Filmski skener

Portret glumice: Zooey Deschanel

Ima krupne  plave oči, uvek neurednu kosu i šiške koje su postale njen zaštitni znak. Rodjena je u Kaliforniji 17. januara 1980. godine. Potiče iz showbiz porodice. Otac joj je poznati kinematograf Caleb Deschanel, a majka i sestra su takođe glumice. Posle srednje škole dobila je stipendiju za prestižni univerzitet North Western. Nakon samo godinu dana provedenih na studijama odlučuje da ga napusti i kreće u pohod da ostvari svoj san.

U moru istih mladih glumica Zooey je uspela da se izbori za svoje mesto u show businessu. Nikada joj nije bio cilj da bude slavna ličnost, te je stoga uvek glumila u indie filmovima. Prvu veću ulogu je ostvarila u filmu Almost Famous i veći deo publike ju je upamtio kao buntovnu stariju sestru glavnog lika. Glumila je sa Josephom Gordonom Levittom u 500 Days of Summer . Zahvaljujući tom filmu postala je poznata van granica Sjedinjenih Država. Ja sam je prvi put videla u televizijskoj  mini seriji Tin Man gde je glumila Doroti Gejl.  Reč je o priči koja se nadovezuje na čuveni film Čarobnjak iz Oza. Mnogi reditelji su pokušali da je stave u fijoku „uvrnuta devojka“, gde ona uvek igra uvrnutu najbolju prijateljicu glavnog lika. Međutim, Zooey je uspela da ostvari uloge u najrazličitijim filmovima i da izbegne etiketiranje. Velika je razlika između uloge koju je imala u sci-fi trileru The happening i antiromantičnoj komediji 500 Days of Summer.

Pored glume se bavi i muzikom. Deo je muzičkog dua She&Him. Njen partner je M. Ward ili Matthew Stephen Ward. Njih dvoje sami stvaraju svoju muziku. Pišu, komponuju i aranžiraju. Njihov zvuk se može svrstati pod indie-folk žanr i mnogi je opisuju kao feel good muziku. Do sada su objavili dva albuma, Volume One i Volume Two.

Ona kaže da gluma samo predstavlja glavni izvor prihoda, karijera na koju može da se osloni ukoliko se dogodi da ne uspe u svetu muzike. Radila je soundtrack za razne filmove i serije od kojih se izdvajaju: Diznijev film Winnie Pooh iz 2011. i naravno 500 Days of Summer. Ona često zna da kaže u intervjuima da njen posao nije da bude najlepša osoba već najbolja glumica. Nije skandalozna ličnost tako da je sigurno nećete naći neki jeftin članak o njoj u trač novinama. Kaže da ne voli da izlazi i da je nerviraju ljudi iz posla koji nemaju o čemu da pričaju sem o filmovima i svetu zabave. Zajedno sa svojim prijateljicama osnovala je sajt po imenu hellogiggles.com koji je namenjen kreativnim, pametnim i nezavisnim mladim ljudima. Ima raznih interesantnih sadržaja koji mogu biti iz sveta zabave, knjige pa do recepta ili tweeta dana. Ima tu još dosta interesantnih sadržaja. Inače, tekstove pišu ona i njene prijateljice, ali tekstove takođe mogu slati i osobe kojima se dopada sadržaj sajta.

Od skora glumi u hit sitkomu New Girl koji je dobio nagradu za novu popularnu seriju na televiziji. Ne bih volela da je zbog ove serije obeleže kao novu „devojku iz susedstva“. Verujem da će ona uspeti i to da izbegne.

Autor: Milena Pantić