Andrija MaslaćFilmski skenerZabava

65. rođendan Džona Karpentera (GALERIJA)

Danas Džon Karpenter (John Carpenter), jedan od najvećih živih filmskih reditelja, proslavlja 65. rođendan. Svoju plodnu karijeru započeo je još krajem 60’ih, radeći na kratkometražnim filmovima, od kojih je The Resurrection of Bronco Billy (potpisuje scenario, montažu i muziku) čak nagrađen i Oskarom davne 1970. godine. 1974. predstavlja se svojim prvim celovečernjim igranim filmom – naučnofantastičnom komedijom Dark Star, koja je ubrzo stekla kultni status, a Karpentera obeležila kao autora sa preferencijom prema žanrovskom izrazu (uglavnom hororu i sf-u), kao i majstora u pravljenu kvalitetnih dela sa pečatom specifičnog autorskog stila, a pritom vrlo malog budžeta kao potpore. Osim režije i pisanja scenarija, Karpenter se posvećivao komponovanju originalnog muzičkog skora za svoja dela, te je, često objedinjujući brojne funkcije u procesu filmmaking-a, od mnogih smatran jednim od retkih kompletnih autora u svetu.

Njegove legendarne teme postale su klasici filmske muzike, a filmovi kao Assault on precinct 13HalloweenEscape from New YorkThe ThingThey live… značajno su uticali na kolektivnu svest čitavih generacija rođenih i odraslih u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka, predstavljajući upečatljivo iskustvo, vrlo često presudno u razvijanju ljubavi prema hororu, kao i žanrovskom filmu i književnosti uopšte.

U znak zahvalnosti za svaku iskru ludila koju je u nama probudio, redakcija Frenzy Sparka mu ovom prilikom čestita rođendan, a svojim čitaocima predstavlja galeriju fotografija, crteža i slika posvećenih delu jednog jedinog, i do dana današnjeg neprevaziđenog – Princa Tame!

Priredio: Andrija Maslać