Književni Klub

Svetski dan knjige i autorskih prava 2012.

U ponedeljak 23. aprila obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava. 1995. godine UNESCO je odlučio da proglasi 23 april. Svetskim danom knjige i autorskih prava jer su na taj dan 1616. godine preminula tri velika svetska pisca-Vilijam Šekspir, Migel de Servantes i Inka Garsilaso de la Vega. Treba napomenuti da je Šekspir ustvari umro deset dana nakon Servantesa ali je u to vreme u Engleskoj korišćen Julijanski kalendar zbog čega je datum ispao identičan. Svetski dan knjige inspirisan je katalanskom tradicijom  gde se još od srednjeg veka praktikuje običaj da se na 23. april (Dan Svetog Đorđa) ženama poklanjaju ruže a muškarcima knjige.

S obzirom da se ove godine obeležava 120. godina od rođenja jedinog srpskog nobelovca, Svetski dan knjige 2012. u Srbiji  protiče u znaku Ive Andrića. Tako Biblioteka grada Beograda organizuje dva odvojena događaja- akciju “Svi smo u biblioteci” kao i izložbu “Ivo Andrić: neobična bibliografska izdanja” u Pozajmnom odeljenju.

U okviru akcije “Svi smo u biblioteci”, u periodu od 11 do 12 sati, u Pozajamnom odeljenju gradske biblioteke građane će (tradicionalno) u biblioteku učlanjivati i poznate ličnosti. Ove godine to su: Vlade Divac, Mira Bobić Mojsilović i  Nele Karajlić, kao i glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Andrija Milošević, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić, koji će posetiocima biblioteke (pored učlanjenja) preporučivati i njima omiljeno štivo za čitanje. U okviru ove akcije građani će 23.aprila moći da se učlane uz popust od 50 posto u čitavoj mreži Biblioteke grada Beograda, a slične akcije organizovane su i u bibliotekama u ostalim gradovima Srbije.

23. aprila tačno u podne, u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada, otvoriće se izložba “Ivo Andrić: neobična bibliofilska izdanja” kojom se obeležavaju tri različita memorijala- Svetski dan knjige, 120 godina od rođenja Ive Andrića, 10 godina od osnivanja Srpskog bibliofilskog društva. Na ovoj izložbi prvi put će biti prikazani nepoznati primerci knjiga koje je napisao srpski nobelovac. Reč je o raritetnim primercima (vlasništvu članova Srpskog bibliofilskog društva), na kojima su Andrićeve posvete, kao i o prevodima objavljenim širom sveta, pa i na nama egzotičnim jezicima. Posebno mesto na ovoj izložbi zauzimaju knjige “Na Drini ćuprija” – lični primerak samog Andrića, na kojoj je on svojeručno, olovkom, pisao predloge naziva za svako od 24 poglavlja, kao i primerak prvog izdanja knjige “Ex ponto” iz 1918. godine.

UNESCO svake godine organizuje izbor za “Prestonicu knjige” èime se nagraðuju gradovi koju su uložili poseban napor kako bi promovisali knjigu i èitanje, a ta èast je ove godine dodeljena Jerevanu (prestonica Jermenije).

Autor: Milica Jović