Dražen PekušićIt&Tech

Chrome Experiments

Svako malo više informisan zna o čemu je reč kada se pomene HTML5, najsvežije izdanje programskog jezika odgovornog za prikaz celokupnog web sadržaja na internetu. Peto izdanje donelo je neke nove standarde koji će prilično brzo promeniti pogled na web, doprineti lakšem i bržem razvoju ozbiljnih aplikacija i povrh svega omogućiti apsolutnim početnicima da jednostavno kreiraju sve aktuelne komponente na web stranicama, pa čak i one malo zahtevnije. Za razliku od drugih razvojnih okruženja, u ovom slučaju nije potrebna instalacija nikakvog novog softvera, sem korišćenja vašeg internet pretraživača.

Upravo iz tog razloga, ovde želimo da se osvrnemo na jedan izuzetan projekat pod pokroviteljstvom kompanije Google. Naime, radi se o Chrome Experiments projektu, kojim žele da promovišu nove internet tehnologije, gde se pre svega misli na primenu HTML5, JavaScript, WebGL i drugih web standarda. Na ovaj način žele da okupe mlade i inovativne ljude širom sveta, grafičke dizajnere, programere i druge talentovane umetnike, da stvaraju koristeći ove dalekosežne resurse. Sve ovo je zbog toga da bi internet bio brže, sigurnije, zabavnije i otvorenije mesto za sve surfere, u istom duhu kao što je i Google Chrome.

Primere koje ovde možete videti, predstavljaju najsavremenija idejna rešenja za najširu primenu u različitim oblastima kao što su 3D animacija, različite simulacije, audio podrška, igre i drugi alati.  Sve što vam je potrebno da maksimalno uživate u ovim demo aplikacijama jeste Chrome. Mada je moguće sve pokrenuti i sa Firefox, Opera ili Safari internet pretraživačima. Jedino nema garancije kvaliteta pod IE. Sve je isključivo kreirano u okviru HTML5 standarda, demostrirajući stvaralačku moć ove platforme koja ne zahteva nikakve dodatne resurse. Sem znanja, veštine i ideja.

Kliknite na sliku i zaplovite kroz našu galaksiju.

Od mnogih koji su učestvovali u projektu, svakako vredi pomenuti Aarona Koblina koji je svojim kreacijama ostavio poseban lični pečat u čitavom eksperimentu. O koliko ozbiljnim radovima je reč govori i činjenica da su kreiranju, kao muzička podrška učestvovali Jack White, iz The White Stripes, Norah Jones, kao i Danger Mouse, producent, muzičar i tekstopisac čiji se rad vezuje za Gnarls Barkley-a, Gorillaz, kao i mnoge druge. Naravno, sve što ćete videti na njegovom sajtu, rađeno je u HTML5 i WebGL. Takođe, na ovom linku videćete malo od magije u fazi stvaranja. Proces rada. O Aaronu Koblinu smo pisali i prošle godine na našem sajtu. Čekirajte link.

Kliknite na sliku i otkrijte jedinstveni svet snova.

Za sve ostale koji bi da se oprobaju u stvaranju dovoljno je da posete stranicu workshop.chromeexperiments.com i preuzmu potreban kôd za dalje eksperimentisanje. Priključite se. Učestvujte u stvaranju jedne nove umetnosti. Uživajte.

Nekoliko preporuka, sa šire liste eksperimenata, koje morate videti:

100,000 Stars – Simulacija zvezdanog komšiluka
Silk – Interaktivna umetnost
3 dreams of black, The wilderness downtown  – Interaktivni filmovi
Walk In A Fog – Audio-vizuelna šetnja
Radiolaria – Kreirajte i manipulišite biloškim oblicima
Fluid Ping Pong – Energetski ping pong
Cloud Globe – Simulacija oblaka
Small Arms – Globalna ratna mašinerija

Autor: Dražen Pekušič