Društvene mreže

OPEN PDP5: PDP konvencija krajem maja u Novom Sadu

OPEN PDP5 je PDP convention, koji je od 2007. godine bio predstavljen kao studentski kongres grafičkih tehnologija, a od ove godine je prerastao u kongres posvećen nauci, umetnosti i idejama vezanim za OPEN ACCESS. OPEN PDP je uz veliku želju i entuzijazam osnovan od strane grupe studenata sa Fakulteta tehničkih nauka, departmana za Grafičko inženjerstvo i dizajn, na Univerzitetu u Novom Sadu 2012. godine. Kroz četiri godine postojanja na kongresu su sa svojim radovima učestvovali studenti, kao i predavači iz: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Ukrajine, Rusije, Austrije, Nemačke, Francuske, Španije, Litvanije, Belorusije, SAD, Indije, Kine i Japana.

 Ovogodišnji OPEN PDP će se održati od 29 – 31. maja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Osnovni cilj OPEN PDP-a jeste da poveže i umreži studente, kao i da studenti i stručnjaci razmenjuju znanja u sledećim oblastima: open access, dizajn, fotografija, web. OPEN PDP je od studentske inicijative prerastao u brend, koji se kako u regionu tako i u zemljama Evropske unije, prepoznaje kao razvojna platforma studenata i njihovih kreativinih i inovativnih inicijativa. Kongres u osnovi čine konkursi, izložbe, instalacije i postavke, radionice, kao i predavanja stručnih lica iz oblasti kojima je kongres posvećen.
Predavači koji će nam se ove godine pridružiti na kongresu su :
Aleksandar Blagojević (Piratska partija), Vladan Joler (SHARE conference), Peter Anderson (grafički dizajner), Ivana Tomanović (fotograf), Bob Živković (ilustrator), Istok Pavlović (predavač internet marketinga), Saša Đorđević, Jelena i Sanja Jovanović i još mnogi drugi…

Ove godine smo otvorili tri konkursa – za dizajn plakata, za pojedinačnu fotografiju, i konkurs studija Pitera Andersona. Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnje tema je – OPEN ACCESS. Želja nam je da studenti na najkreativniji način prikažu kako oni tumače open access i pojam slobodnih informacija, šta je to što žele da podele sa drugima, šta predstavlja njih i po čemu je njihov rad prepoznatljiv. Pristigao je veliki broj radova studenata iz Srbije, zemalja iz regiona,a imamo i radove iz Kine, Grčke, Ukrajine. Rezultati konkursa će biti objavljeni na našem sajtu, a pobednike očekuju lepe nagrade naših sponzora.
Svi studenti koji žele da pomognu u organizaciji događaja, mogu da se prijave za volontere, popunjavanjem prijave na sajtu.
Kompanija Nikon će za vreme trajanja kongresa obradovati studente lepim nagradama. Sakurabana će biti zadužena za animaciju studenata kroz radionice. ReFoto, će pored predavanja, imati nagradnu anketu i svi studenti koji tačno odgovore na njihova pitanja, dobiće na poklon časopis.

“Open Access je sredstvo kojim ideju možemo posaditi slobodno i učiniti da cveta i raste, da bi zatim njenu lepotu pustili da putuje ka svima i u svim pravcima, nudeći znanje o njenom postanku i razvoju, budeći želju za znanjem i inspiracijom.”
OA predstavlja otvorenost prema drugima, prema idejama, interesovanjima, motivaciji i želji da podelimo kreaciju sa prijateljima, komšijama, rodbinom, internetom, starijima i mladima, ali i politikom, naukom, društvom, socijalnim mrežama i slično.
Cilj i suština je da eksploziju kreativnosti prenesemo u vidljiv oblika i prepoznatljiv svima i te svoje kreacije i znanja podelimo i sa drugima, sve u cilju unapređenja svesti društva.
Više informacija o konkursima, predavačima i vestima možete potražiti na našem sajtu www.pdpconvention.com.

Sve vesti možete pratiti na našoj Facebook stranici i Twitter-u.

Poseti OpenPDP,  postani i ti deo PDP porodice.