Music Loop

Plivajući sa Frenkom: Frank Ocean

Frank-OceanU skladu sa izborom koji sam napravila,  izbegavam pisanje kritika koje bi na kraju teksta ponele negativne ocene, iz razloga što ciljam na inspirativne izvođače.
Trudim se da ne trošim previše vremena i energije na umetnost koja iz nekog razloga ne prija mojim čulima.
Na kraju, ovde sam da preporučim ono što smatram vrednim pažnje.
Ovog puta govoriću o izvođaču koji je izabrao poseban način da nam se obrati…

RnB vokalista i tekstopisac, poznat kao član Odd Future Wolf Gang Kill Them All posade, Frank Ocean (Christopher Breaux) rođen je i odrastao u Nju Orleansu.
Frank je enigmatični dvadeset-petogodišnji umetnik, koji je svojim stvaralaštvom uneo novine u svet muzičke umetnosti.
nostalgia, ULTRA

Pop kultura je paradoks opsednut novitetima i nostalgijom.  
nostalgia, ULTRA je mikstejp i predstavlja antologiju tkz. “slow jams” i “dance groove”, u kombinaciji sa soulom i repom.
Frank govori o svojoj nostalgičnosti, koju povezuje sa nekadašnjim automobilima, kasetofonom, video igricama, i uopšte muzikom u poslednjih 40 godina.
Omot albuma je fotografija jarko narandžastog BMW iz ’80-ih (njegov automobil iz snova), zavučen u zelelino i nagovestava šta je unutra.

Frank Ocean Nostalgia Ultra Album Cover

Glavna specifičnost albuma je činjenica da je Christopher koristio poznate matrice, melodije i nazive. Osim toga, album je popunjen poznatim zvučnim efektima; ton alarma, video igrica, zvucima prirode, itd.
Dok Ocean za veći deo muzike koristi melodije iz pop-rock sveta, njegov vokal je kristalisani Afro-američki zvuk.
Iza Frank-ove vokalne finese i ispolirane površine, krije se ono što ga izdvaja; samosvesnost, osećaj ironije koja vreba ispod površine ozbiljnosti.

Nostalgia, ULTRA
je uokviren zvucima kasetofana koji se zaustavlja i premotava, i tako cilja na određene komentare.
U klasičnom hip hop modu Nostalgia je priča o seksu i drogama, uz mnogo “F” i “N” bombi, sa zarađenom savetodavnom etiketom. Ipak, ova priča se fokusira na razočarenje, kajanje i egzistencijalnu malaksalost.

Na projekat su uticali neki od njegovih uzora; Otis Redding, The Isley Brothers i Marvin Gaye, što i potvrđuje u pesmi “Songs For Women“ kada se priseća detinstva i navedenih muzičkih heroja.
Pomente poznate teme koje je Frank korigovao, odnose se na; “Strawberry Swing“ od popularnog benda Coldplay, zatim “American Wedding“ predstavlja obradu “Hotel California“ rok benda Eagles, “Nature Feels“ čija je osnova “Electric Feel“ od MGMT, a “Lovecrimes“ sadrži referencu reditelja Stanley Kubrick- a, najviše njegovog filma “Eyes Wise Shut“.
Rekla bih da se na to nastavlja “Novacane“ . Novacane krivi zavisnost stomatološke studentkinje, koja radi kao porno glumica, i koju je Frank sreo na Coachella festivalu.
Novacane je oralni anestetik koji se koristi najviše u stomatologiji, i služi kao objašnjenje za njegovu emocionalnu utrnulost. Nakon iskustva sa njom on i dalje oseća dejstvo droge, ostaje emotivno neosetljiv za druge žene.
“Stripper booty with the rack like wow, I’ll never forget ya/You put me on a feelin’ I never had, never had, never had/And ever since I’ve been tryna get it back, pick it up and put it back/Now I’m somethin’ like the chemist on campus/But there’s no drug around, quite like what I found in you/I still can’t feel my face, what am I smokin’ anyway/She said don’t let the high go to waste but can you taste a little taste of“.

“Swim Good”, jedna od najboljih numera, je sumorna fantazija o bekstvu, i/ili samoubistvu koje vodi ka nečemu boljem.
On fantazira da vozi “Lincoln Town Car“, “That’s a pretty big trunk on my Lincoln town car, ain’t it?“ i nosi svoj teret, slomljeno srce “Big enough to take these broken hearts and put ’em in it“ , uplovljava u more “I’m about to drive in the ocean/I’mma try to swim from something bigger than me“. Sve je spremno “I’ve got this black suit on/Roaming around like I’m ready for a funeral/One more mile ’til the road runs out“. Postaje sve je očiglednije da Christopher najviše traga za čistoćom.

Na celokupnom utisku, Nostalgia implicira; nema ničeg novog pod Suncem.
Ipak na svo autorovo poštovanje prošlosti, samouvereno ostavlja svoj muzički pečat.

Frustrirajuće je misliti o činjenici da drugi mladi talenti, nakon prvog uspona nastavljaju da jure udice materijalizma, umesto da ostanu verni sebi.
Frank je u tom smislu velika nada, i poziv za njihovo oslobođenje.

channel ORANGE

Pre objavljivanja prvog studio albuma, channel ORANGE,  Frank je na svom Tumblr nalogu objavio lično pismo, koje je uzrokovalo veliki hajp. Neki bi okarakterisali kao dirljivo, verovatno, ali smatram da je važnije to što je hrabro. Priča o njegovom prvom zaljubljivanju, i neuzvraćenoj ljubavi.
Bitno je razumeti da ovo priznanje ne sadrži deklaraciju ili afirmaciju, već  govori o emotivnom neslaganju, razočarenju, žudnji. Bez obzira što se ova melodrama odnosi na strejt muškarca, koji po svemu sudeći nije mogao da uzvrati pesniku, ne predstavlja Frank-ovu seksualnu deklaraciju. On se nikad ne izjašnjava, osim kada je u pitanju njegovo stanje duha.
Baš kao i pesme, pismo je jednako elokventno, izloženo humanosti i poetičnosti.

Frank_Ocean-Channel_Orange Album CoverUbrzo nakon toga je stigao red na channel,ORANGE i tada je značaj pisma postajao sve jasniji.
Numera “Bad Religion“ je jedna od najboljih izvedbi, i ova pesma je malo više od tužnog Frank-ovog vokala; otkriva bol, čisto i iskreno. ”Taxi driver You’re my shrink for the hour/Leave the meter running,It’s rush hour/So take the streets if you wanna/Just outrun the demons, could you?/” . Čuje se čežnja kada završava stihom ”I can never make him love me…/It’s a bad religion, To be in love with someone,Who could never love you”. Ocean-ova nadarenost  za stvaranje muzike koja toliko duboko zadire u emocije, stvara imunitet i postaje otporan na negativne kritike.


U ovoj „Oranž“ priči češće je narator, nego glavni fokus; opsednut novcem u nonšalantnom toku “Super Rich Kids“ koji je urađen u saradnji sa izvanrednim Earl Sweatshirt-om.
Opsesija seksom u maglovitoj izvedbi “Siearra Leon“, kao i drogom u jazzy “Crack Rock“ ili sveobuhvatnoj kombinaciji sočnog popa “Lost“.

Muzički, album je razumljiv i sanjalački, dopuštajući da Ocean-ov vokal bude lider, kao u srceparajućoj baladi “Thinking About You“, gde njegov falsetto guši hor.

Ležeran “Sweet Life“ Franky smelo ispituje privilegovani cinizam u cilju da razdvoji materijalizam i prirodno utočište ”You’ve had a landscaper and a house keeper since/you were born/The stars hine always kept you warm/So why see the world, when you got the beach”.

Album sadrži trenutak kada je muzika transcedentna i živa u ”Pyramids”. Tri pesme, u prvoj počinje sa linijama sintisajzera, zavija do prve četvrtine i pola minuta pre upada beat-a koji je jednako uhvatljiv i privlačan iako je, na neki način, hladan. Svaki zvuk oslikava temu, kontrast, raskošnog Kleopatrinog života u odnosu na život današnje striptizete. Balans koji je Ocean ovde stvorio je objedinjen i uzbudljiv.

Postoje momenti kada Frank zvuči kao Price, Stivie Wonder, Marvin Gaye; i muzički i lirično, u skladu sa elektro-fankom, ćudljivim tempom, mogu potvrditi da su sva tri umetnika izvršili ogroman uticaj na channel ORANGE inspiraciju.

U ošamućenom bluzu pesme “Pink Metter“ najjasnije se oseća Frankovo „krivudanje“, sve dok ga ne zaustavi Andre 3000 sa svojom blistavom strofom.

Numere u kojima mladi artist ističe slobodu i rasterećenost pri kreiranju strukture i melodije, je jedan od razloga zašto je tako fascinantan. Možemo ga svrstati u predstavnika svog žanra, jedinstvenog stila i ličnosti.

Na postavljeno pitanje zbog čega naziv “Channel ORANGE“, ne izostaje objašnjenje.
Navodno je ORANŽ boja koju je Franky video kada se prvi put zaljubio. Pored toga, boja je jaka i stimuliše kreativnost. *Negde postoje objašnjenja da poseduje moć zalečenja.*

Antologija njegovog kreativnog uma, sa ličnim i visoko-kvalitetnim liriksima donela je nešto spektakularno.
Sa izdanjem channel ORANGE, Ocean je na dobrom putu da postane jedan od najznačajnijih muzičara 21. veka.

Autor: Katarina Vesin