Gorillaz – Story behind the Cartoon Band

“Well, we went through a lot of names. But seeing as, musically, I wanted to swing through the jungle baring my arse, I thought Gorillaz was a perfect name.” – Murdok Nikls

Murdoc NiccalsPostoji puno ljudi kako kod nas tako i svuda u svetu koji uživaju u albumima britanskog benda Gorillaz, čije muzičke bitove vizuelno uvek prate uvrnuti animirani spotovi sa 4 veoma interesantna lika i za koje se verovatno skoro svi pitaju “did i miss something?” – iza ovoga mora da postoji neka priča. Itekako da postoji pozadinska priča i to ne obična priča, već ona koja prati i dolikuje samo jednim velikanima muzičke scene.

Najbolje bi bilo da počnemo od toga da je ovaj virtualni bend-projekat nastao 1998. godine,zahvaljujući Dejmonu Olbernuu i Džejmiju Hjuletu. Dejmon je radio muziku a Džejmi je osmislio ceo koncept, animacije i izgled ovog virtuelnog benda koji se, kao što svi znamo, sastoji iz 4 fiktivna lika – 2D/Stjuart Pot (glavni vokal, klavijature i melodika), Murdok Nikls (bas-gitara i ritam-mašina), Nudl (gitara, klavijature i povremeno vokal) and Rasel Hobs (bubnjevi i udaraljke). Rad benda se deli na više faza.

Faza 1: Celebrity Take Down (1999 – 2001)

“I ain’t happy, I’m feeling glad

I got sunshine, in a bag

I’m useless, but not for long

The future is coming on”

Priča počinje kada Murdok, satanista, odlučuje da proda svoju dušu đavolu jer mu treba novi bend, moderniji i hip-bend koji će ga na brzinu dovesti do uspeha i slave. Pošto nije imao početnog kapitala, krenuo je da mažnjava instrumente koji su mu potrebni za ostvarenje svog paklenog plana i tako je jedne subote, posle neke pijanke, naleteo na prodavnicu harfi gde je kao prodavac radio Stjuart Pot.

“He lost me at hello.” – 2D

Kad kažemo naleteo mislimo bukvalno, jer je čovek seo u kola i pri maksimalnoj brzini WHAMMM! uleteo kroz izlog prodavnice i u tom trenutnku se zakucao SMASH!!! u glavu jadnog Stjuarta, izbivši mu pritom jedno oko iz glave i ostavljajući ga u komi. Kao rezultat svega toga on izlazi iz zatvora preko dobrih zakona i đavoljeg advokata dobijajući 30.000 sati rada u javnom interesu, plus 10 sati svake nedelje lične brige i čuvanja nesvesnog tela Stju-Pota dok je u komi.

Jednog dana Murdok je pokušavao da impresionira neke klinke pokazujući im svoje vozačke sposobnosti. Na mesto suvozača je, naravno, postavio komiranog Stjua i tako dok se manijakalno vrteo u krug , paleći gume svojih kola, katapultirao je telo jadnog Stjua iz sedišta na beton parkinga što je dovelo do toga da on izgubi i drugo oko ali i da se probudi iz kome. I tako Stju dobija ime 2D, skraćenica za 2 ulegnuća (two dents) a ne 2 dimenzije.

“I love it when my quotes are blown up really big!” – Murdok Nikls

Fast Forward ›››››› Hip-Hop saves his soul.

Murdok ne odustaje od svog benda i posle određenog vremena pronalazi i savršenog bubnjara, Rasela Hobsa,  koga prati veoma interesantna storija. Ukratko, njega kao malog zaposeda demon, zbog čega biva izbačen iz škole. Posle uspešno obavljenog egzorcizma, on nastavlja školovanje u Bruklinskoj školi gde počinje da se druži sa grupom talentovanih muzičara i DJ-eva. Međutim, jednog dana nasumična pucnjava na ulicama Bruklina odnosi sve njegove drugare na drugi svet, a on ostaje u stanju šoka, oči mu postaju sablasno bele, duše svih njegovih drugara zaposedaju njegovo telo i on dobija neverovatne mogućnosti sviranja bubnjeva, repa i generalno hip-hop bitova. Savršen bubnjar za Murdokov pakleni bend.

Sve što im je još potrebno je gitarista i tako se oni odlučuju da daju oglas u lokalnim muzičkim novinama NME. Kada je taj oglas ugledao svetlost dana u novinama, ispred njihovih vrata isporučen je jedan od onih FedEx paketa-sanduka, a iz njega je izletela mala Japanka sa Les Paul gitarom. Par trenutaka je brbljala nešto nepovezano, a onda raspalila neki rif na Paul-u koji je završila sa hi – karate skok pokretom.

Stjuart Pot“Sometimes good things come in big packages! I arrived in a FedEx crate!” – Nudl

Dečki su znali da je ona prava stvar za njihovu muziku i od tog trenutka zvanično je rođena grupa Gorillaz. Sam početak života benda obeležio je album Gorillaz na kojem se izdvajaju pesme “Clint Eastwood”, “19-2000”, “Tomorrow Comes Today”, and “Rock the House”.

Post-Faza 1: 2002-2003 i Faza 2; Slowboat to Hades: 2004-2009

“Windmill, windmill for the land.

Turn forever hand in hand

Take it all there on your stride

It is tinking, falling down

Love forever love is free

Let’s turn forever you and me

Windmill, windmill for the land

Is everybody in?”

Ovu fazu prati par interesantnih priča. Naime, u zimu 1999. Murdok dolazi u posed lanaca muzičkih studija pod nazivom „Kong Studios“ kojeg prati i ogromni ukleti studio sa prilično sumnjivom istorijom, a koji se nalazi na vrhu jednog brda usred groblja i deponije Distriktšir, Eseks. Gorillaz bend je živeo i snimao u Kong Studios do njihove jedanaestomesečne turneje u Severnoj Americi 2002. Krajem jula te godine, Gorillaz uzimaju šest meseci pauze koje provode u Los Anđelesu. Tu su pokušali da dobiju i neke pare i pokrenu projekat snimanja filma. U međuvremenu, za Noć veštica, studio biva zapečaćen u odsustvu svog vlasnika posle prijave lokalnoj policiji da je nepoznati čovek viđen kako trči go, u histeriji, po močvarama u blizini studija. Policija je nastavila dalje istragu posle niza paranormalnih i čudnih događaja vezanih za močvaru u blizini studija Kong. Članovi benda Gorillaz su u to vreme živeli u velikoj iznajmljenoj kući u holivudskim brdima, radeći na svom filmu.

San o snimanju filma nije bio dugog veka, pošto su pare iz budžeta za snimanje bile potrošene na skupe žurke i kola, a tu su i neslaganja sa producentima, rediteljima i naravno incident u kome je Murdok izbačen iz Playboy palate zbog optužbe za krađu pepeljare. Posle ovog incidenta, bend se rasipa na kraće vreme i svako od članova odlazi u nekom svom pravcu, da pronađe sebe. Murdok zaglavljuje u zatvoru u Meksiku zbog pronevere i tuče u lokalnom bordelu, 2D odlazi da poseti svoga oca a Rasel kreće u potragu koja bi ga odvela do isterivanja svih njegovih demona; posle mnogo besciljnog lutanja dobija pomoć od Ajka Tarnera i, živeći neko vreme u njegovom podrumu, snima solo album.

“Every great band is destroyed by their success. Cartoon bands are no exception.”-Nudl

NoodleNudl je otputovala u Japan, u pokušaju da otkrije tajne svoje prošlosti. Tamo otkriva da je bila zamorče u testu tajnog projekta vlade “super vojnik”, ali i da tečno govori engleski. Naoružana svojim novootkrivenim znanjem i gvozdenom rešenošću, Nudl je bila prva koja odlučuje da se vrati u Kong Studios. Tamo biva primorana da se sama izbori sa zombijima i raznim drugim čudovištima koja su zaposela mračne kutke ukletog studija, što nikako ne uspeva da ostvari do kraja. Kasnije osniva “Search For A Star” takmičenje (njihova verzija šoua „Ja imam talenat”) i naravno pokušava (i na kraju uspeva) da okupi raštrkane članove benda radi novog albuma.

“‘Demon Days’ is bigger, better… badder. We wanted to make an album that would climb out of the speakers and eat the listener.” – Murdok Nikls

U ovoj fazi bend objavljuje album „Demon Days“ na kojem se pojavljuju hitovi kao “Feel Good Inc.“, „Dare“, i „El mañana“.

Ovaj deo istorije benda, kao što možemo videti u spotu El mañana, obeležava i jedan tragičan događaj: smrt male Nudl. Iza njega stoji tamna senka Murdoka koji je posle okupljanja imao ideju da načini bend još popularnijim, a kako bi taj plan sproveo u delo došao je na ideju da pobije sve članove benda. Međutim, kako mu se život osladio, a bez 2D-ja bi mu bilo dosadno jer ne bi imao koga da muči, padne mu na pamet “Ey, how about we just kill ONE of the members.”

Phase Three: Escape to Plastic Beach (2008-2011)


“Up on melancholy hill

There’s a plastic tree

Are you here with me?

Just looking out on the day

Of another dream”
Posle smrti Nudl, Kong Studios ponovo postaje svratište zombija i raznih čudovišta, a članovi benda, ne mogavši da se izbore sa njima, beže svaki na svoju stranu. Rasel još jednom nestaje sa lica zemlje a 2D se povlači u privatni stan i retko izlazi u javnost. Murdok, sa druge strane, ima pune ruke posla: prvo je osvojio i zatim izgubio omanje bogatstvo od prodaje lažnog oružja smrtonosnoj piratskoj organizaciji Black Cloud, pa da bi povratio svoj novac i pokrio dugove, odlučuje se da spali Kong Studios radi pronevere novca dobijenog od osiguranja samog studija. On je takođe pomenuo da je deo razloga za povlačenje ovako drastičnog poteza bio da pobegne od same organizacije, koja je želela da ga ubije nakon propasti njihovog „poslovnog aranžmana”.

Pre spaljivanja studija, on je isporučio veliku količinu privatnih stvari benda na adresu Plastic Beach, njihov novi dom. Sam Plastic Beach je jedno veoma čudno ostrvo koje se ne zasniva ni na zemlji ni na pesku, to je zbirka sveg plastičnog đubreta koje pluta po okeanu (slično Great Pacific Garbage Patch ostrvu koje stvarno postoji u blizini Havaja i simbolizuje rasipništvo i zavisnost od plastike).

Russel HobbsU intervjuu koji se pojavio na internetu, Murdok je tvrdio da je Nudl umrla kada je Ostrvo vetrenjača oboreno. On je izjavio da je pokušao da povrati njeno telo iz olupine, ali jedino što je mogao da izvuče od nje je DNK uzorak.

Takođe je izjavio da je pokušao da proputuje kroz utrobu pakla da bi je našao, ali nije uspeo. Ovaj “pokušaj spasavanja” je protumačen kao baljezganje pijanca. Kasnije je iskoristio njen DNK da stvori njenu nasilnu verziju u obliku kiborga Nudl, koji se ponaša kao njegov telohranitelj. U spotu Stilo, kiborg Nudl je pokazao da je vešt u korišćenju vatrenog oružja – skoro da je oduvao policajca koji je bio u poteri za 2D-jem i Murdokom dok su bežali prema Plastic Beach-u. U ovom spotu ih takođe progoni i Brus Vilis, čija uloga u celoj priči ostaje još neotktivena.

U spotu za Melancholy Hill neke stvari postaju mnogo mnogo jasnije: otkrivamo da Nudl ipak nije poginula na Ostrvu vetrenjača, ali da je i dalje progone pirati dok je i ona na putu za Plastic Beach. Takođe vidimo Murdoka, 2D-ja i kiborga Nudl, zajedno sa svim saradnicima na Plastic Beach albumu, koji  rame uz rame putuju u armadi podvodnih vozila. Po dolasku na destinaciju u gustoj magli, Murdok vidi Boogie Man-a i naređuje da kiborg otvori vatru. Boogie Man beži, ostavljajući maglu iza sebe, koja postepeno nestaje i otkriva nam Plastic Beach.

“I just wanted to break a new ground in that area, advance the tradition and bring in my whole hip-hop attitude to the taxidermy world. I’ve been cutting and pasting different animal styles together. Yaks with lizards, hogs and zebras…it keeps the whole skill fresh, y’know? Once they’re done you can customize the animal with bass-bins, under-lighting, alloy wheels…a kinda ‘Pimp-My-Rhino’ thing.” – Rasel Hobs

Storyboard za neobjavljeni spot “Rhinestone Eyes” otkriva nam da Boogie Man ima par neraščišćenih računa sa Murdokom, što takođe može da znači i da je on vođa piratske organizacije Black Cloud, pošto ga vidimo kako u spotu priziva avione da bombarduju ostrvo i sravne ga sa zemljom. Međutim junaci ove priče su ludom srećom uspeli da prežive: 2D uspeva da pobegne iz čeljusti ogromnog kita, pravu Nudl spašava Rasel a Murdok kao Murdok je odavno bio ispred svega – u jednom trenutku je zamenio mesta sa svojim dvojnikom i pobegao sa ostrva gliserom, prema Havajima.

U poslednjem spotu „DoYaThing” koji se pojavio 2012, otkrivamo da su naši junaci ponovo na okupu i da trenutno obitavaju u nečijem stanu u Londonu, odakle Murdok vodi svoju radio-emisiju, posvećenu desetogodišnjici benda, a priča se nastavlja dalje.

“I never really thought about anything as far as I can remember.”-2D

Autor: Branko Bojković