Filmski skener

15 filmova koje očekujemo do kraja godine

1. THE MASTER (UČITELJ)

Režija: Pol Tomas Anderson
Scenario: Pol Tomas Anderson
Uloge: Filip Sejmur Hofman, Ejmi Adams, Hoakin Feniks
Trajanje: 137 min.
Premijera: 12. Oktobar 2012.

Sniman u tajnosti, „The Master” (Učitelj) reditelja Pola Tomasa Andersona, i pre prikazivanja na Mostri u Veneciji izazvao je veliko interesovanje, delom zahvaljujući vesti da je glavni lik Lankaster Dod zasnovan na L. Ronu Habardu, osnivaču sajentološke crkve.

The Master” je film o razočaranom naučniku (igra ga Filip Sejmur Hofman) koji osniva religiju – sajentologiju. Anderson tvrdi da ga je početak tog pokreta samo inspirisao, ali da to u suštini nije film o sajentologiji već o odnosu između duhovnog učitelja i njegovog problematičnog učenika. Pored Hofmana u filmu igraju Ejmi Adams i Hoakin Feniks, a premijera je zakazana za 12. oktobar. Zanimljiva je priča da je film tajno već prikazan u jednom bioskopu u Santa Monici, odmah posle projekcije Kjubrikovog filma „Isijavanje”. Gledaocima je posle Kjubrikovog kultnog filma rečeno da ostanu i pogledaju još jedan film. Mnogi od njih su prokomentarisali da je film za Oskara i da će se mnogi poznati sajentolozi zaprepastiti.

Anderson je već svojim prvim filmovima „Noći bugija“ (1997) i „Magnolija” (1999), ili nešto kasnije filmom „Pijani od ljubavi” (2002), pokazao specifičnost i talenat, koji je kasnije potvrdio filmom „Biće krvi”(2007). Sudeći po reakcijama publike i kritikama nakon festivala u Veneciji, Anderson nas ni ovog puta neće izneveriti.

2. AMOUR (LJUBAV)

 Režija: Mihael Haneke
Scenario: Mihael Haneke
Uloge: Žan-Luj Trentinjan, Emanuel Riva
Trajanje: 126 min.
Premijera: 20. septembar 2012.

 Još jedan festivalski hit – kanski pobednik „Ljubav“ reditelja Mihajla Hanekea, svakako je film koji mnogi željno iščekuju. Haneke, jedan od najuspešnijih savremenih evropskih reditelja, prestižnu nagradu Zlatni lav dobio je i pre tri godine za svoj prethodni film „Bela traka“.
 Haneke se i u ovom filmu bavi preispitivanjem društvenih problema, prateći priču para u osamdesetim godinama: Džordža i Ane, kulturnih i kultivisanih, penzionisanih profesora muzike. Njihova kćerka, koja je isto muzičarka, živi u inostranstvu sa svojom porodicom. Ana iznenadno dobija moždani udar i jedna strana tela joj ostaje paralizovana. Njihova bračna ljubav prolazi kroz ozbiljan test. Surovo realistično, bolno seciranje ljubavi i ljudskih odnosa zasigurno neće ostaviti ni mlađi deo publike ravnodušnim, ma koliko se na početku činilo da ih se sve to ne tiče.

Još ne postoji zvanični datum prikazivanja u domaćim bioskopima, ali će to svakako biti na jednom od narednih festivala (FAF, FEST…)

3. THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY (HOBIT: NEOČEKIVANO PUTOVANJE)

 Režija: Piter Džekson
Scenario: Fren Volš, Piter Džekson, Giljermo del Toro, Filipa Bojens
Uloge: Ijan Mekelen, Martin Frimen, Kejt Blanšet, Hjugo Viving
Premijera: 13. Decembar 2012.

Nakon uspešne trilogije „Gospodar prstenova” i ne baš tako uspešnog filma „Divne kosti” reditelj Piter Džekson odlučuje da se vrati na siguran teren.

Radnja filma smeštena je u Srednju zemlju, 60 godina pre „Gospodara prstenova”. Bilbo kreće u uzbudljiv poduhvat: da povrati izgubljeno kraljevstvo Patuljaka, Erebor, iz kandži strašnog zmaja Smauga. Uz čarobnjaka Gandalfa Sivog, pridružuje se družini od trinaest Patuljaka predvodjenih legendarnim ratnikom, Torinom Hrastoštitom. Put će ih odvesti u Divljinu, kroz opustošene zemlje koje su razorili Goblini i Orci. Najavljeno je da će i „Hobit“, kao i „Gospodar prstenova“, biti snimljen kao trilogija, čije ćemo nastavke gledati u 2013. i 2014. godini.

Sudeći po trejlerima, Džekson je uspeo da se vrati u „dobre momente“ iz faze Gospodara.

4. LES MISERABLES (JADNICI)

 Režija: Tom Huper
Scenario: Vilijam Nikolson, Viktor Igo (roman)
Uloge: Hju Džekmen, Rasel Krou, En Hetavej, Amanda Sejfrid, Helena Bonam Karter, Saša Baron Koen
Premijera: 25. Decembar 2012.

Od reditelja „Kraljevog govora“ i prošlogodišnjeg dobitnika Oskara, Toma Hupera, stiže nam ekranizacija mjuzikla „Jadnici“, po motivima istoimenog romana Viktora Igoa. Zanimljivo je da su mnogi njegovom prethodnom filmu zamerili što je više pozorišni komad nego filmsko delo, a Huper ovog puta odlučuje da snimi film po predstavi tj. mjuziklu, zadržavajući deo ekipe koja je radila na predstavi, kao i pojedine pozorišne postupke: npr. glumci pevaju sve pesme uživo, nema naha i sl.

Istina je da „Kraljev govor“ na momente zaista podseća na pozorišno delo, pogotovo zahvaljujući dijalozima, pa se postavlja pitanje da li Huper to pokušava da pretvori u svoj „trade mark“ i da li će mu i ovog puta uspeti da pridobije kritiku i publiku takvom vrstom dela.

5. LIFE OF PI (PIJEV ŽIVOT)

 Režija: Ang Li
Scenario: Jan Martel(knjiga), Dejvid Magi
Uloge: Suraj Sarma, Irfan Kan, Adil Husein
Premijera: 21. novembar 2012.

 Izgleda da 3D tehnologija polako postaje izazov i za one reditelje od kojih to možda i nismo očekivali pogotovo imajući u vidu  poslednjih nekoliko filmova: Planina Broukbek, Se, Jie (Lust, Caution tj. Požuda, pažnja), Taking Woodstock… Lijevi filmovi, iako žanrovski različiti, su uvek slike neizbežne borbe individualaca ograničenih porodičnim i socijalnim obavezama. Već u svojim prethodnim filmovima poput „Ledene oluje” i „Hulka”, priroda je ekspresivan kinematički element koji je u dinamičnom odnosu sa likovima i pričom. Čini se, makar po sinopsisu i onome što smo do sada videli, da u „Pijevom životu” Li ujedinjuje ta dva motiva. Naime, film je zasnovan na istoimenom romanu poznatog kanadskog pisca Jana Martela, i prati avanture mladića iz Indije, Pija. Tokom oluje na brodu koji je, između ostalog, prevozio i divlje životinje, Pi uspeva da se popne na čamac u kome se nalaze bengalski tigar i zebra. Film prati nekoliko meseci tokom kojih se Pi bori za opstanak na okeanu, suočen sa divljom životinjom i nepreglednim vodenim prostranstvom. „Pijev život“ je uzbudljiva avantura koja govori o velikim idejama – o veri, nadi i borbi za opstanak.

Sudeći po upečatljivim slikama i „velikim rečima“ u najavi, ovaj film obećava da će biti nešto više od niza vizuelno lepih slika koje ništa ne znače.

6. ARGO (ARGO)

 Režija: Ben Aflek
Scenario: Kris Terio
Uloge: Ben Aflek. Brajan Kranston, Džon Gudmen, Alan Arkin i Tejlor Siling
Trajanje: 120 min.
Premijera: 12. oktobar 2012.
 Ben Aflek je svojim prethodnim filmom koji potpisuje kao reditelj – „The Town“ (Grad) – dokazao da je očigledno bolji reditelj nego glumac. Argo je priča o tajnoj misiji CIA-e iz 1979. godine, u kojoj agenti pokušavaju da spasu taoce u Iranu tako što su osmislili lažno snimanje holivudskog filma. Kris Terio je napisao scenario po novinskom članku Džošue Bermana, “Kako je CIA osmislila lažno snimanje filma da bi spasila Amerikance iz Teherana” (How the CIA Used a Fake Sci-Fi Flick to Rescue Americans from Tehran), koji govori o zajedničkoj akciji CIA-e i kanadske vlade da spase šestoro američkih diplomata koje je grupa Iranaca 1979. godine uzela za taoce u američkoj ambasadi.

Inače, Argo je u grčkoj mitologiji bio brod kojim su Jason (Medejin budući muž) i Argonauti zaplovili u potragu za Zlatnim runom.

7. MOONRISE KINGDOM (KRALJEVSTVO IZLAZEĆEG MESECA)

Režija: Ves Anderson
Scenario: Ves Anderson i Roman Kopola
Uloge: Džared Gilman, Kara Hajvard, Brus Vilis, Edvard Norton, Tilda Svington, Bil Marej
Trajanje: 94 min
Premijera: 29. jun 2012.

Od drugog Andersona, Vesa, stiže nam još jedan magičan film. Magičan u potpuno vasandersovskom smislu – humor, likovi, muzika, fotografija i cela atmosfera – prepoznatljivi i neodoljivi. Sve je smešteno u ’60-e godine na ostrvu, gde se dvoje klinaca, oboje na neki način neshvaćeni i nesrećni, susreću i odlučuju da zajedno pobegnu, ostavljajući za sobom sve ono što ih sputava u životu. Ako ste voleli pređašnja dela ovog autora kao što su „Bottle Rocket”, „Rašmor”, „Kraljevski Tenenbaumi”, „Podvodni život sa Stivom Zisuom” i „Dardžiling limitid”, „Kraljestvo izlazećeg meseca“ nikako ne smete propustiti.

8. LINCOLN (LINKOLN)

 Režija: Stiven Spilberg
Scenario: Toni Kušner
Uloge: Sali Fild, Danijel Dej-Luis, Tomi Li Džons
Premijera: 16. Novembar 2012.
 Čim se ispod ovog imena pročita „režija: Stiven Spilberg“, jasno je da je reč o spektaklu, kojem neće manjkati raskoši. Prošlogodišnjim filmom Spilberg je dokazao da ume da napravi dobar film čak i sa konjem u glavnoj ulozi. U fokusu filma je 16. američki predsednik Abraham Linkoln, kao i njegovi poslednji meseci na poziciji predsednika. Takođe je zanimljivo da je scenario za film radio nagrađivani pisac, Toni Kušner, najpoznatiji po komadu „Angels in America”(Anđeli u Americi) za koju je dobio Pulicerovu nagradu. Kušner je bio nominovan i za Oskara za najbolji adaptirani scenario zajedno sa Erikom Rotom za Spilbergov film „Minhen“.

Njegove drame su uvek politički obojene, (a svi znamo da je Linkoln ubijen u pozorištu – što će Kušner vrlo verovatno „progurati“ u nekom trenutku, makar na simboličnom nivou), te jasni Kušnerovi politički stavovi garantuju da će ovo ostvarenje svakako odmaći od obične biografske priče.

9. ANNA KARENINA (ANA KARENJINA)

 Režija: Džo Rajt
Scenario: Tom Stopard po romanu Lava Tolstoja
Uloge: Kira Najtli, Džud Lou, Aron Tejlor Džonson
Trajanje: 130 min.
Premijera: 24. Januar 2013. ( u domaćim bioskopima)

Reditelj Džo Rajt već je svojim prethodnim filmovima „Gordost i predrasuda“ i „Pokajanje“ dokazao da priču preuzetu iz nekog literarnog dela ume da pretoči u čist filmski jezik. To je svakako razlog zbog kog s pravom možemo da se nadamo da će i Ana Karenjina, nakon brojnih ekranizacija doživeti jednu pristojnu tj. drugačiju, onu koju gomila detalja iz obimnog dela ovog ruskog pisca neće zatrpati i učiniti nepodnošljivom za gledanje. Karenjinu će igrati, naravno, Kira Najtli, što je ( pogotovo zahvaljujući „zubatoj grimasi“ u filmu „Opasan metod“ D. Kronenberga) izazvalo već brojne „fore“ na internetu. U ulozi njenog muža našao se Džud Lou, a u ulozi Vronskog, Aron Tejlor Džonson. Svakako ne treba zaboraviti činjenicu da je adaptaciju radio Tom Stopard, jedan od najpoznatijih Britanskih pisaca, dobitnik četiri Toni nagrade kao i Oskara za scenario filma „Zaljubljeni Šekspir“ (Shakespeare in Love, 1999).

10. DJANGO UNCHAINED (ĐANGOVA OSVETA)

 Režija: Kventin Tarantino
Scenario: Kventin Tarantino
Uloge: Džejmi Foks, Kristof Volc, Leonardo Di Kaprio, Semjuel L. Džekson, Franko Nero
Premijera: 25. Decembar 2012.
 „Petparačke priče“, „Ulični psi“, „Ubiti Bila“, „Prokletnici“… Svi znamo šta nas očekuje od Kventina Tarantina; pitanje je samo koliko je ovog puta daleko otišao. Ceo Tarantinov opus, njegov stil su inspirisani špageti-vestern rediteljima poput Serđa Leonea, Korbučija, Valerija,ali i japanskih reditelja poput Akire Kurosave i Takeši Mike. Konkretno, „Đangova osveta“ i jeste omaž Korbučiju (Django, 1966) i Miki (Sukiyaki Western Django 2007. – u kom se sam Tarantino pojavljuje kao Ringo) .

Smešten na jugu Amerike, samo dve godine pre početka Građanskog rata, film „Đangova osveta” nam predstavlja dobitnika Oskara, Džejmija Foksa, u naslovnoj ulozi. Đango je rob, koga surova prošlost i iskustvo sa prethodnim vlasnicima dovode licem u lice sa nemačkim lovcem na glave, dr Kingom Šulcem (dobitnik Oskara Kristof Volc).

Pored Džejmija Foksa i Kristofa Volca, glavne uloge tumače Leonardo Di Kaprio i Semjuel L. Džekson. U filmu igra i Franko Nero, glumac koji je igrao Đanga u Korbučijevom filmu.

Film “Đangova osveta” u naše bioskope dolazi 17. januara naredne godine.

Vredi obratiti pažnju i na:

11. FRANKENWEENIE (FRANKENŠTAJNČIĆ)

Režija: Tim Barton
Scenario: Džon Avgust, Tim Barton
Glasovi: Vinona Rajder, Martin Landau, Martin Šort
Premijera: 5. oktobar 2012.

Od Tima Burtona stiže „Frankenweenie“, animirana priča o jednom dečaku i njegovom psu. Posle neočekivanog gubitka voljenog Sparkija, mladi Viktor koristi moć nauke kako bi oživeo svog najboljeg prijatelja – uz nekoliko manjih promena. Iako dečak daje sve od sebe kako bi sakrio svoju ručno šivenu kreaciju, Sparki uspeva da pobegne i uzbuni Viktorove drugare, nastavnike i ceo grad.

12. HOLY MOTORS (SVETI MOTORI)

Režija: Leos Karaks
Scenario: Leos Karaks
Uloge: Deni Lavan, Eva Mendez, Kajli Minog, Edit Skob, Eliza Lome, Mišel Pikoli
Premijera: novembar 2012.

Od zore do sumraka, pratimo nekoliko sati u životu gospodina Oskara, misterioznog lika koji putuje iz jednog života u drugi. On je, naizmenično, stara žena, bogati poslovni čovek, ubica, skitnica, čudovište, porodični čovek… Gospodin Oskar je usamljen čovek, živi u velikoj limuzini u kojoj ga Selin, vitka plavuša za volanom, prevozi u različite delove Pariza. On je poput savesnog plaćenog ubice koji se kreće od mete do mete. Uvek u potrazi za nekim lepim činom, tajanstvenom pokretačkom snagom, ženom i duhovima prošlih života. No, gde je njegov pravi dom, njegova porodica, njegov mir?

13. CLOUD ATLAS 

Režija: Tom Tikver
Scenario: Andi Vakovski, Tom Tikver, Lana Vakovski, Dejvid Mičel (priča)
Uloge: Tom Henks, Hale Beri, Hjugo Viving, Susan Sarandon
Premijera: 26. oktobar 2012.
 Drama sačinjena od šest isprepletenih i međusobno povezanih priča smeštenih u veoma različita okruženja, od divljaštva na pacifičkom ostrvu pedesetih godina 19. veka do distopijske Koreje iz bliske budućnosti.

14. SKYFALL 

Režija: Sem Mendez
Scenario: Nil Purvis, Robert Vejd, Džon Logan
Uloge: Danijel Kreg, Havijer Bardem, Naomi Haris, Džudi Denč
Premijera: 9. novembar 2012.
 Bondova odanost njegovoj pretpostavljenoj stavljena je na probu kada nju počnu da proganjaju događaji iz prošlosti. MI6 je pod napadom, a 007 mora da uđe u trag i ukloni pretnju, uprkos tome koliko će ga to lično koštati.

15. FLIGHT (LET)

Režija: Robert Zemekis
Scenario: Džon Getins
Uloge: Denzel Vašington, Keli Rejli, Džon Gudmen. Brus Grinvud, Melisa Leo.
Premijera: 2. novembar 2012.

Akcija, misterija, triler. Denzel Vašington igra Vip Vitakera, pilota koji čudom uspeva da sleti nakon velikih problema pri letu, spasivši sve putnike. Nakon samog događaja Vitaker je heroj, ali ubrzo se saznaje da je tokom leta imao alkohola u krvi, što ga može koštati mnogo stvari u životu.

Autor: Maja Todorović