Arnel Šaran ŠarićGames People Play

Worms Revolution: Upad u crvotočinu sulude zabave!

Nekad davno, dok naše internet konekcije nisu bile dovoljno snažne da podrže prijenose  visokokvalitetnih grafičkih rješenja i zvuka komplikovanijeg od osmobitnog cijukanja, konzole kao što su Super Nintendo, Nintendo, Playstation i Sega Mega bile su zaista centar digitalne zabave u društvu prijatelja. Ništa nije bilo bolje od razvaljivanja nečijeg dupeta u partiji Mortal Kombata ili Mario Karta.

PC je uzvratio sa daleko manje popularnom, ali vrijednom opcijom hotseat igranja. Vruća stolica, koliko god naziv zvučao degutantno kada se prevede na naš jezik, predstavljala je igranje više igrača za jednim kompjuterom, koji su dijelili jednu tastaturu i/ili miš kako bi se natjecali jedni protiv drugih. Sa naših prostora popularnost hotseata iskoristila je najbolje hrvatska igra SRAZ, ali su neprikosnoveni kraljevi hotseata i društvene digitalne zabave bili Crvi, odnosno Worms razvojne kuće Team 17.

Wormsi su prešli dalek put… sedamnaest godina na nacrtanom terenu u brutalnoj, ali taktičnoj borbi sukobljavali su se Crvi ispuštajući smiješne highpitched glasiće, prvo u nizu nastavaka u 2D-u, a onda i sa jednim (ili čak dva, nisam siguran) poprilično neslavna izleta u 3D. Najnoviji nastavak serijala jednostavno nazvan Worms Revolution koji će svjetlo dana ugledati 10.10.2012. godine vraća nas nazad na 2D bojno polje, ali sa nizom noviteta.

Kada upalite Worms Revolution, prvo što ćete primjetiti je najljepša Worms grafika ikada. Team 17 ostao je vjeran starim idejama slatkoće, ali ovaj put, umjesto crteža, svi likovi, kao i bojno polje su modelirani u 3D-u, te su življi i veseliji nego ikad. Veterane crvavog ratovanja veselit će činjenica da vam se više neće desiti da izgubite borbu zbog ispaljene rakete koja udari u mali komad terena koji je ostao negdje na mapi i eksplodira drito kraj vaše glave. Ko je igrao prve dvije Worms igre, DOBRO zna o čemu pričam.

I ovaj put tereni se raspadaju pod mecima i granatama, ali više nisu tako bezopasni. Pored zemlje i vode koji su dosad bili osnova nivoa u ranijim igrama serijala, ovaj put u igru je integrisan i određena količina fizike. Na nekim nivoima postoje objekti koji se ne mogu nikako ili se veoma teško uništavaju. Baterijske lampe, zippo upaljači, francuski ključevi zabodeni su u zemlju i jedan pogodak je dovoljan da ih izbije iz ležišta, te da ih sručite protivnicima na glavu. Ove objekte također možete pomjerati pomoću telekineze, te blokirati put svojim neprijateljima do novopristigle pomoći ili oružja koje očajnički trebaju.

Prirodne opasnosti koje su ovaj put odlični suparnici, ali i opasni protivnici svim igračima na mapi su otrovne gljive koje mogu nakon uništenja zatrovati crve, ali i voda koja je po prvi put živa i potpuno mijenja taktiziranje, te će se i prekaljeni veterani pronaći u neobranom grožđu pokušavajući ovladati  novom vodom. Ovaj put, voda nije samo prijetnja ispod, već kroz set novih oružja (zračni napad vodenim bombama, vodeni pištolj, baloni napunjeni vodom), ali i nakupljene bazene čiju vodenu silu oslobađate oštećenjem terena, voda nosi sve pred sobom. Crvi koji završe u rupi punoj vode, u svakom potezu gube energiju.

Ni crvi više nisu ono što su bili: jednaki svim fizičkim karakteristikama. Po prvi put uvedene su klase crva: dosadašnji crvi sada se nazivaju vojnicima (Soldiers) i oni su prosječno agilni. Dodatne tri klase donose svoje karakteristike i uveliko mijenjaju način igre: izviđači (Scouts) su najagilnija klasa sa najvećom mogučnošću skakanja, ali sa najmanje energije. Teškaši (Heavy) su prema ostalim crvima i njihovim karakteristikama kao crvi iz Dunea; opasni, sporo se kreću, ali mogu primiti i zadati najviše štete, dok su naučnici (Scientist) klasa koja pruža podršku ekipi, te svaki put kada oni dođu na red, ekipa dobija dodatne poene energije, a novi sistemi odbrane kao što su sentry gun i electromagnet postaju daleko efikasniji kada ih grade Naučnici. Možda najvažnije vezano za klase je činjenica da vas igra ne uvjetuje da u svakom timu morate imati određeni broj ovih ili onih: vi birate da li će vaš tim činiti sami vojnici, kombinacija vojnika i izviđača, vojnika i teškaša, naučnika i izviđača…

Ako vam crvi dosad nisu bili jedni od najslađih likova igraćeg svijeta, ima da vas raspekmezi mogućnost sređivanja vaše lične armije: nabacite im aviatorke… ili su brkovi i kaubojski šeširi vaš fah? Ima i toga. Mogućnosti su neprevaziđene, sve je do vas.

Single player kampanja vodi vas kroz trideset i dva nivoa raspodijeljena u četiri misije, a pored toga, jedan igrač ima priliku i zaigrati dvadeset puzzle nivoa koji su popriličan izazov, te će vam trebati koncentracija i brzina razmišljanja kako bi sve riješili na vrijeme i zaradili najbolje ocjene.

No Wormsi nikad nisu bili igra za jednog igrača, već se sva jačina cijele priče i ovog dijela Wormsa bazira na multiplayeru. I dalje je hotseat aktuelan, te možete igrati sa prijateljima u sobi dijeleći jednu tastaturu, ali i putem interneta, sa još troje ljudi. I ovaj put, svaki aspekt multiplayera moguće je namještati do najmanjih potankosti, od broja poteza, vremena runde, broja oružja, moda iznenadne smrti, šta god vam padne na pamet – vi to možete uraditi. Time će svaka multiplayer igra biti potpuno novo iskustvo. A ako vas baš i ne impresioniraju novitetu u svijetu Wormsa, uvijek možete upaliti classic postavke igre i zaigrati dobre, stare Wormse.

Smiješno mi je reći da mi je možda jedina negativna strana igre ono čime se razvojni tim podosta i dičio, a to je lik naratora Dona Keystonea kojem je glas dao neprevaziđeni Matt Berry koji je meni ostao u predivnom sjećanju kao seksipilni doktor Sanchez iz engleskog serijala Darth Marenghi’s Darkplace (a neki ga znaju i iz IT Crowda). Iako je Berry odlično uradio posao, komentari mi i nisu baš toliko šaljivi, no šta ćete… to sam samo ja.

Za one koji imaju živaca i slobodnog vremena, igra nudi i kreator nivoa koji će vam omogućiti da kreirate nivoe po svojim vlastitim željama i idejama, ma kako sulude one bile.

Napokon se u svijetu Crva pojavila igra koja je meni pomogla da dignem ruke od nikad prežaljenog i zauvijek voljenog drugog dijela serijala nazvanog Worms 2. Ovo je najbolje i najpotpunije Worms iskustvo dosad, igra koja vrijedi svakog eura, a donijet će vam sate i sate lude zabave! PREPORUKA!

Broj igrača: 1-4
Razvojna kuća: Team17 Digital Ltd.
Platforme: PC, XBox 360, Playstation 3
Godina izdanja: 2012

autor: Arnel Šaran Šarić