Aca TodorovićDruštvene mrežeInfo Spark

Tribina – “SHOULD I STAY OR SHOULD I GO”

“Should I stay or should I go” nije samo naziv čuvene pesme Clasha. To je ujedno i dilema pred kojom se bar jednom do sada našla svaka mlada osoba u Srbiji. Izazov je još veći otkada su se granice Evropske unije otvorile za građane Srbije.

Istraživanja pokazuju da više od četvrtine studenata želi da svoj životni put nastavi van granica ove zemlje. Srbija je među onim državama na svetu koje su najteže pogođene odlivom mozgova. Ukoliko se ubrzo ne preduzmu mere za sprečavanje tog procesa, posledice po ekonomsku budućnost zemlje će biti katastrofalne.

Najviše mladih zainteresovano je za pronalaženje posla u nekoj od zemalja Evropske unije. S obzirom da je jedan od osnovnih principa Evropske unije mobilnost radne snage, postavlja se pitanje na koji način će proces evrointegracija Srbije i odliva mozgova uticati jedan na drugi. Da li Srbija kao država ima evropsku budućnost ukoliko veliki broj njenog mladog stanovništva ne vidi svoju budućnost u njoj? Da li je “preko grane” zaista lepše i lakše ili je komšijska trava uvek zelenija? Koje realne argumente Srbija ima na svojoj strani kako bi uspela da privoli mlade da svoj životni kompas preusmere ka njoj?

Ovom temom baviće se tribina koju organizuje Cafebabel u četvrtak, 10. maja u 20h u Info Room-u Kancelarije za mlade Beograda (bočni ulaz Kolarca). O tome kako vide budućnost mladih u Srbiji govoriće Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Srbije, reditelj Boris Malagurski i bloger Nebojša Radović aka Eniac. Gosti na tribini biće novinari iz regiona i zemalja EU koji će komentarisati na koji način odliv mozgova utiče na ekonomije njihovih država.

Tribina “Should I stay or should I go” je deo projekta “Orient Express Reporter 2”, koji je finansiran uz pomoć Evropske komisije i fondacija Allianz Kulturstiftung i Hippocren. Cafebabel je prvi evropski višejezični web magazin. To je ujedno i mreža lokalnih timova u gradovima širom Evrope, koju čine novinari, prevodioci, volonteri i drugi entuzijasti.

Pridružite nam se!