PSYKOPAINT: Digitalna likovna terapija

Mislim da ovo nije prvi tekst koji započinjem sljedećom kuknjavom, a to je ona da mi je u životu najviše žao što nikad nisam znao crtati/slikati. Kako i kad god pokušavao, koliko god se trudio, jednostavno nemam talenta ni za držanje olovke, a kamoli za smisleno povlačenje po papiru. No u današnje doba ni to ne bi trebalo predstavljati nikakav problem jer tehnologija pristiže u pomoć!

psykopaint1-001

Psykopaint predstavlja i donosi mnogo toga u jednom paketu: to je kvazi socijalna mreža slikara-amatera, web aplikacija, kao i softver koji omogućava da se slikanje nastavi i bez internet konekcije.

Kako funkcioniše Psykopaint? Osnovna namjera mu je da omogući korisniku da uz pomoć tradicionalnih slikarskih tehnika i stilova u digitalnoj formi obradi svoje fotografije. Nije u pitanju priprosto uređivanje slika koje danas odradi i osmogodišnjakinja u krekovanom Photoshopu; Psykopaint vam bukvalno daje mogućnost da slikate svoje fotografije, pa čak i potpuno nove slike, bez početnog izvora informacije (fotografije).

psykopaint2-001

Osnovni alat su brushevi, odnosno četke koje emuliraju poteze svjetski poznatih slikara kakvi su Monet i Van Gogh; petnaest različitih četki, petnaest različitih tehnika koje će zadovoljiti i početnike, ali i one iskusnije. Pored četki, korisniku su na raspolaganju i razne trake, tačkanja, mrljanja, svakakve slikarske tehnike konvencionalne i nekonvencionalne prirode koje će vam omogućiti da izrazite svoj (nedostatak?) talent(a) u punom sjaju. Svaku četku moguće je dodatno modificirati: debljinu poteza, gustoću, količinu boje na četki… Razvojni tim Psykosoft svjestan je činjenice da se nekim ljudima ne da razmišljati o bojama i miješanju istih, tako da kada slikate preko fotografije, vaš kist/olovka automatski preuzima boju fotografije koja se mijenja svakim potezom.

Ali uvijek ima ali...

psykopaint4-001

Osnovne četke i njihovo korištenje su besplatni, no sve ostalo se plaća. No prije nego što odustanete, pročitajte do kraja. Psykopaint nije projekt čija grupa autora želi samo oteti novac; tu dolazimo do ovog segmenta socijalne mreže. Psykopaint svakom korisniku omogućava da svoje umjetnine prikaže i na galeriji, te ukoliko se ljudima sviđa, ljudi ocjenjuju, raste vam popularnost, vi skupljate bodove i kupujete dodatke. Bodovi se mogu skupljati i klasičnim pozivanjem prijatelja, te mnogim drugim aktivnostima na stranici Psykopainta. Svakim novim bodom umanjujete sebi i cijenu offline verzije Psykopainta, te bi se moglo zaključiti da zapravo samim korištenjem i zabavljanjem na stranici vi zarađujete Psyko bodove – druge, neke tajne finte zapravo i nema!

psykopaint3-001

Kada otključate neku novu slikarsku tehniku ili alat bodovima, oni ostaju otključani zauvijek, povezani sa vašim Psykopaint računom.

Vrijedi napomenuti da će oni koji posjeduj tableta za crtanje zapravo najviše i uživati u Psykopaintu – iako i online i offline aplikacija rade odlično u kombinaciji miša i tastature, tek korištenjem tableta sa senzorom pritiska, vaše umjetnine postaju lakše za kreiranje i sređivanje.

Slike možete spasiti u .png i .jpeg formatima, sami možete  birati veličinu formata, ali ne i DPI, što je osnovna zamjerka prilikom spašavanja. No s druge strane, ovaj alat i nije posvećen ljudima koje interesuje DPI slike.

Psykopaint predstavlja uistinu unikatan web alat koji vam pomaže da zagrizete barem dio kolača svog slikarskog potencijala; ovo je kreativno sredstvo za sve nas, bez obzira jesmo li akademski slikari ili ne znamo ni čiča glišu nacrtati. Psykopaint je zabava, digitalna likovna terapija!

Smrljaj svoje remek-djelo sada na www.psykopaint.com

Autor: Arnel Šaran Šarić