It&TechNauka

Nebo postaje pametnije – Airbusova vizija za 2050. godinu

Budućnost avio-saobraćaja donosi više letova, sa manjom emisijom štetnih materija i bržim putovanjima.

Poznato je da Airbus već izvesno vreme radi na planovima za budućnost avioindustrije, i dok se ranije moglo videti kako zamišljaju providne avione, u poslednjoj viziji akcenat su stavili na uštede u vremenu i na ekologiju. U najnovijem projektu „Pametnije nebo“ pokazuju kako bi 2050. godine moglo da izgleda putovanje avionom, a cilj su im kraći letovi i manja potrošnja goriva.

Novi koncept aviona
Novi koncept Airbusa

Naime, svetski proizvođač vazduhoplova Airbus objavio je svoj koncept „Budućnost sa Erbasom“ (The Future by Airbus), najnoviju viziju održive avijacije do 2050. godine. Ta vizija prvi put ide dalje od samog dizajna letelice i obuhvata polja operativnosti aviona na zemlji i u vazduhu, sa ciljem da rast avio-saobraćaja učini predvidivim u održivom smislu.

Prema ovoj viziji, zamišljeno je da će avioni imati pomoć prilikom poletanja, tj. avioni bi se sa kraćih pista brže i puno strmije vinuli u nebo, te bi brže došli do visine leta. Pametni avioni bi potom mogli sami da se organizuju i da odaberu najbolju rutu, zavisno od vremenskih uslova. Na rutama s većim brojem aviona leteli bi u formaciji kao ptice i ostvarili velike uštede. Kada bi trebalo da slete, avioni bi ranije usporili i sleteli skoro kao jedrilice, a na pisti bi ranije gasili motore. Zahvaljujući tehnologiji, došli bi na poziciju s koje bi ih preuzela vozila koja se kreću na obnovljive izvore energije.

Izvršni potpredsednik u Erbasu Čarls Čempion kaže: „Naše inženjere podstičemo da razmišljaju široko i da dolaze do najčudnijih ideja, jer sve to može doprineti našoj kompaniji da ispuni ciljeve koji su postavljeni za 2050. godinu. Sam koncept „Budućnost sa Erbasom – Pametnije nebo“ fokusiran je ne samo na to kako i čime sada letimo, već kako i čime ćemo leteti 2050. i kasnije.“

Pogled na London kroz elektronsko staklo
Pogled na London kroz elektronsko staklo

Već danas, po Erbasovim proračunima, računajući da se u proseku obavi oko 30 miliona letova godišnje, prosečan let mogao bi biti 13 minuta kraći, oko 9 miliona tona goriva bi moglo da se uštedi godišnje, što bi rezultiralo manjom emisijom ugljen-dioksida za oko 28 miliona tona na godišnjem nivou. Kada se tome svemu doda novi unapređeni dizajn letelica, alternativni izvori energije i novi način odvijanja letova, može se očekivati značajan napredak. Takođe, ova kompanija radi na avionima budućnosti koji će leteti kao jata ptica, a takva formacija letenja postaće stvarnost na najfrekventnijim relacijama već posle 2050. godine.

Očekivanja putnika
Očekivanja putnika

Više informacija na: www.thefuturebyairbus.com

Airbusov konceptualni avion

Evropski vazduhoplovni konzorcijum Airbus nedavno je predstavio svoj konceptualni avion budućnosti, i tako dao ljubiteljima avijacije priliku da zavire u budućnost vazduhoplovstva. Novi koncept nije puka inženjerska fantazija, već ilustracija mogućeg izgleda aviona 2050. godine ili čak 2030. godine, ukoliko se razvoj tehnologije nastavi sadašnjom brzinom.

Airbusovi stručnjaci iz oblasti materijala, aerodinamike, kabina i motora osmislili su dizajn koji predstavlja inženjersku viziju aviona koji će zadovoljiti potrebe putnika budućnosti. Odlike poput vrlo dugačkih i tankih krila, polu-ugradjenih motora, repa u obliku slova “U”, kao i trupa od “pametnih” materijala će doprineti poboljšanju ekološke efikasnosti letelice. Krajnji rezultat biće smanjenje potrošnje goriva, značajno smanjenje emisija, niži nivo buke i povećana udobnost. Od drugih Airbusovih planova, izdvajaju se nacrti budućih kabina radikalno drugačijeg dizajna. Kompanija razmišlja o proizvodnji sedišta od ekoloških materijala koji se sami čiste, a pritom menjaju oblik kako bi se prilagodili telu putnika. Zamišljeno je i da spoljni zidovi kabine, pritiskom na jedno dugme, postanu providni, što bi omogućilo pogled od 360 stepeni ka okolini, kao i hologramske projekcije unutrašnjeg dekora, koji bi putnici po želji mogli da menjaju – u kancelariju, spavaću sobu, ili vrt.

“Zeleni” izvori energije, poput gorivnih ćelija, solarnih panela, pa čak i toplote naših tela, mogli bi da omoguće napajanje pojedinih sistema na avionima budućnosti. Kako se inženjeri vazduhoplovstva sve više okreću prirodi kao izvoru inspiracije, neki od budućih aviona mogli bi da lete u jatima poput ptica, što bi smanjilo potrošnju goriva i emisije štetnih gasova. U međuvremenu, Airbus se okreće samim putnicima budućnosti kako bi pronašao izvor inspiracije, organizujući promotivne kampanje, gde će od buduće generacije putnika pokušati da sazna šta oni očekuju od vazduhoplavstva.

Membrana truba letelice na zahtev postajaće providna
Membrana trupa letelice na zahtev postajaće providna

Autor: Michel Petković