Filmski skener

Festival autorskog filma – filmovi 2012. koje ne smete propustiti

Festival autorskog filma održan je po 18. put i to ove godine sa sramotno malim budžetom. Ipak kvalitet programa nije izostao, naprotiv, publika je mogla da vidi zaista veliki broj kvalitetnih filmova koji su obeležili ovogodišnju kinematografiju dobijajući nagrade i priznanja na tri najznačajnija evropska filmska festivala: Venecija, Kan i Berlin. Između „kultnog događaja za ljubitelje filma u Beogradu“, i „fantomskog festivala“, kako ga je jedan kritičar nazvao; između „manifestacije od nacionalnog značaja“ i manifestacije čije je održavanje svake godine pod znakom pitanja – Autorski festival izgradio je svoj prepoznatljivi imidž i svoju publiku.
Filmovi ovog festivala su nešto sasvim drugo od holivudskog spektakla i Holivuda uopšte. Mnogi opisuju kao duge i dosadne, što je predrasuda ili nerazumevanje drugačijeg filmskog jezika koji u prvi plan stavlja emociju, a ne vizuelni efekat. To su najčešće filmovi skromnih budžeta o malim ljudima, filmovi o nama, bolno i surovo realni, bez ulepšavanja i happu end-a kojim se podilazi publici. Nekad su to i zatvoreni, eksperimentalni, filozofski eseji koji ne komuniciraju sa širom publikom, a nekad simpatična i zabavna dela koja dokazuju da se i sa minimalnim budžetom može napraviti dobar film. Nekad su prosto remek dela čiji autori pomeraju granice filmskog jezika. Bez obzira da li ste „žanrovac“ ili pak ljubitelj domaćih filmova, ali svakako ako volite film, ovih 10 ostvarenja ne biste smeli da propustite.

1. Cesare deve Morire / Cezar mora umreti

Režija: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
Scenario: Paolo Taviani, Vittorio Taviani, William Shakespeare, Fabio Cavalli
Uloge: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti, Vincenzo Gallo, Rosario Majorana, Francesco De Masi
Direktor fotografije: Simone Zampagni
Montaža: Roberto Perpignani
Zemlja i godina produkcije: Italija, 2012.
Trajanje: 76′
Jezik: italijanski
Nagrade – Festivali:
Berlin 2012 – Zlatni medved, Nagrada ekumenskog žirija
Karlove Vari, Njujork, AFI FEST, Sidnej

Predstava „Julije Cezar“ se završila i glumci su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Svetla se gase; glumci odlaze sa scene i vraćaju se u svoje ćelije. Svi su oni zatvorenici u jednom rimskom zatvoru. Jedan od njih kaže: „Otkad sam otkrio umetnost, ova ćelija je postala pravi zatvor“. Reditelji Paolo i Vitorio Taviani, kultni autori italijanske kinematografije, proveli su šest meseci na probama ove predstave. Njihov film pokazuje kako univerzalnu poruku Šekspirovog dela razumeju i ljudi u ekstremnim životnim uslovima. Nakon premijere, Cezar, Brut i ostali ostaju iza zatvorenih vrata. Svi su oni ponosni i na čudan način dirnuti, kao da je predstava otkrila dubine njihove prošlosti.

2. 7 Days in Havana / 7 dana u Havani

Režija: Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero
Scenario: Leonardo Padura
Uloge: Josh Hutcherson, Daniel Brühl, Emir Kusturica, Ana de Armas, Elia Suleiman, Jorge Perugorría, Mirta Ibarra, Daisy Granados, Luis Alberto García, Vladimir Cruz, Othello Rensoli, Leonardo Benítez, Melvis Santa Estevez
Direktor fotografije: Daniel Aranyó
Montaža: Thomas Fernandez, Véronique Lange, Alex Rodríguez
Zemlja produkcije: Francuska, Španija, 2012.
Trajanje: 129′
Nagrade – Festivali:
Kan, Edinburg, Karlove Vari

Mladi američki turista odlazi na svoje prvo putovanje po Kubi. Njegov taksista je sredovečni čovek sa inženjerskom diplomom koji će mu pokazati grad koji je sve drugo, samo ne tradicionalan. „7 dana u Havani“ je savremeni portret jednog od najfascinantnijih gradova na svetu. Dugometražni film sastavljen od sedam poglavlja režiralo je 7 svetski priznatih filmskih autora, a jednu od uloga u ovom ostvarenju koji je svojevrsni omaž Kubi igra i poznati reditelj Emir Kusturica.

3. Tabu / Tabu

Režija: Miguel Gomes
Scenario: Miguel Gomes, Mariana Ricardo
Uloge: Teresa Madruga, Isabel Cardoso, Ana Moreira, Laura Soveral, Carloto Cotta, Henrique Espírito Santo, Cândido Ferreira
Direktor fotografije: Rui Poças
Montaža: Telmo Churro, Miguel Gomes
Zemlja produkcije: Portugalija, Nemačka, Brazil, Francuska, 2012.
Trajanje: 111′
Jezik: portugalski
Nagrade – Festivali:
Berlin 2012 – nagrada Alfred Bauer, Nagrada FIPRESCI međunarodnog žirija kritike
Edinburg, Karlove Vari, Toronto, Njujork, Vankuver, AFI FEST, CPH PIX, BAFICI

Aurora, starija Portugalka, živi pored Pilar, žene kojoj je cilj u životu da čini dobra dela. Za to joj niko nije zahvalan, a posebno ne Aurora, koja život provodi trošeći ušteđevinu u kockarnici. Nakon Aurorine smrti, Pilar među njenim stvarima otkriva pismo namenjeno bivšoj ljubavi. Odlučuje da ga pošalje. Ljubavno pismo je uvod u drugi deo filma, u kome se otkriva avanturistička ljubavna priča koja se desila u kolonijalnoj Africi. „Tabu“ portugalskog reditelja Migela Gomeza (Our Beloved Month of August) putuje od modernog „izgubljenog raja“ do egzotičnog i magičnog „raja“, spajajući istoriju jedne zabranjene ljubavi sa tajnim poglavljem portugalske kolonijalne istorije.

4. Dupa delauri / Iza brda

Režija: Cristian Mungiu
Scenario: Cristian Mungiu, Tatiana Niculescu Bran
Uloge: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta, Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu, Gina Tandura, Vica Agache, Nora Covali, Dionisie Vitcu, Ionut Ghinea, Liliana Mocanu,
Direktor fotografije: Oleg Mutu
Montaža: Mircea Olteanu
Zemlja produkcije: Rumunija, 2012.
Trajanje: 155′
Jezik: rumunski
Nagrade – Festivali:
Kan 2012 – Najbolja glumica, Najbolji scenario Karlove Vari, Toronto, Njujork, AFI FEST

Nakon što je provela nekoliko godina u Nemačkoj, Alina se vraća u Rumuniju. U izolovanom pravoslavnom manastiru pronalazi prijateljicu sa kojom se zbližila još kao dete u sirotištu. Želi da je povede sa sobom u Nemačku, ali prijateljica odbija. Pronašla je utočište u veri, a porodicu u zajednici monahinja i njihovom igumanu. Alina to ne razume, i u želji da ponovo pridobije ljubav svoje prijateljice suprostavlja se starešini manastira. Kada je odvedu u bolnicu, žitelji manastira počinju verovati da je u Alinu ušao đavo. Dobitnik „Zlatne palme“ Kristijan Munđiju (4 meseca, 3 nedelje i 2 dana) vraća se uzbudljivom dramom o egzorcizmu na evropskom tlu u XXI veku.

5. Holy Motors / Sveti Motori

Režija: Léos Carax
Scenario: Léos Carax
Uloge: Denis Lavant, Édith Scob, Kylie Minogue, Eva Mendes, Élise Lhomeau, Michel Piccoli, Jeanne Disson, Léos Carax
Direktor fotografije: Yves Cape, Caroline Champetier
Montaža: Nelly Quettier
Zemlja produkcije: Francuska, Nemačka
Trajanje: 115′
Jezik: francuski, engleski, mandarinski
Nagrade – Festivali:
Kan 2012 – Nagrada mladih Karlove Vari, Lokarno, Njujork, Melburn, AFI FEST

Od zore do sumraka, pratimo nekoliko sati u životu gospodina Oskara, misterioznog junaka koji putuje iz jednog života u drugi. On je usamljen čovek, živi u velikoj limuzini u kojoj ga Selin, vitka plavuša za volanom, prevozi u različite delove Pariza. Gospodin Oskar je poput savesnog plaćenog ubice koji se kreće od mete do mete. Uvek u potrazi za nečim lepim, tajanstvenom pokretačkom snagom, ženom i duhovima prošlih života. No, gde su njegov pravi dom, njegova porodica, njegov mir? Prvi film reditelja Lea Karaksa (Ljubavnici na mostu, Pola X) posle 13 godina pauze je opčinjavajuća nadrealna odiseja, luda i euforična.

6. Pieta / Pieta

Režija: Kim Ki-duk
Scenario: Kim Ki-duk
Uloge: Lee Jung-Jin, Jo Min-su
Direktor fotografije: Jo Yeong-jik
Montaža: Kim Ki-duk
Zemlja i godina produkcije: Južna Koreja, 2012.
Trajanje: 104′
Jezik: korejski
Nagrade – Festivali:
Venecija 2012 – Zlatni lav, Zlatni miš, Mali Zlatni lav, Nagrada Nazareno Tadej Toronto, AFI FEST

Okrutan mladić koji radi za zelenaše uspeva da od dužnika izvuče svaku paru koju duguju. Jednoga dana, pred njim se pojavljuje žena koja tvrdi da mu je majka i da joj je žao što ga je u detinjstvu odbacila. Novi film kontroverznog korejskog reditelja Kim Ki-duka (Ostrvo, Proleće, leto, jesen, zima… i proleće, Vreme) govori o brutalnom čoveku koji, nakon neočekivanog susreta, odlučuje da promeni svoj život. Ali, dok se u njemu razvijaju potpuno nova osećanja vezanosti i ljubavi, on otkriva i zastrašujuće i tragične tajne .

7. Beasts of the Southern Wild / Zveri južnih divljina

Režija: Benh Zeitlin
Scenario: Lucy Ailbar, Benh Zeitlin
Uloge: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Nicholas Clark, Jovan Hathaway
Direktor fotografije: Ben Richardson
Montaža: Crockett Doob, Affonso Gonçalves
Zemlja produkcije: Sjedinjene Američke Države, 2012.
Trajanje: 91′
Jezik: engleski
Nagrade – Festivali:
Sandens 2012 – Nagrada žirija, Nagrada za najbolju fotografiju, Kan 2012 – Zlatna kamera za najbolji debitantski film, Nagrada FIPRESCI, Nagrada mladih, Specijalno priznanje ekumenskog žirija, Los Anđeles 2012 – Nagrada publike, Karlove Vari, London, Sijetl, Sidnej

Hašpapi, neustrašiva šestogodišnja devojčica, živi sa ocem Vinkom u delti Misisipija, na ivici sveta. Otac je, vaspitavajući, priprema za otkrivanje univerzuma, i za svet u kome više neće biti njega da je štiti. Nakon što se Vink razboli od misteriozne bolesti, priroda počne da divlja – temperatura raste i polarne kape se tope oslobađajući vojsku preistorijskih stvorenja. Kako voda raste, preistorijska bića nadiru, a Vinkovo zdravlje čili. Hašpapi kreće u potragu za svojom izgubljenom majkom. Debitantski film reditelja Bena Zejtlina je živopisan, poetski, možda čak i terapeutski odgovor na jednu od najbolnijih epizoda u savremenoj američkoj istoriji – uragan Katrina, od koje je bolniji jedino 11. septembar.

8. Toata lumea din familia noastra/ Svi u našoj porodici

Režija: Radu Jude
Scenario: Radu Jude, Corina Sabau
Uloge: Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Gabriel Spahiu
Direktor fotografije: Andrei Butica
Montaža: Catalin Cristutiu
Zemlja produkcije: Rumunija, Holandija, 2012.
Trajanje: 107′
Jezik: rumunski
Nagrade – Festivali:
Sarajevo 2012 – Nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolji film, B-EST Bukurešt 2012 – Nagrada publike, Zagreb 2012 – Zlatna kolica, Berlin, Toronto, AFI FEST

Marijus je razveden muškarac u kasnim tridesetim. Njegova petogodišnja ćerka Sofija živi sa majkom, što Marijusa jako tišti. On dolazi po ćerku da je povede na njihov godišnji odmor, ali mu kažu da je bolesna i da ne može da pođe. Marijus ne veruje i insistira na tome da ona pođe. Situacija se uskoro otima kontroli, i porodica biva upletena u događaje pune humora, nasilja, dečijih pesmica, policijskih intervencija i izjava ljubavi. „Svi u našoj porodici“ je drugi celovečernji film reditelja Radua Žudea, čiji je prvenac „Najsrećnija devojka na svetu“ pobedio na Forumu CICAE u Berlinu 2009. godine, dobio nagradu FIPRESCI na filmskom festivalu u Sofiji i „Zlatni toranj“ na Međunarodnom filmskom festivalu na Paliću.

Iako nisu deo FAF-a svakako treba pomeuti i dva filma koja nas očekuju na FEST-u.

9. Amour / Ljubav

Režija i scenario: Michael Haneke
Uloge: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert, Alexandre Tharaud, William Shimell, Ramon Agirre, Rita Blanco, Carole Franck, Dinara Droukarova, Laurent Capelluto, Jean-Michel Monroc, Suzanne Schmidt, Walid Afkir, Damien Jouillerot
Direktor fotografije: Darius Khondji
Montaža: Nadine Muse, Monika Willi

Zemlja produkcije: Francuska
Trajanje: 126 minuta
Festivali i nagrade:
Kan- Zlatna palma, EFA- najbolji film, najbolja muška i ženska uloga, najbolji reditelj, SPIRIT…


Džordž i Ana su u osamdesetim godinama, kulturni i kultivisani, penzionisani profesori muzike. Njihova ćerka, koja je isto muzičarka, živi u inostranstvu sa svojom porodicom. Ana iznenadno dobija moždani udar i jedna strana tela joj ostaje paralizovana. Njihova bračna ljubav prolazi kroz ozbiljan test.

10. Jagten / Lov

Režija: Thomas Vinterberg
Scenario: Tobias Lindholm , Thomas Vinterberg
Uloge: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen and Annika Wedderkopp
Direktor fotografije: Charlotte Bruus Christensen
Montaža: Anne Østerud, Janus Billeskov Jansen
Zemlja produkcije: Danska
Trajanje: 106 min

Festivali i nagrade:
Kan – najbolji glumac, BIFA, EFA-nagrada za najbolji scenario, Vankuver- nagrada publike

Učitelj živi usamljeni život, boreći se sa činjenicom da mu je sin u zatvoru. Njegov život počinje da se menja kada pronalazi ljubav i prima dobre vesti od sina. Međutim novu sreću će o brutalno prekinuti nevina mala laž.

Autor: Maja Todorović