Info Spark

Danas se obeležava Dan nauke u Srbiji

Na sednici održanoj 26. avgusta 2010., Vlada republike Srbije proglasila je dan rođenja Nikole Tesle za Dan nauke. Dan nauke u Srbiji prvi put je obeležen 2011. godine a i ove godine Centar za promociju nauke organizovao je brojne aktivnosti u cilju promovisanja nauke.

Ovogodišnji Dan nauke posvećen je astronomiji. Povodom 125 godina Astronomske opservatorije u Beogradu Centar za promociju nauke organizuje besplatne posete Astronomskoj opservatoriji na Zvezdari. Za besplatnu turu po opservatoriji možete se prijaviti na sajtu CPN-a. Tura kreće sa platoa ispred Hotela Slavija u 19 časova.

Povodom otkrića Higsovog bozona, Centar za promociju nauke takođe organizuje i tribinu “Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja čestica” u Galeriji nauke i tehnike SANU . Učesnici ove tribine biće profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Petar Adžić i akademik Đorđe Šijački kao i dr Dragan Popović i dr Miroslav Vesković.

Dan nauke obeležava se i u Staroj Pazovi. Profesori i studenti biologije, hemije, fizike i matematike otkriće tajne svojih disciplina (kroz eksperimente i igru) svim onima koji se nađu u gradskom parku a manifestacija počinje od 14 časova. U požorištu organizovana je izložba “Magnetno polje crteža” (od 17.30h) kao i predavanje Velimira Abramovića “Teslina etarska tehnologija” (od 19 časova). Obeležavanju Dana nauke pridružio se i klub Pevac gde će svi obožavaoci Nikole Tesle moći da saznaju više o njemu kroz dokumentarne filmove.

Takođe svi oni koji učestvuju u Imaginary takmičenju i naprave najzanimljiviju sliku algebarske površine u programu SURFER biće u prilici da dobiju vredne nagrade. Takmičenje traje do 10. septembra.

Iako je Vlada Srbije ustanovila Dan nauke u cilju promocije iste i iako je 5 godina povećala budžetska izdvajanja za nauku za 22% utisak je da se u našoj zemlji još uvek nedovoljno ulaže i nedovoljno pažnje pridaje ovoj oblasti.