Music Loop

ScHoolboy Q – Habits & Contradictions

“Contradictions in my thoughts, and I just excute my feelings…”

Priznaću, da nije bilo Kendrick Lamara i njegovih elastičnih rima, nikada ne bih razvila interesovanja za Black Hippy i članove. Jedan od članova je tema recenzije, a povod je njegovo drugo svedočastvo, studio album Habit & Contradictions.

Quincy Hanley AKA ScHoolboy Q rođen u Nemačkoj, a odrastao u Los Anđelosu. Svoju rep priču započinje nakon „zanemarljivih” nesuglasica sa američkim zakonom, i tako iskupljuje načinjene greške.

Habits & Contradictions

schoolboy-q-habits-contradictions-ALBUM-COVER

Na albumu vlada čist zvuk; ispunjen mekim tonovima koji mame u prepuštanje uz visoki volume na plejeru i na ugodni pložaj tela tokom slušanja. 
Q- ova muzika je hladna, sa lošom klimom, razočarenjima i neuspesima u ljudskom obliku.  Album je mračan i namrgođen, ali nikada ne dopušta da se impulsi utope i prepuste očajanju. Jasni su ošamućeni dramovi i prigušeni zvukovi koji ih okružuju, međutim, i kada sve počne da se usporava, tu su „sitni“ i „dodatni“ zvukovi koji osnažuju tamu, ali joj ne daju da se potpuno uspava.

Habits & Contradiction se otvara uz “Sacrilegions”; oseća se teška gitara sa oštim rifovima, i nastavlja se uz bubanj osciliranje u “Raymond 1969”.

ScHoolboy Q je jedinstven jer njegovo nepredvidivo, ali iskreno prisustvo deluje kao da repuje samo radi sopstvenog provoda. Najbolji primer je “There He Go”; liričko šepurenje se vrti u neobičnoj matri Menomena za stvar “Wet and Rusting” i lagano je razbija tvrdim bitom.

Zatim, “Draggys With Hoes Again” nailazi sa mlazom besnih liričkih klopki koje predstavljaju šablon za Bay Area gangsta rap. Takođe i neizostavni; “Grooveline Pt.1“ je smooth track sa Dom Kennedy i Curren$y, i hand-banger “Hands on the Wheel“ sa A$AP Rocky-em.

Quincy-ev glas doživljavam nekako dehidriranim, kao nakon duge pijane noći, taj ton je savršeno usklađen sa  “House full of money/Tub fulla bitches” u numeri “How We Feeling”.

Osim fantazirajućih priča o grupnom seksu, „lakim“ zena, Hennessy-u , marihuani i dizajniranim odevnim predmetima, album zadire daleko dublje nego što se čini. Možda su čak i ove životne „aktivnosti“ samo maska za repera. Nije lako govoriti o porazima, posebno o ranjivosti čak i kada je to očigledno. 
Njegova ranjivost postaje vidljivija kada govori  o izneverenom prijateljstvu i vremenu biznisa sa Oksikodonom, koji je „valjao“ sa najboljim prijateljem.
“My Homie“ je priča o tome; kako izgleda emocija nakon teškog udarca koji nije očekivala i nije znala da uzvrati, gladajući u poznato lice.
Osim priče o propalom prijateljstvu, autor se prihvata još nekih teških tema; 
“My Hatin Joint“ priča o neverstvu i pokušaju opravdanja takve greške koju čak ni njegovi nagoni ne gutaju bez teškoća. 
Ipak, malo optimizma i večne ljubavi prema poreklu u pesmi “Blassed“, u saradnji sa  Kendrick Lamar-om i Ab Soul-om, vladajući glavnom asocijacijom na Tupac-ov “Keep Ya Head Up“ hit.

ScHoolboyQ

Glavni pokretač ScHoolboy-eve ploče je to što nikad ne postaje dosadna. Nezavisno od gostiju, tema, samog Q-a, jednostavno se čvrsto drži.

Habits & Contradiction prerasta u pravo hipnotišuće iskustvo; u koktelu sa besom, bezazlenom mizoginijom, bahatošću, kajanjem i razočarenjem, strastveni flow protagoniste gradi od toga mali West Coast outfit koji korača krupnim koracima sa izdanjem.
Nije bitno samo šta govoriš, nego način na koji to činiš, to je ono što rep čini tako zasenjujućim. Q zna recept.

Autor: Katarina Vesin