Arnel Šaran ŠarićGames People Play

Chivalry: Medieval Warfare – Hladan čelik, vrela krv

U navali igara koje su orijentisane ka multiplayer igranju, u zadnje vrijeme sve je više onih koje tradicionalna svemirska, hiper-realna ili krajnje blesava vatrena oružja u rukama glavnih protagonista-igrača mijenjaju sa hladnim oružjem koje inspiriše starija historija ljudskog roda. Dosad sam već pisao o igri “War of The Roses” koja na određeni način predstavlja multiplayer reckanje zasnovano na historijskim činjenicama, a negdje u isto vrijeme, mala razvojna kuća Torn Banner Studios predstavila je svog konja za trku baziranog na besplatnom modu za “Half-Life 2”, “Age of Chivalry”..

Prosto je nemoguće ne vući poređenje sa igrom “War of The Roses” jer su obje predstavile sličnu temu, sličan koncept, sličnu igrivost, čak su se i u istom periodu pojavile na tržištu.

Najbolja stvar vezana za C:MW je činjenica da je igra u facu i samim tim vas na zastrašujući način baca u adrenalinom i krvlju prelivenu bitku, a to se postiglo veoma lako: igra je u prvom licu. Dakle, vidite svoju ruku/e, svoje hladno oružje i štit i neka vas misterozno biće kojem ste se posvetili štiti jer niko drugi neće.

U trenutnoj fazi igra nudi četiri klase od kojih svaka ima svoje prednosti i mane koje su zaista osjete u samoj igri; strijelci neće smjeti samo tako jurišati preko bojnog polja, a jadni vitezovi će pravolinijskim, tromim kretanjem prema udaljenom strijelcu najvjerovatnije završiti bez glave. Osim ako ne dođu do strijelca, e u tom slučaju, kukala mu majka, proći će gore od Crnog viteza u “Svetom Gralu” Montyija Pythona. Klase su posebno značajne kada je u pitanju organizovana ekipa igrača, gdje će svako moći obavljati svoj dio posla kako bi ekipu odveo u pobjedu.

Kada smo kod modova igre, nema tu ništa već neviđeno. Klasični deathmatch, team deathmatch, kao i team objective dopuštaju vam da pobjedite masakriranjem ili osvajanjem (ili branjenjem od osvajača, zavisno od tima) određenih tačaka na mapi.

Trenutno C:MW nudi šest mapa, ali prije nego poletite i počnete nezadovoljno odmahivati glavom, ovih šest mapa (pet eksterijera i jedna gladijatorska arena sa zamkama) su fantastično dizajnirane i generalno odlično balansirane, tako da igranje istih predstavlja pravi užitak, daje vam mogućnost da taktizirate, ali i da otvoreno jurišate, zavisno od cilja igre i vašeg načina igranja.

Za razliku od “War of The Roses” igra nudi znatno pojednostavljen sistem borbe. Skrol gore za ubadanje, skrol dole za udarac odozgo, lijevi klik miša za zasjecanje, kao i desni klik za blokiranje nadolazećih udaraca. Jačina udarca se ne može kontrolisati na način na koji je to rješeno u “War of The Roses”, ali stamina sistem i veća preciznost čine igranje i sukobljavanje veoma napetim. Dodajte tome činjenicu da su u pitanju hladna oružja i da jedan udarac može značiti razliku između respawna ili još jednog boda i da je igra u prvom licu i sve će vam biti jasno. Koristeći slovo Q igrač ima priliku prekinuti potez, te samim tim prevariti suparnika i poništiti uspješan suparnički blok. Kada sve sagledamo, tri vrste udaraca, blokiranje, razlika u efektivnosti udarca zavisno od mjesta udarca i prilasku protivničkom tijelu, te mogućnost prekidanja udaraca nude nebrojene mogućnosti u samoj borbi. Savladati sistem je lako, postati gospodar… za to će vam trebati sati i sati.

Vrijedi spomenuti još jednu komandu koja se aktivira na slovo C na tastaturi. U pitanju je battlecry, uzvik vašeg borca uz koji redovno ide vitlanje mačem ili udarac mača o štit. Ta vrsta izazivanja koje kombinuje agresivnu gestikulaciju i verbalne prijetnje dovela je do toga da su se na serverima počeli odigravati dueli gdje se ljudi podijeljeni na timove upuštaju u borbu tek nakon što jedan borac izazove drugog svojim uzvikom, a ovaj odgovori. Ako na takvim serverima, bez obzira na tip igre počnete mlavariti bez najave, dobit ćete samo nogu u stražnjicu. Nemojte reći da vas nisam upozorio.

Ako ste osoba koja voli da krv šprica po ekranu, bit ćete prezadovoljni činjenicom da je C:MW krvav onoliko koliko ste vi uspješni; koristeći Unreal 3 engine i rag doll modele i fiziku, udarci zavisno od oružja otkidaju ruke, noge, kasape tijela, headshot je zamijenjen dekapitacijom, krv pljušti na sve strane, a dodatno iživljavanje može se ostvariti i na palim borcima. Posebno je zadovoljstvo kada nekome skinete glavu.

Ono što igru čini sjajnim multiplayer iskustvom je konstantni pritisak, adrenalinski šokovi, kao i bliskost u borbi, muzika koja se pojavljuje u navratima i pomaže u dramatizaciji velikih bitaka.

Vrijedi li osamnaest eura za koliko je možete nabaviti na Steamu? Apsolutno. “Chivalry: Modern Warfare” predstavlja neponovoljivo iskustvo bliske i brutalne borbe i veoma moguće, novi multiplayer hit ukoliko mu povjerenje poklone igrači širom svijeta. Izdavači najavljuju i novitete koji će besplatno biti integrisani u igru, igra je već patchovana nekoliko puta, a viteza je sve više i više.

FOOOR THE ORDEEEER!

Broj igrača: 2-32 (samo multiplayer i offline trening misija)
Razvojna kuća: Torn Banner Studios
Platforme: PC 
Godina izdanja: 2012

autor: Arnel Šaran Šarić