Uncategorized

Otvorena Galerija*

U ponedeljak 08.10.2012. godine u 17 časova na Trgu Republike otvorena je GALERIJA*.GALERIJA* je novi izlagački prostor u Beogradu koji nastaje iz potrebe da se omogući predstavljanje inovativnih ideja velikom broju različite publike.

 

Specifičnost ovog izlagačkog prostora ogleda se u tome što on zapravo nije fiksiran u prostoru, već menja svoje mesto, dimenzije i oblik kako bi se prilagodio delima i konceptu izložbe. Pokretne ili statične zidove GALERIJE* formiraju ljudi, što upućuje na dodatnu interakciju između posetilaca i postavke. Budući da je otvaranje ključni momenat svake izložbe, trajanje GALERIJE* je svedeno na efektni vremenski period od sat vremena kada je posećenost i najveća. Činjenica dostupnosti publici ne podrazumeva i podilaženje ukusu, već samo olakšava pristup zahtevajući angažovanje od strane posmatrača.

 

GALERIJU* finansira isključivo UMETNIK*, a „izgradnju“ njenih zidova pomažu naši prijatelji svojim fizičkim prisustvom.

 

Prva izlagačka sezona GALERIJE* započinje izložbom printova sa aktualnog projekta UMETNIKA* pod nazivom MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI.

 

Polazeći od shvatanja po kome je umetnost ono što umetnik stavi u umetnički kontekst, članovi ove neformalne grupe pronalaze „stvari“ koje jesu stavljene u umetnički kontekst budući da su sastavni deo „postavki“ unutar galerijskih prostora, ali nisu umetnička dela, niti imaju umetničku vrednost. „Stvarima“ iz beogradskih galerija dodajemo etiketu u vidu kartice sa nazivom, što predstavlja čin imenovanja kojim ih proglašavamo umetničkim delima. Čin preobražaja u umetničko delo beležimo na fotografijama faktografskim pristupom. Izbor najuspelijih „preobraženja“ sačinjava MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI.

 

GALERIJA* raspisuje konkurs za mesec novembar 2012. Tema je slobodna. Medij je fotografija. Na grupnoj izložbi biće predstavljen izbor od 20 autora. Autor se prezentuje jednim printom i to isključivo lično. Autor će učestvovati u oformljenju GALERIJE*. Format za izlaganje bira sam autor u dogovoru sa UMETNIKOM*. Trošak izrade printa snosi autor, a skromnog kataloga UMETNIK*.Konkurs je otvoren do 05.11.2012. Izložba će biti održana do kraja novembra 2012. Tačan termin izložbe biće određen naknadno. Potrebno je da zainteresovani autori pošalju link ka svojim radovima ili 10 radova u formatu 1.000 piksela po dužoj strani. Mejl za slanje radova je: umetniksazvezdicom@hotmail.com