ArtDražen PekušićIt&Tech

Projekat Google Art

Google Art ProjectDanas se uveliko važnost interneta odražava se na mnogim poljima delovanja, bez čije upotrebe teško da bi mogli da zamislimo normalno funkcionisanje društva. Posebna uloga mreže svih mreža ogleda se u bezgraničnom deljenju i dostupnosti svih informacija. Gigant na tom polju je svima dobro poznati Google. Div koji već deceniju i po oblikuje razvoj interneta, kao srži našeg informatičkog doba. Ipak, davno je Google prestao da bude puki pretraživač, već je uspešno zaplivao i u mnogim drugim oblastima IT sveta, podižući na taj način svest o važnosti globalne umreženosti. Tako jedan od projekata koji svakako tu treba pomenuti je Google Art Project.

Google Art je online platforma koja iz korena menja poimanje, smisao i prezentaciju umetnosti na mreži. Sve je pokrenuto februara 2011. godina kada je čitav projekat zvanično i započet. Radi se o kooperaciji kompanije Google sa 17 najpoznatijih muzeja širom sveta, u koje spadaju Tate Gallery iz  Londona, Metropolitan Museum of Art iz New Yorka, kao i Uffizi iz Firence. Ideja je da se svima omogući vrhunski doživljaj umetnosti iz udobnosti njihovih domova. Za besprekorni kvalitet digitalizacije sadržaja zadužena je čuvena Street View tehnologija (sastavni deo Google mapa), na koju smo već odavno navikli i koju često koristimo za snalaženje u prostoru, ili pak da se divimo nivou detalja i funlcionalnosti koji nam pruža. Koristeću ovu tehnologiju sve umetnine reprezentovane su u najboljem mogućem kvalitetu, koji se meri gigapikselima. Trenutno slika najvećeg kvaliteta, u okviru ovog projekta, je delo ruskog slikara Aleksandra Ivanova The Apparition of Christ to the People, teška neverovatnih 12 gigapiksela.

Virtuelni obilasci najvećih svetskih muzeja

Pošto je ideja veoma brzo zaživela, već aprila 2012. godine projekat biva drastično proširen, ostvarujući parnterstvo sa još 150 svetskih muzeja, iz preko 40 zemalja. Tako je na ovaj način do sada skenirano preko 30.000 vrhunskih dela velikih svetskih umetnika, a radi globalne dostupnosti, sve je, za sada, dostupno na 18 različitih jezika. Na žalost, srpski jezik još uvek nije među opcijama, ali se ide ka tome da se i to uskoro promeni. Sve je takođe maksimalno i personalizovano u smislu da svako sa Google nalogom (a takvih je danas ne mali broj) može da kreira svoje omiljene kolekcije i tako ih širi među svojim prijateljima, preko društvenih mreža i drugih online servisa. Osnovna je ideja da se u svega par koraka pronađe ono što se traži, u najboljem mogućem kvalitetu i sa pravim pratećim informacijama.

Na ovaj način Google još jednom dokazuje neverovatne potencijale interneta u sferi obrazovanja i podizanja nivoa kulture, nudeći vrhunska dela svetskih majstora svima koji žele da ih vide. Besplatno.

Autor: Dražen Pekušić