Andreja KojanićStrip Zona

Ko je baja na kraju „The Avengers“?

Fanovi Marvel filmova su valjda odavno naučili da ne žure da izađu pre saaamog kraja. Na kraju krajeva, pojava Nick Furyja u upravo tom, teaser segmentu „Iron Man-a“ je započela put ka „The Avengers“…

(Sada kada imam vašu punu pažnju: moja lična filozofija mi nalaže da vas obavestim da nastavak teksta sadrži brdo spoilera koji se tiču „The Avengers“ ili individualnih filmova, stripa, igrica postojećih i budućih, Marvel / HASBRO kolekcionarskih figurica, kineskih rančeva i čega sve ne.)

Smiley face

Uopšte ne čudi da se upravo u tom delu filma o „Osvetnicima“ krije nešto interesantno. Sudeći po ljudima sa kojima sam delio salu, svi smo rado odsedeli još koji minut čekajući da nam se povrati dah ili boja u obrazima, ili bar trljajući butine posle dvasatadvadesetdvaminuta kvalitetnog programa.

U slučaju da ste se prepoznali u prethodnoj rečenici, možda ste jedan/na od onih koji su se par minuta iza toga zapitali ko je onaj baja sa onolikim kezom što visi tamo na onoj olupini / meteoru / ljušturi od kikirikija. Ili ste bili od onih koji su svoje cenjeno mišljenje ponudili na licu mesta (uglavnom smehotresno – #2 na mom spisku je „Monkey!!“ a #1 „Jao, Hellboy…“), ili od onih koji drže Marvelverse u malom prstu leve noge pa ste se slatko tiho iscerili kada ste ugledali ni-pet-ni-šes’ nego Thanosa. Pa još ako ste dokazali hipotezu kada se u Credits pojavilo ime Jim Starlin-a, njegovog tvorca…

Thanos u izvedbi Keith Giffena

A ko je sad pa Thanos?

Thanos je jedan golemi badass svemirac, Eternal sa planete Titan. Zapravo, jedan od Eternals (budući da ih ima više, u više generacija), i to najgori od sve dece, ali stvarno. Bukvalno opsednut masovnim uništenjem i smrću (otuda i ime – izvinjavam se helenističarima koji su sami skontali), stigao je čak i da se zatreska u Marvelovu personifikaciju Smrti (zamislite Skeletora ženske građe, sa grudima veličine idi-begaj). Tako kada mu Lokijev drugar, vođa Chitaurija u „The Avengers“ nazvan The Other, objašnjava na kraju da je napad na Zemlju „udvaranje samoj Smrti“, eto otkud onoliki kez. Tako je Thanos i u stripovima dovoljno lud da je u jednom momentu (kako bi se dodvorio Smrti) došao na ideju da uništi sav život u univerzumu, a ostatak njegovog impresovnog CVja uključuje i petljanje sa Infinity Gauntlet, Cosmic Cube i njegovu „malu“ armiju galaktičkog šljama…

Infinity Gauntlet je Thanosov magnum-opus, rukavica koja sadrži svih 6 Infinity Gems. Svaki od dragulja ima posebnu moć, a kombinovani efekat korišćenja rukavice je „mogu da radim šta god hoću“. Cosmic Cube je zapravo ono što se pojavljuje u „Captain America: The First Avenger“, pa i u „The Avengers“, gde je nazivaju Tesseract. Thanos uspeva da je natera da mu omogući apsolutnu kontrolu nad univerzumom.

Infinity Gauntlet u „Thoru” i Tesseract (Cosmic Cube) u „The Avengers”

E tu sad imamo činjenicu da smo Infinity Gauntlet videli u „Thoru“, u riznici Odinovoj; sigurno među vama ima onih oštrog oka i brzih na pauzi koji su primetili pojavu iste. U filmu nije igrala neku ulogu, Marvel ju je prikazivao i na Comic Conu te godine zajedno sa ostalim „propsima“ iz filma, osim toga, nikom ništa. Retki su bili oni koji su je povezali sa Thanosom.

A sa kim će da padne fajt?

E, oko toga nema koncenzusa, prosto jer je filmski Marvel Universe na interesantnoj raskrsnici. Ima onih koji tvrde da će cela petljancija sa Thanosom da se odvija na Zemlji, samim tim da će sa druge strane biti Osvetnici. Ja ne mislim tako. Po meni bi idealno bilo ostaviti Kapetana, Iron Mana, Hulka, Hawkeye-a i Udovicu na Zemlji i njima napisati neku manje-više konvencionalnu avanturu, tipa povratak Hugo Weavinga kao Red Skull-a.

Imajući u vidu da je Thor na kraju „The Avengers“ otišao nazad kući, a uz to da je „Thor 2“ već uveliko u produkciji, to je utabalo idealan teren za pojavu Thanosa. Em je The Infinity Gauntlet kod tata-Odina u Asgardu, em i u jednom od story-arcova Thanos uz pomoć par izdajnika uleće u Asgard sa namerom da vrati rukavicu, pa tako možemo postaviti labave vremenske smernice u okviru kojih je moguće očekivati da Thor „otalja“ i taj posao sa Thanosom i taman se vrati na Zemlju pred novu avanturu Avengera (čitaj, „The Avengers 2“).

Dakle, (a) ili (b)?

Opet su to samo nagađanja. Ipak moramo da uzmemo u obzir Bibliju, Marvelov stripski timeline, gde je Thanos prvo bacio oko na Cosmic Cube, zbavio ga, pa tek posle (neuspeha sa istom) rešio da sakupi Infinity Gems i napravi rukavicu. Pride, u toku „avanture“ sa kockicom, pao je jedan sukob sa Avengerima. Tako gledano, vaga malo više naginje na tas sa Osvetnicima (i to ne zbog Hulkovih dimenzija), mada iskreno sumnjam da će Marvel dozvoliti da se isti artefakt provlači kroz treći po redu film.

I zašto je to sada toliko interesantno?

Osim same činjenice da su nam otkrili novog zloću i time nam potpuno izmakli stolice? OK.

Uzmimo u obzir činjenicu da nam naredno leto, osim goleme vrućine, donosi i veliko finale Nolanove „Dark Knight“ sage. Svi smo do sada svesni koliki je generator hajpa ovaj serijal, i to opravdano — filmovi su sjajni, međutim, činjenica je da je u pitanju konec priče i kraj Bejla kao Betmena. DC je tu u velikom problemu: čak iako reši da proguta knedlu veličine jednog od Univerzalovih studija i reši da uđe u produkciju sa Justice League of America, mora (1) da preda Batcowl nekom novom glumcu, (2) da sačeka i vidi kako će sledeće godine proći Snyderov „Man of Steel“ i moderni „Green Arrow“, (3) da se nada da će fanovi da oproste lošeg Green Lanterna, (4) da izbije iz glave ljudima neuspelu Wonder Woman TV seriju i (5) Aquamana u celosti. Ukoliko preskoče sve te stepenice, čeka ih odabir dovoljno epskog zapleta od koga će hardkor fanovima da zamagle naočare i/ili dobiju napad astme. To znači da će morati da odaberu savršenog protivnika za JLA, a to je, rezonski gledano, Darkseid. A Darkseid je, prosto, DCjev Thanos.

Naravno da jedan meme mora da nađe mesto na ovoj strani.

Tačnije, Thanos je Marvelova replika Darkseida, ali svejedno: prednost, Marvel. Razmatrajući situaciju, Marvel će definitivno preteći DC sa realizacijom svoje namere, a onda je DC u totalno nepovoljnoj situaciji – ako posade Darkseida nasuprot JLA, svi će reagovati isto: „Zar nije ovo onaj iz onih drugih filmova?!“ Takođe, ne zaboravimo da Marvel ima doživotnog džokera usled činjenice da je The Avengers režirao Whedon,
„King of Geeks“ lično.

Svakako, sa najavljenim nastavkom Osvetnika, očekujući „Thor 2“ 15. novembra i „Iron Man 3“ 3. Maja 2013., nemamo šta drugo da radimo nego da čekamo novosti od Marvela. Umesto jurnjave za novostima, tračevima, trejlerima, tizerima, bridge stripovima i slično, preporučujem da zaboravite na celu stvar i pustite da nas kolektivno iznenade. U suprotnom, možemo poludeti uz pitanja tipa „A šta ako izađu iz okvira Earth 616?!“…

autor: Andreja Kojanić