Snežana DžekulićUmetnost

Le Café de L’Enfer: Dobrodošli i prokleti bili!

Da tematska mesta za okupljanje nisu samo danas popularna, govore nam stare fotografije i sačuvani zapisi  iz ušuškanih ulica Pariza. Krajem 19. veka u pariskom kvartu crvenih fenjera na desnoj obali Sene, u blizini Moulin Rouge-a, otvoren je Le Café de L’Enfer. Osmišljen kao slika pakla, savršeno se uklapao u koketni i romantizovani pejzaž mesta kroz koje su prošli mnogi parižani i bogata gospoda na proputovanjima.

Verovatno prvi tematski restoran mondenskog društva, u grotesknom enterijeru je na zidovima i tavanici nosio splet prokletih duša u punoj plastici. Spoljni ulaz je bio obuhvaćen demonskim čeljustima, a fasada je takođe bila prekrivena prizorima iz pakla – scenama ispaštanja greha.
 Iz teksta koji je bio objavljen u jednom od brojeva National Geographic-a, a po svedočanstvima posetilaca iz 1899. godine vratar je bio obučen u kostim đavola i dočekivao je goste rečima: “Dobrodošli i prokleti bili!” Osoblje kafea je takođe nosilo primerene kostime, a i narudžbine sa menija su bile prilagođene atmosferi. Tako bi, recimo, tri crne kafe sa konjakom konobar baru prosledio kao “tri ključala kotla rastopljenih greha sa malo sumpornog začina.”
 Nažalost, nemamo mnogo informacija o tome kome možemo pripisati ideju ili dizajn ove neobične gostionice, na osnovu sačuvanih fotografija sa sigurnošću znamo da je radila do polovine 20. veka.

 

Prevela i adaptirala Snežana Džekulić

 

Izvori: http://www.goddesssophiawalker.com/wordpress/2011/02/18/what-the-french-think-hell-looks-like/

http://www.coolstuffinparis.com/cafe_de_lenfer_paris.php