Jovana BabićWorld @Spark

Crkva koju je progutala vulkanska lava (video)

Kada je u jednom kukuruznom polju u Meksiku, 1943. godine proradio vulkan Parikutin, dva sela koja su se nalazila u njegovom podnožju potpuno su uništena. Od svih zgrada i kuća koje je tada progutala lava, među magmatskim stenama jedina je ostala da viri – lokalna crkva.

Sve što je ostalo od sela koje je uništila erupcija

Nekoliko nedelja pre nego što je proradio, meštani sela Parikutin, po kojem je ovaj vulkan kasnije i nazvan, čuli su čudne zvuke nalik grmljavini, za koje se kasnije ispostavilo da su poticali od dubokih zemljotresa.

Farmera Dionisia Pulida i njegovu ženu koji su u tom trenutku palili šiblje u svom kukuruzu, omeli su pepeo i kamenje koji su leteli u nebo, označavajući početak erupcije.

Erupcija Parikutina iz 1943. | Foto: Wikipedia

Vulkan je za samo nedelju dana imao pet spratova, koji su nakon jednog meseca mogli da se vide i iz daljine, da bi dogodine dostigao visinu od 336 metara. Cela jedna godina bila je potrebna i lavi da istopi dobar deo fasade katedrale u susednom selu San Huan Parangarikutiro.

Vulkan Parikutin 1994. godine | Foto: Wikipedia

Međutim, iako je vulkan nastavio da radi narednih osam godina, gutajući sve što je od dva sela eventualno preostalo, osim stanovnika koji su, srećom, na vreme uspeli da se evakuišu, crkveni toranj i oltar su netaknuti. Danas je penjanje po zidinama crkve koja je preživela ovu prirodnu katastrofu turistička atrakcija, a prihodi od toga glavni prihod cele regije.

Inače, vulkan Perikutin se nalazi i na CNNovoj listi 7 svetskih čuda prirode a kako od 1943. više nije bilo erupcija, pretpostavlja se da je reč o monogenetičkom vulkanskom polju, koja karakteriše to što se nakon prestanka erupcija više nikada ne aktiviraju.

 autor: Jovana Babić