekoj, otkrila dabstep.


WHAT THE HELL IS DUBSTEP?

Žanr elektronske muzike nastao u Londonu dvehiljadite, specifičan po tome što je i u mejnstrim dominaciji zadržao andergraund odlike. Nastao je iz garaža s primesama džangla devedesetih, a danas pomalo podseća na mutirano čeljade hausa. Ritam je nepredvidljiv, vokala nema, obiluje basom (kao i ‘uzletima’ i ‘padovima’ istog) i momentima napetosti i neizvesnosti. U sebi spaja mnoštvo drugih žanrova i podžanrova (haus, tehno, dab, drumm’n’bass, fank, hiphop, rejv…) i konstantno se redefiniše.

ZARAZNI RITAM VESELOG GOBLINA

Dvadesetčetvorogodišnji Soni Mur, aka Skrileks, izvukao je dabstep iz zamračenih podruma i klubova i izveo ga pod reflektore Gremi ceremonije. Bio je nominovan za pet, a osvojio je čak tri Gremija: za najbolju dens pesmu, najbolji neklasični remiks i najbolji dens/elektro album. Iako je karijeru započeo kao pevač vrištavog emo benda ‘From First to Last’, oduvek su ga zanimali različiti muzički pravci, te se na svom laptopu stalno bavio komponovanjem, remiksovanjem i dizajnom zvuka. Iako je sa svojim matičnim bendom imao dva solidna albuma i uspešne turneje iza sebe, nakon što su mu se javili problemi sa glasnim žicama koje je sanirao operacijom, odlučio je da napusti bend i okrene se solo karijeri, gde je dokazao da umetničkim vizionarima nije bitan medijum izraza. Tako je Soni postao Skrillex.

ROK ZVEZDA LAPTOP GENERACIJE

Osim što je radio na svom zvuku, sarađivao je i sa drugim muzičarima- od Benija Banasija preko Korna do Lejdi Gage. Na turneji sa kolegom i ortakom Deadmau5om, za čiju izdavačku kuću je i potpisao ugovor, Skrileks je žario i palio uzduž i popreko. Kako i sam kaže, mislio je da će nastupati pred stotinak ljudi, a ispostavilo se da je svirao hiljadama i hiljadama fanova u ogromnim klubovima, što zatvorenim što otvorenim, iz noći u noć. Očigledno mu ovaj tempo života odgovara, jer će 2012-te imati čak 322 nastupa.

Uvek je nezahvalno pisati o nečijoj muzici i muzici uopšte, jer je ona stvorena za slušanje, pa bih onima koji za Skrileksa ne znaju preporučila sledeći link (iskustvo mi kaže da se neće pokajati):

Na svom planetarnom putešestviju Skrileks će svratiti i do nas, pa će fanovi moći da ga gledaju/slušaju na Kalemegdanskoj tvrđavi 15-og septembra gde će, uz njega, na Warrior’s Dance Festivalu, nastupiti i Prodidži. Ako preživim Mensonov koncert-vidimo se tamo!

Autor: Dragana Nikolić