iTech

Review – Samsung Galaxy SIII

Iako sa malim zakašnjenjem, konačno smo se svrteli da stavimo naše šape na najpopularniji android telefon ove godine. Proleće i leto su bili prepuni tech noviteta, brojnih prezentacija, najava, glasina i pompeznih reklama. Modeli koji su izašli mamili su nam uzdahe svojim karakteristikama, a pre svega veličinom ekrana i quad core procesorima. Prošlo je par meseci i kao smartphone pobednik sezone izašao je Samsung Galaxy SIII, i to baš kada smo ga mi dobili na testiranje.

RASPAKIVANJE

Sadržaj pakovanja je osnovni i sadrži telefon, punjač, usb kabl i slušalice, kao i uputstvo za upotrebu. Telefon ipak zauzima najveći deo kutije jer je ekran impozantno veliki, čak 4.8 inča.

IZGLED, FIZIČKE KARAKTERISTIKE

Telefon je zaista gigant, međutim taj utisak se gubi odmah po početku korišćenja, obzirom na to da je zaista lagan i izuzetno tanak, a zaobljene ivice i ergonomski oblik su udobni gotovo za svaku ruku. Telefon je izrađen od lepe sjajne plastike, što znači da je magnet za otiske prstiju, međutim ova zamerka nije preterano bitna većini korisnika. Naravno, mi lično bi voleli da vidimo pomak ka finim aluminijumskim kućištima i to smo i očekivali od novog Galaxya. Doduše prednost plastičnog kućišta je svakako i hlađenje telefona, koji se pri intenzivnoj upotrebi prilično ugreje u ruci. Ekran telefona je HD super AMOLED, i za ljubitelje oštrih, jasnih boja ovo će biti posebna poslatica. Pikseli su nevidljivi, a matrica AMOLED ekrana o kojoj se toliko piše u raznim drugim recenzijama je potpuno neprimetna.

Prednja i zadnja kamera su na klasičnim mestima, tako da njima nismo pridavali puno pažnje jer su estetski dobro uklopljene u celokupan izgled telefona. Fizički tasteri su tu gde su i bili na starijim galaxy telefonima, kao i centralni taster ispod ekrana, koji je na većini novih androida izbačen. Pošto smatramo da je upotreba android telefona jednostavnija kada ima i fizičke tastere (čitaj: dugme, mi volimo dugme), ovo je svakako prednost u odnosu na ostale top android modele.

ANDROID, TOUCHWIZ

Ono što nas je najviše zanimalo bilo je samo korišćenje telefona, jer nama, kao i većini korisnika, u svakodnevnoj upotrebi nije bilo toliko bitno da li on svojom brzinom postiže vorp 9 brzine ili jede za doručak zahtevne 3D igre. Dakle, telefon smo dobili sa tada najnovijim androidom, verzije 4.0.4, popularnije poznatim i kao Ice Cream Sandwich. U odnosu na default android razlikuje se utoliko što je prekriven novim Samsungovim Touchwiz korisničkim interfejsom. Na prvi pogled bili smo kupljeni njegovim “mekanim” osećajem jer sve deluje kao da klizi, i po prvi put Touchwiz nas ne podseća na crtani film osvetljen neonskim svetlom, već na dizajnerski upeglaniji i funkcionalniji HTC Sense, što je prednost. Sve funkcije ICS-a su tu, fenomenalni task manager/multitasking, meni sa aplikacijama i vidžetima, hronološki podeljen na najkorišćenije, skinute sa Google Play-a, default Samsung i Android, itd.

Same Samsung aplikacije su nam bile manje ili više zabavne (S Voice, odgovor na iPhoneov SIRI, za zabavnim doskočicama), međutim osim izuzetno dobrog WiFi Directa, koji smo koristili da preko vajerlesa delimo fajlove sa kompjuterom i drugim android telefonima, ostale aplikacije nam u svakodnevnoj upotrebi i nisu značile previše. Osim povremenog “ispadanja” Touchwiz interfejsa kada smo koristili određene aplikacije (specijalno Instagram), sistem je radio perfektno i bez ikakvog zastajkivanja. Nažalost, u periodu u kom smo dobili telefon, update na Android Jelly Bean i update Touchwiz interfejsa još uvek nisu bili mogući, ali je pretpostavka da su sve greške i bagovi sada ispravljeni. Sam android je brži nego ikada, i to sigurno ima veze sa quad core procesorom i 1GB ram memorije koja dolazi uz njega.

APLIKACIJE

Aplikacije koje su korišćene u toku rada na telefonu bile su uglavnom vezane za internet/društvene mreže, poput Facebooka, brojnih Twitter klijenata, Instagrama (koji je u momentima testiranja i dalje bio loše prilagođen androidu 4.0 i uglavnom je “forcecloesovao”, Evernote, Flipboard, itd. Aplikacija koja je bila specijalno korisna za moj posao bila je Autocad WS. Zbog veličine ekrana i fludinog renderinga .dwg fajlova, upotreba (ucrtavanje dodatnih detalja na gradilištu npr.) je po prvi put bila korisna na telefonu.
Igrice sam downloadovao uglavnom iz preporučenog odeljka sa Google Playa, i ni sa jednom nisam imao problem niti “zakucavanja”. Samsungova aplikacija za poruke je po mom mišljenju tek sada dobra, intuitivna i mnogo prijatnijeg izgleda, te nije bilo potrebe za instalacijom neke druge aplikacije (Handcent ili sl.).

Interfejs kamere je sada još lakši za korišćenje, čistiji i pregledniji. Novitet je multiple shot mogućnost, tako da sada možete da slikate i do desetak slika odjednom, što može biti korisno u mnogim situacijama (putovanja, sportski događaji, ili jednostavno dobar provod), ili jednostavno možete napraviti od njih neki animirani gif.

ZAKLJUČAK

Za samo sedam dana korišćenja Galaxy S3 se pokazao kao veoma praktičan uređaj koji je doveo do toga da kod kuće praktično nisam uključivao kompjuter za surfovanje, gledanje videa i igranje igrica. Takođe, konačno sam našao poslovnu primenu Android telefonu što je veliki plus, jer je lakoća deljenja podataka i brzina čak i najzahtevnijih aplikacija bila sjajna. Ipak, veličina i cena ovog telefona su nešto što neće privući prosečne korisnike koji žele jednostavan i “rukohvatan” smartphone, međutim to su stvari na koje se naviknete ili ne. Da bih se ja lično odlučio da dam toliko para za telefon, jedan od glavnih konkurenata bi mu bio HTC One X, i to isključivo zbog kvalitetnije izrade kućišta, međutim sa nešto lošijim ekranom i manje jarkim bojama. I za kraj, Galaxy S3 je fenomenalan gadget, pouzdan, superbrz i sa velikom ponudom dodatne opreme za sve one kojima se njegov originalni izgled ne dopada dovoljno.

Autor: Dušan Bojnović /  Video: Jelena Mićunović 

Images : Samsung  Srbija