Arnel Šaran ŠarićGames People Play

DEADLIGHT: U gradu Sjena…

Svijet kakav ste poznavali više ne postoji. Sve je počelo kao nepovezane činjenice sa televizijskih kanala, a uskoro je eskalirala masovna panika. Danas kročimo kroz ruševine civilizacije…

Zvuči kao dramatičnošću pretrpani uvod u još jedan medijski produkt zombi tematike? Pa, tako je! Zombiji su postali novi vampiri i kome to još uvijek nije jasno, taj je slijep pored zdravih očiju. Igra španskog razvojnog tima Tequila Works je također još jedna igra sa zombie tematikom, ali sa posebnim štihom i svojom vlastitom pričom.

U ulozi ste Randalla Waynea koji prolazi kroz bespuća zombi apokalipsom opustošenog Seattlea, a ima samo jedan cilj – pronaći svoju porodicu. On je u potpunosti sam, ostavljen na milost i nemilost vas kao igrača. Svaki trenutak i svaka odluka predstavljaju razliku između života i smrti. Svaki pedalj, svaki korak vas uvlači u priču kroz stripovski predstavljene detalje, sve do šokantne završnice koja će vas prepoloviti emotivno, ali koju nećemo ovdje opisati.

Vrijeme zbivanja radnje su osamdesete, te je sam osjećaj samoće, ali i usamljenosti dodatno pojačan tim nedostatkom modernih telekomunikacija koji je vladao osamdesetih godina. Izgled glavnog lika, kao i cijela atmosfera uveliko podsjećaju na Romerovu trilogiju.

Ako sebi možete predstaviti igru zombi tematike sa mehanikom i postavkom staroškolskog Princa iz Perzije, veoma ste blizu. 2D arkadni platformer sa 3D modelima i savršenom grafikom gdje veliku ulogu igra igra svjetla i mraka uvuče vas u zbivanja kao pijavica kap krvi. Ovaj PoP aspekt je veoma važan jer igra sadrži sve važne zajedničke stavke kao i stari Princ: morate tajmirati svoje poteze, biti vješti, paziti na svaki korak. Bježanje i sakrivanje vam je bolja opcija od pucanja i udaraca sjekirom jer  vam se troši stamina, a svaka proizvodnja buke povlači i posljedice: zombiji će nagrnuti prema vama i bespoštedno vas požderati. Pored zagonetki koje nisu preteške, ali su taman izazovne da vas ne odvuku od priče, postoje i rush momenti gdje morate brzo bježati, skakati, trčati nizbrdo ili uzbrdo, a adrenalin dodatno skače jer su po svim mapama posijani triggeri koji vas mogu zbuniti, čak i ubiti. Recimo, trčite, zombiji su vam za petama i vidite kantu ispred  vas. Kanta je nekako u boji pozadine i pomislite da ćete proći kraj nje i onda u zaletu iz sve snage spucate u nju, prevrnete se, napravite buku, još veća masa zombija vam je za petama, a vi se jedva dižete i nastavljate bježati bez daha.

Igra je podijeljena na tri glavna poglavlja u kojima ima više scena, a sama scena predstavlja po jedan nivo  igre. Igra sadrži super zanimljive lokacije od kojih vrijedi izdvojiti kanalizaciju Seattlea u kojoj vas testira misteriozni starac, a da bi izašli živi i čitavi, morate biti spremni izbjeći i uspješno se izvući iz desetina zamki u stilu filma SAW.

Muzika je komponovana specijalno za igru i dobro radi na zadatku dizanja atmosfere, a i sami glumci su odlično posudili glasove, te se sve čini kao 2D film katastrofe sa posebnim šmekom.

Uz Steam verziju dobit ćete i dnevnik Randalla Waynea koji je dug nekih šezdesetak stranica, filmiće koji bilježe kreiranje igre i sve anegdote razvojnog tima, kao i crteže i skice na kojima su predstavljeni koncepti i vizuelne ideje Deadlighta.  Kao Randall, po mapama ćete skupljati tragove o drugim preživjelima koje kasnije možete pregledati u prilogu Randallovom dnevniku, a ako budete dovoljno detaljni u pretraživanju, moguće je da ćete pronaći i tri video igre iz osamdesetih u stilu prastarih Nintendovih ručnih konzola (sjećate se Game & Watcha? E to je to!)

Atmosferična, zanimljiva, sa sjajnom pričom, Deadlight je zombi igra koja uspješno izbjegava dosta klišeja i fura svoju furku, a igrivošću je dovoljno privlačna kako modernim, tako i starijim generacijama gejmera. Obavezna preporuka!

Broj igrača: 1
Razvojna kuća: Tequila Works
Platforme: PC, Xbox Live Arcade
Godina izdanja: 2012

autor: Arnel Šaran Šarić