Info Spark

AJDE fest: Kruševljani kuvaju kulturu u avgustu

Avgust Jednog Diverzanta ili AJDE festival novog kulturno-umetničkog dejstvovanja,  održava se tokom avgusta u Kruševcu, u saradnji sa drugim gradovima Srbije i regiona, kao i svim gradovima sličnih stremljenja širom Evrope i sveta. Festival je nastao u želji da se mladim ljudima u Srbiji ponude novi uzori i da se sila ideja koje imaju usmeri na građenje konkretnih dela. AJDE radi izvan institucija, neomeđen potražnjom tržišta i odobrenjima, ohrabruje na istraživanje i delovanje, vraća se na zaboravljene, a važne teme i majstore u domaćoj kulturnoj istoriji, kuje nove zvezde scene, bavi se tehničkim novitetima i tradicionalnim veštinama.

Prvo, prošlogodišnje izdanje festivala ponudilo je raznoliku kulturnu sliku regiona, te su tako gledaoci po prvi put u Kruševcu bili u prilici da pogledaju filmove sa beogradske Slobodne zone i vinkovačkog Dorfa. Održano je nekoliko radionica, među kojima su Zografov kratki tečaj stripa, di-džej Rejdova radionica i „Umetnost u javnom prostoru“, koncert benda Collision, džem sešn kruševačkih muzičara pod simpatičnim nazivom „Hipsteri s Moravu“ u kom je sudelovala i publika, izložbe i bazar rukotvorina.

Na ovogodišnjem AJDE festivalu nastavlja se trasiranje novog kulturnog puta u Kruševcu od 7 – 12.avgusta, pod sloganom „Letnje kuvanje kulture“. Organizatori su se potrudili da avgust, mesec „letnjeg kuvanja“, osveže raznovrsnim kulturnim sadržajima i drugim zanimljivim aktivnostima, između ostalog i spremanjem hrane u prirodi. Jedna od promo aktivnosti biće podsećanje Kruševljana na zanimljive istorijske informacije o njihovom gradu koja će se sprovesti lepljenjem posebno dizajniranih „zadimljenih“ nalepnica po najrazličitijim mestima.

Uvod u avgustovski kulturni program biće izložba Zbogom andergraund, retrospektiva dela Saše Markovića Mikroba koja dolazi u Kruševac u organizaciji galerije Remont.

Strip program pod naslovom „Iskrivljeno ogledalo“ koji čine radionica i izložba u Kruševac dolazi iz galerije Elektrika iz Pančeva i obrađivaće temu: Poznate ličnosti u snovima.

U popodnevnim „prazninama“ između edukativnog i zabavnog dela programa Ajde ekipa će za posetioce organizovati neformalna druženja u prirodi uz puštanje muzike i pripremanje mafina, u okviru kojih će se održati i neke simpatične radionice kao što je „Aerogami“ – pravljenje aviona od papira.

Filmski program Ajde festivala prezentovaće nove i smele filmske autore iz Srbije i drugih zemalja, a u okviru  razgovora sa autorima publika će moći da sazna iz prve ruke kako se snima film i šta je za to potrebno. Na taj način Ajde festival želi da uputi zainteresovane posetioce kako da kanališu svoje ideje i ohrabri ih na dublje istraživanje oblasti filma.  Neki od fimova koji će biti prikazani su „On the quest for Beograd underground“ koji odslikava beogradsku umetničku alternativnu scenu danas,  preispitujući okolnosti iz kojih je ona nastala 90ih godina, film „Vitamin i Cveće“ koji govori o bendovima iz naslova i muzičkoj sceni Kruševca, koja uprkos nepovoljnim okolnostima uspeva da se konstantno regeneriše, omnibus od 5 priča,  pod nazivom Viljuška puna ljubavi, koji govori o bendovima Repetitor, Stuttgart Online, Kriške, Goribor, Pionir 10, Horkestar i još nekoliko filmova. Zajednička karakteristika pomenutih filmova je da su rađeni sa skromnim budžetima i „uradi sam“ stavom, a zahvaljujući Stevanu Spasiću, uredniku filmskog programa festivala,  neki od filmova biće prikazani prvi put u Srbiji baš na Ajde festivalu.

S obzirom da su ciljevi festivala razvoj lokalne kulturne scene, ali i razvijanje partnerstava i predstavljanje umetnika iz drugih gradova Srbije i regiona, gosti iz OKC Abrašević iz Mostara biće učesnici kreativnog dela programa i predstaviće koncept svog alternativnog kulturnog centra.
Iz Hrvatske u Kruševac stiže Zdenko Franjić, predstavnik izdavačke kuće Slušaj najglasnije, a u okviru njegovog predstavljanja biće održana i promocija knjige „Pobuna“ lokalne pesnikinje Marije Krsmanović. Muzički program Ajde fest-a obeležiće svirke lokalnih bendova, nastup Kodagain-a, kao i nastup nekih poznatih imena domaće scene.

AJDE poziva sve zainteresovane, bez obzira kojim jezikom ili vidom umetnosti govore, da posete festival i pokažu šta znaju, učestvuju u radionicama i razgovorima, prate filmske projekcije i koncerte. Pomenuti festival podstiče saradnju umetnika i publike, kao i obrazovanje novih umetničkih kadrova. Avgust  Jednog Diverzanta ostaje aktivan i van glavnih dana svog trajanja, gradu se daruje novi život, a regionalnoj  mreži jedan od svežih, punokrvnih centara. Ukoliko želite da pojačate AJDE svojom igrom i delom, svratite u avgustu u Kruševac, na AJDE festival!

Više informacija o ovogodišnjem festivalu potraži na www.ajdefest.com i društvenim mrežama.