Jovana BabićMusic Loop

IAMX: Timelessly insane

Opsesija, sex, ljubav, socijala, moć.
Vokali, gitare, klavijature, bubnjevi.
Pevač, pisac, producent.
Mračno i fantastično.
A ja mislila niko ne može da se poredi sa Muse.

Nisam videla šta se dešava kada se Chris Corner poseče, kao ni šta ima tamo gde su drugim ljudima glasne žice, ali čujem da je njegov glas audio verzija erotskog naboja, koji, ruku na srce, u svojoj najčistijoj varijanti i ne postoji bez primese mračnog em mističnog. Ako ne verujete da postoji otelotvorenje violinijskog sistema, pustite prvo što vam na YouTube-u iskoči pri pretraživanju neke live verzije Iamx-a. Ako verujete da u mraku ima poetike, uradite isto da preslušate kako to zvuči.

Nakon 3 uspešna albuma i skoro 10 godina turneja sa britanskim trip hop bendom Sneaker Pimps, čiji je Chris bio i osnivač i pevač i pisac i producent, 2003. započeo je rad na svom samostalnom projektu pod nazivom I_AM_X. 2004. izbacio je svoj debi album Kiss + Swallow, sastavljen pretežno od pesama namenjenih četvrtom albumu Sneaker Pimpsa, koji je Corneru momentalno obezbedio zavidnu poziciju u indi elektro tokovima. Inspirisan  muzikom ’80., ovaj retro elektro muzički kolaž, fanovima onoga što je Corner prethodno radio, pokazao je koliko dobro se slažu mračni tekstovi i elektronski bitovi.

Godinu dana kasnije, usledili su promo singlovi Missile i This Will Make You Love Again, kao i soundtrack za film SkyFighters, a onda, 2006.  još jedan album – The Alternative. Ova potpuna andergraund klasika, koja bi olako našla mesto u bilo kojoj muzičkoj antologiji, bila je savršen spoj roka i elektra – black electropop, koji je Corneru boldovao epitet vanvremenskog umetnika. Kako bi ga snimio, preselio se iz Londona (gde je inače završio filozofiju) u Berlin, u kojem je otvorio sopstveni studio i u njemu napisao svu muziku, a album je 2007. na američkom radiju XM izglasan za izdanje godine. Fazon Goldfrappovih mračnijih stvari, Kasabiana, Depeche Mode-a i 30 seconds to Mars, melanholična nota i psihotični tekstovi, samo su deo onoga što definiše Iamx. Iako poznat po efektnim živim nastupima, koji su više konceptualni performans nego nastup benda, Corner kao da misli da je sam na bini, ne trudeći se da bilo koga impresionira. Kada bi emocija mogla da se dotakne, to bi bilo moguće na njegovim koncertima.

Dark elektronike i neizbežnog syntha, mudro se držao i na sledećem albumu Kingdom of welcome addiction, koji je izbacio 2009, posle nekoliko singlova. Ovo mračno glamurozno umetničko delo, još bolje producirano od prethodnog,  je prvi  Cornerov album sa kojeg je izostao vokal njegove tadašnje devojke Sue Denim. Futurističku porno muziku koju je uveliko doveo do savršenstva, i publika i kritika euforično su dočekale. Zadržavajući se na kinky frekvenciji na kojoj je celo njegovo biće, na ovom albumu Chris se bezbedno udaljava od elektro roka, stavljajući u prvi red akustične gitare, klavir i violine. Isko se vidno (čujno) fokusira na slojevite melodije, Corner je ipak najveštiji na jednostavnom terenu. Za razliku od onoga što je do tada stvarao, numere sa ovog albuma su malo manje za đuskanje po sobama i klubovima, što ih možda najpreciznije odvaja od dotadašnjih. Nema ponavljanja svojstvenog elektronici, već je svaka pesma totalni unikat. Rok – nekonvencionalno – valcer – akustika – IAMX je iznad bilo koje kategorije. Njega ne inspiriše druga muzika, već filmovi, u čemu sam vidi najverovatniji uzrok tome što je žanrovski neuhvatljiv. Odrastao u radničkoj porodici na severu Engleske, odmalena se učio realnom i praktiočnom pristupu stvarima. On se ne služi standardnim metodama i ne skreće na označenim mestima, pa samim tim i na druge deluje iznenađujuće i haotično, ali sve što radi se podjednako neočekivano dobro uklapa. Njegov četvrti album, Violatile Times, iz 2011. najavila su dva singla: Ghosts of Utopia, intenzivnog zvuka i prilično dance ritma, i Bernadette, kabaretski teatralan.  Najstrastveniji Cornerov rad, provokativan i moćan, baš onako kako se samo od njega i moglo očekivati, sasvim zasluženo izašao je i u vinyl varijanti. 1. februara 2012. objavljeno je da IAMX počinje sa radom na petom albumu, a u kom obliku će se njegova vanvremenska ludost ovoga puta naći, saznaćemo čim genijalni Corner snimi svoje emocije pretočene u notni sistem.

autor: Jovana Babić