Music Loop

Earl Sweatshirt – Earl

Želim odmah na početku da naglasim; ukoliko do sada niste čuli za grupu Odd Future Wolf Gang Kill Them All, preporučujem da se prethodno informište pre nego što uronite u moju recenziju jednog od članova otkačenog sastava.

Ovoj brojnoj bandi genijalaca, čije je predvodnik i osnivač Tyler, The Creator, pripada i Earl Sweatshirt. Rođen pod imenom Thebe Kgositsile 1994. godine, i svoje članstvo u buntovničkom timu zaslužio bliskim prijateljstvom s’ Tyler-om. Kao i ostali pripadnici, stvara muziku sa agresivnim, uvredljivim, nepristojnim sadržajima.

Volim kako Odd Future albumi imaju neku vrstu teme za njih, a kada već govorimo o Earl albumu; on  predstavlja priču koja prati glavnog antagonistu Earla i njegov skil, kako vešto raščišćava puteve kroz sjajnih deset numera. Ono što karakteriše mladog buntovnika je njegova agresivna priroda, i ta naizgled laka rima, složena igra reči, i činjenica da se budi vrlo mračna osoba kada zgrabi majk.

Možda neki slušaoci ne uspevaju da prepoznaju Thebe-ov talenat vođeni predrasudama da inspiraciju kanališe u uvredljive lirikse. Samo zbog toga što je lirika mračna, ne mora biti okarakterisana kao negativna. Jer ako tragate za umetnošću, onda znate da se subjektivitet doživljaja razvija spontano; tako ćete prepoznati vrednost Earl-ovog projekta i ceniti ono što je doprineo hip hopu.
Nema nikakvih indikacija da je odlučio da od sebe napravi uzor ili pozitivan uticaj, i u celini OFWGKTA sledi ovaj zov rasterćenih društvenih okvira.

Earl je objavljen 31. marta 2010., i postavljen besplatan download na sajtu Odd Future. Ova priča počinje predstavljanjem Earl Sweatshirt-a publici, i tako sledi temu za album preko varijacija interludijuma. Sadržaj je svesno nepristojan lirični izbor, što i otkriva jaka asocijacija i dvosmislenost.

Osim što sam zamerila dužinu projekta, smatrajući prekratkim, ne mogu naći grešku albumu. Dobro pripovedanje; i umesto priče o lovi, kučkama i besnim automobilima, dobijamo sokovnik pun buntovničke gorčine i srži.

Ne  mogu pobeći od fascinacije da šesnaestogodišnjak poseduje toliko veštine, stava i zrelosti. Earl album sadrži neke od najboljih rima, koje prepisujemo OFWGKTA.

Omot ploče je prilično nastran, što dodatno osnažuje neobične tekstove.
Produkcija je uglavno Tyler-ova, i u celini dobra. Posebno bih istakla Luper, gde poskakujući piano loop definiše Earl-ovu priču o bolnom raskidu.

Glavna numera Earl pogađa teško sa jakim linijama basa i jasnim vokalom, koji seče kao džepni nožić i udara žešće kao šleper na autoputu. Spot za ovu stvar privukao je mnogo pažnje, zbog njegove eksplicitnosti i interpretacije Earl-ovog koktela iz blendera: „The Death Juice“.
Recept glasi: kokain, marihuana, oksikodin, dva različita sirupa za kašalj (po mogućstvu različitih boja) i pivo.
Ne preporučuje konzumiranje koktela, jer uništava telo i um, i naravno ukoliko pomišljate na to da se obratite psihijatru. Neželjeni efekti uključuju; krvarenje iz nosa, očiju i ušiju, otpadanje noktiju i ispadanje zuba.

Ovaj spot je podelio utiske na oštre osude, i na hvale koje su usvojile priliku da čuju ostatak materijala.

S’ obzirom da Earl nema slobodu objavljivanja svojih novih tekstova bez saglasnosti staratelja, i nažalost ne može umaći činjenici da njegova majka ne daje saglasnost za dalji rad. Ona neće dopustiti objavu tekstova ni pod Odd Future Records-om, ni pod bilo kojom drugom izdavačkom kućom.

Navodno, majka je insistirala na Earl-ovoj izolaciji nakon albuma poslavši ga u Nezavisnu Državu Samoa, i upisavši ga na Coral Reef Academy, koja je poznata po svojim programima za tinejdžere sa problemom prilagođavanja u društvu.

Vlada velika osuda zbog majčinih postupaka, glavnim argumentom da čini veliku štetu za hip hop, a onda i za svog sina.

A što se tiče generalnog utiska albuma Earl, neću davati ocenu, reći ću samo Swagattitude!

Autor: Katarina Vesin