Društvene mrežeUmetnost

Stvarajte zajedno sa umetnicima- Noć otvorenih ateljea 2012.

Udruženje građana Fraktal 3 organizuje drugu po redu „Noć otvorenih ateljea“ pod sloganom „Osvetli mrak“. Više od 60 različitih umetnika odlučilo je da u subotu 9. juna otvori vrata svojih ateljea posetiocima, a program će trajati od 17h do ponoći. Na drugoj „Noći otvorenih ateljea“ zastupljene su različite forme vizuelne umetnosti uključujući vajarstvo, slikarstvo, performans, fotografiju, video radove, instalacije, a organizovan je i muzički program. U subotu popodne posetioci će imati priliku da se susretnu i razgovaraju sa brojnim umetnicima kao i da se aktivno uključe u proces stvaranja umetničkih dela kroz brojne radionice.

Na platou u Beogradu posetioci će uživati u koncertima učenika muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ i „Stanković“ kao i u koncertu studenata Muzičke akademije. Na istom mestu očekuju vas i modne revije nakita i šešira kao i performans Jelene Damnjanović-Obrenović. Performans Koste Bunuševca možete pogledati u Eurocentru. Performans studenata Moda Arta, Megatrenda i više tekstilne škole možete pogledati na Kalemegdanu gde će se publici predstaviti i više od pedeset dizajnera iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Srbije.

Koncert muzičke škole „Davorin Jenko“ očekuje vas u robnoj kući „Beograd“ (Knez Mihajlova 5.) gde vas očekuju i umetnici Olivera Protic, Marija Gužvica, Jovana Latas, Jelena Rajic, Mia Mijalkovic, Petar Radlovic, Stanko Ðalic, Marijana Popovic , Stefan Robovic, Borko Blagic i mnogi drugi. Brojni umetnici očekuju vas i u Press Centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihajlova 6/1). Antičku radionicu stakla pronaćićete u Pasažu (Zadužbina Nikole Spasića) dok se radionice restauracije nameštaja i tatu radionica nalaze u Čumićevom sokačetu. Keramička radionica očekuje vas u studiu „Blatobran“ (posle 22h) a ukoliko želite da nešto naučite o tehnikama stripa i ilustracije (Centar za likovno obrazovanje-Šumatovačka 112) ili klasičnim grafičkim tehnika (Manakova kuća) u „Noći otvorenih ateljea“ i to će biti moguće.

Od 17 do 19 časova svi posetioci ateljea „Art Zamur“( Dunavska 86/b) imaće priliku da se provozaju u balonu umetnika Dragoljuba Zamurovića kako bi napravili nekoliko snimaka iz vazduha dok će posle 20h uz pomoć istog umetnika stvarati portrete ostalih posetioca. Na zahtev posetilaca umetnik će uraditi njihov portret i na platnu. Ukoliko vas interesuje umetnička fotografija možete posetiti i „Foto sajam“ u REX-u koji je (iako traje od četvrtka do nedelje) takođe deo „Noći otvorenih ateljea“. Umetnička dela od recikliranih materjala biće izložena na Adi Ciganliji dok je u ateljeu Čarli na Novom Beogradu otvorena radionica za decu na kojoj mogu da nauče kako da naprave eko i ento skulpture od recikliranih materijala.

Pored Beograda koji ima najbogatiji program manifestacija Noć otvorenih ateljea održaće se i u više od 20 gradova Srbije uključujući Kikindu, Zrenjanin, Suboticu, Niš, Kragujevac, Šabac, Čačak, Jagodinu, Smederevo, Pančevo i Vranje. Ulaz je slobodan a detaljnije informacije o programu, učesnicima kao i mapu lokacija na kojima se manifestacija održava možete pronaći na sajtu www.nocotvorenihateljea.com.

Autor: Milica Jović