Arnel Šaran ŠarićGames People Play

War of The Roses: Paz’ Mirko, mač od dva metra!

Dosad smo imali priliku odigrati multiplayer pucačina na hiljadu i jedan način. Te jedna u svemiru, te druga potpuno realistična, te treća nebulozna. Naravno, neke od tih igara ostale su duže instalirane na našim hard-diskovima, dok su druge nakon dvije runde brisane. Razvojna kuća FatShark odlučila je ponuditi nešto novo u nadi da će donijeti revoluciju u sferu multiplayer igranja.

“War of The Roses” je multiplayer igra iz trećeg lica koja je postavljena u vremenski i prostorni okvir Engleske u petnaestom vijeku. Priča igre (ukoliko vam je zaista potrebna) govori o sukubu kuća Lancastera i Yorka (Crvenih i Bijelih), a vi birate svoju stranu i krećete rokat… pardon, klati i komadati.

Da, rokanja baš i nema, osim ako samostrel i luk i strijelu ne smatrate za tadašnje pandane današnjeg modernog naoružanja. Sama igra skoncentrisana je na duele hladnim oružjem: nešto što nam je i davno na određeni način, doduše mnogo arkadniji, ponudila igra Rune.

U igri postoji pet osnovnih klasa, a dodatnim igranjem otključavate i mogućnost kreiranja vlastite klase. Najveća snaga “War of The Roses” upravo dolazi iz beskrajne mogućnosti kombiniranja i kreacija novih klasa, tako da niko nema jednako, pa čak ni slično igraće iskustvo. Vaši izbori oružja, oklopa, metala od kojeg su napravljena oružja, kao i specijalnih mogućnosti za vaše klase odredit će i vaš stil igranja. Igra u trenutnoj fazi nudi više od tridesetak vjerno modeliranih, autentičnih oružja iz petnaestog vijeka. Realizam tu ne staje, od izbora oklopa zavisit će i vaše kretanje, brzina, ali i okretljivost. Dodatne vizuelne ideje i kreativnost možete ispoljiti kreirajući vlastiti grb.

Ako ste igrali jedan od novijih nastavaka “Call of Dutyija”, sigurno ste dosad upoznati sa sistemom takozvanih perkova, tj. specijalnih mogućnosti kojima izdvajate svoj lik od drugih likova. Neki od perkova u War of The Roses omogućavaju vam da nosite štit, neki da jašete konja (borba na konju i samo jahanje je veoma lijepo riješeno i nakon malo vježbanja, možete postati ubojiti jašući na leđima snažnog pastuha). Mogućnosti su neograničene i svaki lik, ali svaki kojeg sretnete predstavljat će drugačiji izazov na bojnom polju.

Kad smo već kod bojnih polja, njih ima sedam i replike su historijskih lokacija koje su bile poprišta krvavih bitaka u stvarnom Ratu Ruža. Ako ste fanatik za historijom, vjerujemo da ćete i ovaj dašak realnosti i povezanost sa stvarnim svijetom shvatiti kao jedan veliki plus. Mapama se nema šta zamjeriti, prostrane su, lijepo dizajnirane i omogućavaju različite pristupe bitci – od nesmiljenog jurišanja u zagrljaj smrti, pa sve do stealth pristupa.

Vizuelno i zvučno, igri se također nema šta zamjeriti. Ovaj novinar nikad grafiku nije uzimao u obzir kao faktor za odlučiti da li je neka igra dobra ili loša, ali moram reći da sam ostao apsolutno impresioniran grafičkim rješenjima koja su ponuđena u War of The Roses. Igra koristi kapacitete najnovijih računara na najbolji mogući način, pa mislim da bi to mogla i biti boljka za one sa starijim konfiguracijama. Minimalna konfiguracija kaže da vam je potrebno 4GB RAM memorije, Dual Core procesor na 2,4GHz i Shader 4.0 grafička karta. Ako nešto od ovoga nemate, zaboravite na igranje.

Po meni dvije najveće boljke ove igre je sama mehanika borbe, kao i nedostatak više igraćih modova.

Dok se oružja strijelaca baziraju na više manje isprobanom principu ciljanja mišem i držanja tipke dok natežeš (što više držiš, to si neprecizniji), mačevima, kopljima i ostalim oružjem borite se držeći lijevu tipku miša i pomičući miš u jednom od četiri smjera – gore,dolje, lijevo i desno. Što više držite tipku i pomičete miš, kursor na ekranu vam pokazuje da će vaš zamah biti jači. Odbrana, odnosno pariranje protivnicima se provodi na sličan način – držite desnu tipku miša i krenete mišem u smjer u kojem mislite da će protivnik napasti. Izgleda lagano, jasno, strateški zanimljivo? Pa baš i ne. Ako mene pitate, rješenje borbe je i više nego nezgrapno, teško je biti precizan i nakon višesatnog igranja iz dana u dan, nikad nećete biti stopostotno precizni sa svojim oružjem, što je pomalo frustrirajuće. I sama odbrana, odnosno pariranje desnom tipkom je igranje na sreću – vaše znanje će veoma malo moći uraditi po tom pitanju. Malo je bezveze što vas jedan loš potez kojeg ni niste učinili kako ne treba na valjan način može koštati života zbog loše rješenih kontrola. S druge strane, neće vam se jednom desiti da igra nema nikakvu stratešku pozadinu što se tiče borbe, već će protivnik trčati na vas sa dignutim mačem, vi na njega, pa ko prvi pravovremeno popusti lijevu tipku.

Cijeli sistem, s druge strane, i nije loše koncpirian, ali trebat će još vremena i apdejta kako bi se borba dovela u najbolji red.

U igri, pored offline treninga postoje samo dva moda – jedan je prežvakani conquest koji se suštinski sastoji od toga da jedan tim trči i zauzima tačke na mapi dok drugi tim brani, a što više tačaka zauzmete, to dobijate više bodova, a drugi je dosadni, isprani, nezanimljivi, Bogu i narodu mrski timski deathmatch. Imam osjećaj da su umjesto deset kozmetičkih detalja kreatori mogli dodati još modova za igranje i bio bih puno sretniji.

Postavlja se pitanje: da li ova igra vrijedi trideset eura, za koliko se trenutno prodaje? Nakon sati igranja, finalni odgovor je NE. Iako igra grafički izgleda impresivno, nudi historijske postavke, veliku količinu oružja i opširno kreiranje vlastitih klasa koje omogućavaju unikatno igračko iskustvo, još uvijek nesređen sistem ubijanja, kao i nedostatak kvalitetnih modova, igru bacaju na policu možda nekad i kupim.

Ono što je zaista sretna vijest za sve vas koji ste već uložili novac je činjenica da je izdavač igre Paradox Interactive okupio stalni tim ljudi koji  će donositi nove sadržaje za “War of The Roses”. Čekajte neko sniženje na Steamu (dešavaju se stalno i sistematski) i kraj godine kada je obećan krupan apdejt sa novim modovima, oružjima i klasama, a ko zna, možda i boljom mehanikom sukoba. Time bi “War of The Roses” mogao ozbiljno skrenuti pažnju ljubitelja online igranja na sebe i izazvati stvarnu revoluciju.

Broj igrača: 2-64 (samo multiplayer)
Razvojna kuća: FatShark
Platforme: PC
Godina izdanja: 2012

autor: Arnel Šaran Šarić