THE SHOWDOWN EFFECT: Miris baruta i prošlosti

Osamdesete i devedesete, tj. filmska industrija te dvije dekade ostala je upamćena po neponovljivom fenomenu akcijskih filmova: bezumni heroji, testosteronski supermeni borili su se sami protiv svih u okršajima koje su karakterisale oktanske brzine, jake i sjajne eksplozije, hektolitri krvi, tone metaka i očajni one-lineri. Onda je neko pokušao da da smisao akcijskom filmu i sve je otišlo kvragu.

Iako u igraćoj industriji od samih početaka pa do danas postoje igre koje štuju akciju i samo akciju, rijetke su igre koje se u tom štovanju oslanjaju na VHS eru  na način na koji to radi The Showdown Effect.

showdown2-001

The Showdown Effect je 2.5D (suštinski 2D igra, ali sa 3D modelima; kako izgledaju novi Wormsi, e tako!) akcijska igra inspirisana od A do Ž akcijskim filmovima osamdesetih i  devdesetih; sve što ste imali priliku vidjeti i u čemu ste uživali ubačeno je u jednu od najzabavnijih casual igara u zadnjih godinu dana.

Igra je veoma jednostavna i koristi već isprobanu mehaniku: igrači izaberu jednog od osam akcijskih junaka (a svaki je parodija na parodiju), obuku ga, naoružaju i pokušaju preživjeti meč u kojem se bore rame uz rame sa nekim igračima ili, što je češće slučaj, sami protiv svih. Mečevi najčešće traju od pet do deset minuta, tako da dosade i nekog povlačenja po mapi nema, igra je strašno dinamična, pogotovo u finalnim trenucima meča kada se igra last man standing segment.

Mape, bez obzira na činjenicu što ih je samo šest i što nemaju treću dimenziju su izrazito dobro dizajnirane i zabavne, te omogućavaju intenzivno igranje. Svaka mapa izgrađena je od nekoliko nivoa (krovovi, spratovi, ulice…) a sa sprata na sprat se može skakati bez ikakvih problema, baš kao što to rade i naši omiljeni junaci u akcionim filmovima, bez imalo poštovanja prema gravitaciji.

showdown1-001

Mehanike kretanja likova i same borbe su dvije ponajbolje karakteristike igre; klasično kretanje na tastaturi ukompovano je sa ciljanjem i pucanjem uz pomoć miša – kursor miša mora biti na protivniku da bi ostvarili pogodak što je ponekad veoma komplikovan zadatak. Komplikovano je jer je pucanje moguće i dok se krećeš, a kretanje je nesmetano,fluidno, nerealno baš kao i u filmovima. Želite skočiti sa krova, doskočiti na zid, odskočiti i sletiti na suprotni zid? Može. Želite pucati dok klizite po podu prema zbunjenom protivniku? Zašto da ne? Sve je moguće, u onolikoj mjeri koliko ste sami sposobni. Ovo je jedna od onih igara koje odaju najveće poštovanje ka vašim refleksima.

Igra je odlično balansirana – svaki lik može nositi kombinaciju hladnog i vatrenog oružja, na mapama se nalazi i veliki broj oružja koje se može pokupiti i koristiti, a na nekim mapama se na određenim dijelovima mogu aktivirati i zamke koje ubijaju protivnike. Jedan od potpuno suludih momenata je činjenica da se svako vatreno oružje može blokirati hladnim; da, nerealno je, ali pruža odličnu zabavu i dosta napetih momenata kada se sukobljavate jedan na jedan sa protivnikom. A kad ostanete bez metaka i  ne želite koristiti sječivo… uvijek postoje šake; svaki lik zna kung-fu… zar ste sumnjali?

showdown3-001

Ako ćemo pričati o negativnim karakteristikama ove igre, po meni postoji jedna koja jest negativna i druga koja ne mora biti ukoliko vi niste tip igrača koji je smatra negativnom. Ona koja jeste je činjenica da još uvijek ne postoje javni serveri za igranje, tako da ovisite najčešće o serverima koje kreirate sami ili koje kreiraju drugi igrači, a svi veoma dobro znamo da to može biti bolno iskustvo kada uleti osam igrača. Druga osobina koja i može i ne mora biti posmatrana kao negativna je činjenica da je The Showdown Effect, kada se sve oduzme i sabere, jedna jako lijepo dizajnirana casual igra. Ovo je jedna od onih igara koje će vas zadržati satak ili dva sedmično, ni više ni manje, a rok trajanja joj je onoliki koliko sama razvojna kuća bude ulagala u nove sadržaje i privlačenje novih igrača. Za sada igra koristi in-game bodove kojima se kupuju dodatni skinovi, te je to moguće uraditi i stvarnim novcem, ali ove mikro-transakcije vam neće pomoći da pobjedite, i dalje će najvažniji biti vaši refleksi.

Ukoliko ste dijete VHS ere,te i dalje ne shvatate zašto Mark Dacascos nije najveća zvijezda Hollywooda, rame uz rame sa Dudikoffom i Lundgrenom, The Showdown Effect je igra kao stvorena za vas.

Broj igrača: 2-8 (multiplayer)
Razvojna kuća: Arrowhead Game Studios
Platforme: PC, MAC
Godina izdanja: 2013

 Autor: Arnel Šaran Šarić