TRIPLE TOWN: Medvjedi, katedrale i dijamanti

Ako ste ponosni vlasnik Android uređaja, Kindle Firea, iPhonea ili korisnik Facebooka i/ili Google+socijalnih mreža (dakle, skoro svakog modernog uređaja i/ili socijalne mreže), vjerovatno je moguće da ste već naletili na jednu od najzaraznijih igara match 3 tematike. Triple Town je oduševio i igrače, i novinare, a mana Google Play verzije bio je ograničeni broj poteza. Taj problem mogli ste riješiti kupovinom pune verzije. Dolaskom Triple Towna na Steam (a samim tim na PC i Mac) svi igrači dobili su priliku da igraju Triple Town bez ikakvih ograničenja, u njegovom punom sjaju.

Kakav je zapravo koncept Triple Towna o kojem sve vrijeme pišem? Zamislite klasičnu match 3 igru (igre u kojima treba spojiti tri objekta iste boje; jedan od najpoznatijih primjera je Bejeweled) koja doživljava zaplet: kao prvo, sva polja na tabli 6×6 nisu popunjena objektima, nego se vama nasumičnodaju različiti prirodni i umjetni objekti koji čine grad (trava, grmlje, kuće…). Kao drugo, kada spojite tri ista objekta na tabli, oni ne nestaju kao u klasičnim match 3 naslovima, već na mjestu postavljanja trećeg objekta izniče novi. Cilj igrača je sa što više promišljanja i taktike izgraditi što napredniji grad.

I tu se zapravo Triple Town u potpunosti razlikuje od ostalih igara sličnog tipa. Pored već naglašenelogičke strane, Triple Town krije i stratešku stranu, te nasumično klikanje vas neće odvesti daleko. Strateškim postavljanjem objekata gradite nove, pa tako tri trave daju grm, tri grma daju drvo, tri drveta daju kućicu i tako dalje. Broj nivoa objekata je ogroman i samo će najbolji stratezi sa najvećom količinom strpljenja uspjeti zadovoljno i sa divljenjem gledati u lebdeće dvorce (a ko zna šta nastaje od tri lebdeća dvorca!).

U verziji Triple Towna za mobilne uređaje svi igrači su imali priliu da igraju samo jednu vrstu grada koja se u ovoj verziji zove Standard Colony. Ovdje je igraće iskustvo prošireno dodatnim kolonijamakoje unose osvježenje u način igranja: igrači imaju glavni grad koji grade sa nagradama dobijenim igranjem u kolonijama. Neke kolonije imaju normalna pravila, neke su mirne, te nema dosadnih medvjeda koji ometaju građenje, dok su neke opasne, te u njima je strategija najpotrebnija jer se dosta meda šeta okolo i ometa vaše poteze. Neke kolonije su mirne, ali na sredini table se nalazi jezero, te je gradnja tu onemogućena. Kolonije su predstavljene u obliku brodova koji dođu, ali i otplove, tako da ćete s vremenom spoznavati još više različitih modova igre.

Sama grafika, kao i zvučni efekti uveliko podsjećaju na sjajan crtani film, a sve je prikazano veoma dopadljivo i šareno, ali ne i neukusno, te ćete uživati u gladanju mrkih meda, kao i malih ljudi koji vrište po mapi kada mede zabrundaju.

Najvažnija karakteristika Triple Towna je dugovječnost ove igre, kao i ovisnost koju igra stvara; bili početnik ili veteran u logičkim igrama/strategijama, doživjet ćete ogromno zadovoljstvo igrajući Triple Town, te je samim tim ova igra preporučljiva svim vrstama igrača. Kada bi rekli da je Triple Town najbolja igra match 3 tematike, to definitivno ne bi bila laž.

Broj igrača: 1
Razvojna kuća: Spry Fox LLC
Platforme: PC, Macintosh (recenzirana Steam verzija)
Godina izdanja: 2012

Autor: Arnel Šarić