Uncategorized

Paint the Town Black 2012

Ne, ako ne znate baš tačno o čemu se radi, niste ništa pogodili iz naslova. Nije u pitanju nikakav protest, skup ili bilo šta slično. 27. i 28. septembra ove godine obeležiće se Arthur’s Days. E ko je sad pa taj Arthur čiji se dani obeležavaju? Pa, čim vam budem pomenula prezime dotičnog gospodina, biće vam sve jasno. Ali držaću vas u neizvesnosti još par rečenica…

Znate da se omiljeno piće većine nas pravi od hmelja i ječma, zar ne? A znate li priču o jednom posebnom, koje „ima tako gustu penu da kad stavite peni na punu čašu peni neće potonuti“ i čiji mehurići umesto da se penju ka vrhu čaše idu ka dnu? Gore pomenuti Arthur je Arthur Guinness, a 27. i 28. septembra ove godine slave se upravo njegovi dani i dani jednog od najomiljenijih piva na planeti – Guinness-a.

Za početak, da me ne bi dobri poznavaoci pomenutog pića u svojim mislima linčovali, da razjasnimo jednu stvar –  Guinness spada u vrstu piva koja se naziva stout. Kod nas odomaćen naziv je crno ili tamno pivo. Pravi se od slada, ječma, hmelja, pivskog kvasca i vode. Naravno, detaljni recept se čuva kao tajna, ali inače nećete pokušavati da ga sami napravite, zar ne?

A sad da se vratimo na gospodina Arthura. Niko nije baš siguran kad je čovek tačno rođen. Godina u pitanju je 1724. ili 1725, a sam datum je još veća nepoznanica. Neki tipuju na to da se rodio 28. septembra, pa se da pretpostaviti da je datum uzet za obeležavanje njegovog dana zapravo datum njegovog rođenja. Ono što se zna jeste da je umro 23. januara 1803. i da je svetu poklonio Guinness.

Sve je počelo tako što je izvesni Arthur Price, inače ne previše kreativni kum Arthura Guinness-a barem kad je davanje imena u pitanju, Arthuru ostavio 100 funti u testamentu. Arthur je ovaj novac investirao i 1755. je otvorio svoju prvu pivaru u mestu Leixlip, 17km udaljenom od Dablina. Već 1759. je prešao u Dablin i ostalo je istorija.

 No, da se pozabavimo malo i tom istorijom. Na Novu godinu, 31. decembra 1759, Arthur Guinness je potpisao ugovor o izdavanju St. James’s Gate pivare na 9000 godina. Da, dobro ste pročitali, 9000 godina – ugovor se i dan danas čuva u pivari. 10 godina kasnije, izvezao je svoj prvi kontigent piva, 6 i po bureta, u Veliku Britaniju. 1778. po prvi put proizvodi vrstu piva znanu kao porter, dolaze razne varijacije na temu koje verujem nisu najjasnije ni vrsnim poznavaocima sorti piva, ali na kraju dolazimo do tamnog vrlo jakog piva poznatog kao Guinness.

Jedan ugovor na 9000 godina, molim…

Počev od 1860ih, prozvodnja i prodaja rastu i Guinness polako postaje jedno od omiljenih piva Velike Britanije. 1930. postaje sedma najveća pivara na svetu, a 1973. godine, pivara Guinness je proizvela svoj poslednji porter. Kako je 1970ih prodaja bila opala, donešena je odluka da se napravi pivo koje će biti primamljivije širem krugu ljudi. Kratko rečeno, Guinness je podlegao pritisku i komercijalizovao svoj brend koji je 1981. ponovo pokrenut, ali sa laganijim i širokim masama prihvatljivijim ukusom.  E, to je ono što danas znamo kao Guinness, ponekad pogrešno nazivan i „obrok u čaši“. Pogrešno, zato što pinta Guinness-a ima samo 198 kcal, što je manje nego ista količina npr. soka od narandže. S tim u vezi – devojke navalite!

Sad kad znamo ko je Arthur Guinness, par reči o samom „prazniku“. Arthurovi dani organizovani su prvi put 2009. godine na 250. godišnjicu od nastanka pivare. Dani su obeleženi dobrom muzikom i naravno dobrim pivom. Ne čudi što je proslava široko prihvaćena (kome se ne sviđa dobra muzika i dobro pivo?) i što svake godine sve više zemalja na svetu obeležava Arthurove dane. E, pa ove godine Arthurovi dani biće obeleženi i u Srbiji, i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Soko Banji. Dakle, obojite grad u crno – u boju tamnog piva. Bez obzira na to da li odlučite da se pridružite globalnom slavlju ili ipak ostanete kod kuće, obezbedite sebi čašu (tj. flašu) Guinness-a i nazdravite, na irskom, čoveku koji je napravio jedno od najboljih piva na planeti. Sláinte!

Sláinte!

Pabovi koji obeležavaju Arthur’s Day 2012:

Beograd:

Pub eleven – Studentski trg 11

Optimist – Bul. Despota Stefana 22

Soho – Strahinjića Bana 52

The Drunken Ducks – Vlajkovićeva 11

Three Carrots – Kneza Miloša 16

Novi Sad:

Shamrock – Mite Ružića 5

The Pub – Lasla Gala 2

London – Laze Telečkog 15

Niš:

Irish Pub Crazy Horse – Davidova 8

Soko Banja:

Irish Pub Dublin – Svetog Save bb

Dodatni info: https://www.facebook.com/GuinnessSrbija

 

Autor: Svetlana Nedeljković