Društvene mrežeInfo Spark

Danas počinje ulični festival “Vreva”: Energija društvenih rešenja

Ako grad Beograd ne zna, ili nam još nije demonstrirao načine iskorišćavanja potencijala javnih prostora, kao i kako je sve moguće društveno angažovati marginalizovane socijalne grupe, u naredna dva dana to će učiniti organizatori uličnog festivala “Vreva“. Idejni koncept ove manifestacije je afirmacija aktivizma, optimizma i preduzimljivosti, koji će biti otelotvoreni u vidu kreativne i slobodne mešavine različitosti. Mesto održavanja festivala koji počinje danas u 17h je park Terazijska terasa, koje je odabrano kao simbol gradskih prostora koji nisu adekvatno iskorišćeni, ali ono nije jedina ciljna tačka organizatora “Vreve”. U Uličnoj galeriji kod Bezistana, grafiti umetnici iz regiona će započeti crtanje murala, dok će na Kosančićevom vencu, kod temelja spaljene nacionalne biblioteke, kao još jednom simboličnom mestu, biti održana radionica za mlade “Lice mesta”. U okviru nje, mlađe generacije će kroz različite maštovite aktivnosti, biti podstaknute da razmišljaju u pravcu iskorišćavanja mogućnosti koje nude svi javni prostori, a koje prevazilaze cirkanje piva u parku ili održavanje novogodišnjeg koncerta ispred Narodne skupštine. Ono što niko od nas do sad nije imao priliku da čuje javno, jesu iskustva inspirativnih govornika, koji će pričati o tome ko su beskućnici i kako su to postali. Izložbe “Snaga ulice” i “Glas ulice”, koje se bave još nekim pravno nevidljivim gradskim i društvenim grupama, ukazaće na važnost sakupljača sekundarnih sirovina i položaj beskućnika u našoj zemlji, a biće postavljene u Knez Mihailovoj ulici i na platou kod Terazijske česme.

Svi oni koji ponudu ulične hrane u Beogradu ne smatraju preterano inventivnom, na centralnoj festivalskoj lokaciji, moći će da saznaju da li je moguće proširiti gastronomski meni ulice, nečim što nisu ni kokice ni pljeskavice. Inspirisana svim većim svetskim gradovima ukojima postoji brendirana tradicija spremanja i posluživanja hrane na ulici, “Vreva” će uz pomoć renomiranih beogradskih restorana Beograđanima pokazati da je to moguće i kod nas. Drugačijem pristupu malo-preduzetničkoj uslužnoj delatnosti, u kojoj bi svoje mesto mogli da imaju svi oni o kojima društvo ređe misli, doprineće i bazar reciklažnih predmeta, na kom će svi zainteresovani moći da nuče kako se od recikliranih materijala prave različiti upotrebni predmeti.
 Sve ovo biće dopunjeno programskim stavkama poput prikazivanja dokumentarnih i angažovanih filmova, ali i nastupa neobičnih muzičkih bendova. Svoje aktivnosti predstaviće i brojne organizacije i udruženja, a u okviru akcije “Ulice za bicikliste”, sa Terazijske česme krenuće gradska biciklistička vožnja koja će obići sve lokacije “Vreve”.

Osim novog načina društveno odgovornog razmišljanja i uspomena na višenego dobru zabavu, sa “Vreve” možete odneti sa sobom i majice nakojima su odštampane aktivističke poruke ovog festivala: sve što trebada uradite jeste da sa sobom ponesete neku staru majicu ili ceger, a ARTifACT će se  pobrinuti za ostalo. I na kraju, kraju festivala, kako dolikuje svakoj konstruktivnoj vrevi, i ova će biti krunisana dramenbejs žurkom u organizaciji KC Grad, što uz sve ostalo što Beograđane očekuje, čini serious amount of naznaka da će ovaj festival da vr(e)vi od posetilaca.

Autor: Beksi Lejdi