Music Loop

Uživo iz podzemlja: Big K.R.I.T.

Činjenica da sam potpuni zaluđenik, kada je u pitanju sve što ima veze sa hip hop kulturom, i to predstavlja samo jednan oblik stimulansa mojih istraživanja. U stanju sam da satima, i bezbroj puta iznova preslušavam albume i kopam po njihovim slojevima u cilju što dublje analize. Zahvaljujući tim nagonima otkrivam zanimljive životne percepcije, ekscentrične umetničke umove koji svojim tekstovima, bitovima, kompletnom produkcijom, ilustracijom, emocijama uokviruje kohezivnost grupe ovih važnih segmenata. Savršeni sklad elemenata, njihove međusobne funkcije, neizbežno prodiru u čula i stvaraju specifične oblike emotivnih doživljaja, koji i tada ostaju nezavisni i slobodni da budu prihvaćeni ili odbačeni.

Kada sam osvojena muzikom, tada otvaram sve puteve za njihove autore, dopuštam da njihov flou obezbedi ludu vožnju: između ostalog to se dogodilo i sa Big K.R.I.T.-om.

Džustin Skot (Justin Scott) iz Misisipija, nastupa pod imenom Big K.R.I.T. : pod čijom se skraćenicom krije značenje King Remembered In Time, je reper i producent. Svoju karijeru započinje prvim mikstejpom See Me On Top 2005. godine, i nakon toga objavljuje još pet mikstejp albuma. K.R.I.T. Wuz Here je šesti po redu, dobio je pozitivne kritike i time autoru omogućio ponude koje su usledile iz diskografske kuće Def Jam Recordings, za koju je na kraju i potpisao.

Prvi album Live from the Underground, sadrži probijanje K.R.I.T.-ove estetike: uglavnom zasnovane na ukorenjenom “90’s Rap-A-Lot” (rep 90-ih), sjajnom dominantnom Southern sound-u, osvrtanju na empirijske priče koje su mu pomogle u dugoj vožnji, prisustvu zabave u kojoj je svaki trenutak podupret uz odlični Third Coast bitmejking i pisanje tekstova koje je u potpunosti usavršio.
Bitna stvar je da Live from the Underground nije klasik, ali bi to mogao postati. Njegova iskrenost, poštenje pomešana sa samopouzdanjem pokreće ploču, i po toj osnovi, projekat je apsolutno imun na kritikovanje poruke koje prenosi.

Od početka muzičke karijere Džastin kopa put kroz mikstejp podzemlja, držeći kontrolu kvaliteta na najvišem nivou, noseći bitove kao sopstveni producent i projekte čini dostupnim jednim desnim klikom – besplatna izdanja njegovih mikstejpova stigla su sa jakom strukturom.
Čak i sada kada je pod etiketom Def Jam-a, Live from the Underground živi sa toliko stila, kao u bljesku Hajp Vilijamsovog (Hype Williams) spota. Njegovi bitovi su besprekorni, flou ostaje precizan i komandovan.

Ilustracija omota podržava istu sliku kao i glavna numera Live from the Underground kada završava sa kratkim skitom, koji govori o tome da je K.R.I.T slupao Kadilak u zemlji Ejrvil (A&Rville), deo oblasti poznat kao Mejnstream (Mainstream), ali taj narativ se ne nosi kroz ceo projekat.

Neki su posumnjali da će se K.R.I.T. prodati ovim albumom. Naravno postoje „udice“; međutim, kod ovog autora je to daleko slobodnijeg karaktera, i baš kao što je do sada stvarao – bez sintetike.
Upecani na Money on the Floor, oseća se udaranje basa, i slatke zipping synth linije (zvuci sintisajzera). Oživljava moć i dušu; jer Got it This je čudovišno ispunjen ludilom, a My Sub gruvač koji defilinše Trill stav plus neki iznenađujući pop eksperimenti koji uspevaju da zadrže svoj oslonac.
To je svedočastvo K.R.I.T.-ovog fenomenalnog talenta kao producenta ovog projekta.
U suštini, ove numere šire broj K.R.I.T.-ovih pristalica, ali naslov i dalje kaže Live from the Underground, što aludira na njegovu nezavisnost i samostalnost kao umetnika u kreiranju muzičkog tripa.
Sačuvao je Def Jam budžet za drugu polovinu ploče i to dobro iskoristio za veliku saradnju sa Entoni Hamiltonom (Anthony Hamilton) koja donosi dirljive preformanse od Porchlight, i If I Fall sa Melani (Melanie Fiona) otvara sanjalačke teorije.

Kao duh Bitlsa (Beatles) i Bili Prestona (Billy Prestona) pruža kul prorez sa Dont Let Me Down i veliku zrelost sa Rich Dad, Poor Dad. Istina, Skot je najpotresniji kada radi bez gostiju, Rich Dad, Poor Dad je emotivni vrhunac. Ova numera otkriva sazrevanje i dostavlja poruku za mladu publiku uz mnogo poštovanja koristeći jezik koji oni preferiraju. Mogao je ići dublje, ali ovo, čini se, je sasvim dovoljno.

Praying Man predstavlja trofej K.R.I.T.-ovog projekta, u saradnji sa čuvenim B.B. Kingom (B.B. King). S’ obzirom da je Džastin stari bluzer, oživljavanje ovakvih tonova dokazuje ogromnu posvećenost, koja u meni gradi oduševljenje i jednostavno ne umem da se oduprem. Pesma je ugodan spoj Misisipi muzike, mešavine atmosfere kišnog dana sa dekadentnim zvukom stare matrice koja podseća na crkvene muzičke izvedbe.
Prava je retkost kada umetnik može imati tako kvalitetan “andergraund“ zvuk, i pored toga ume uspešno da ga prevede na debi album. Nije važno da li se album poklapa sa prethodnim mikstejpovima, jednostavno je muzika odlična, prožeta Southern zvukom.

I naravno, ako ste K.R.I.T.-ov fen, onda ste sigurno osvojeni, ako niste…savetujem da mu pružite šansu.

Autor: Katarina Vesin