TOTAL EXTREME WRESTLING 2013: Nabildana zvijezda u skupocjenom odijelu

Na pomen profesionalnog američkog hrvanja (kečera), kombinacije teatra i sporta, publika sa područja šest republika koje danas nazivamo regionom najčešće ima dvije reakcije; oni mlađi, čija su djetinjstva duboko ukorijenjena u američku pop kulturu, na sam fenomen hrvanja i njegove predstavnike gledaju sasvim normalno jer to zaista i jeste dio njihovog bića i postojanja i nije priča ograničena samo na američke klince. Druga skupina, ovi stariji na cijelu ideju gledaju ili sa podsmijehom (u hrvanju postoje udarci, nije sve gluma, a što bi i poznati hrvač DDP rekao – ne možeš prevariti ni odglumiti gravitaciju) ili sa nostalgijom, sjećajući se velikana tog sporta kakvi su Hulk Hogan, Ultimate Warrior, Jake The Snake Roberts i mnogi drugi.

tew2013-3

U svijetu video igara, na polju hrvanja već dugo vremena (trinaest godinu zaredom) dominira WWE (bivši WWF) i licencirani serijal igara Smackdown VS Raw kojeg je donedavno objavljivao THQ. Mješavina je to simulacije i arkade koja iz godine u godinu postaje sve komplikovanija, pa samim tim i zanimljivija čak i ljudima kojima hrvanje i nije zanimljivo. Naravno, SvsR je ekskluzivno prisutan samo na konzolama, te kompjuteraši najvjerovatnije nikada ni neće osjetiti čari igranja ovih fantastičnih borilačkih igara.

Adam Ryland je britanski programer koji je pet godina prije prve “Smackdown VS Raw” igre napisao svoju prvu hrvačku igru, ali ne hrvačku igru u borilačkom stilu, već hrvačku menadžment igru. Menadžment? Da, igru u kojoj si imao priliku da vodiš hrvačku organizaciju i utječeš na svaki aspekt iste. Bila je to prva igra u serijalu Extreme Warfare igara koje su i dan-danas u freeware domeni i koje su se proizvodile sve do 2003. godine kada je Adam počeo sa programiranjem Total Extreme Wrestling franšize čije najnovije izdanje nosi oznaku ove godine.

tew2013

Šta je Total Extreme Wrestling ili TEW, kako ga svi skraćeno i odmilja zovu? U pitanju je simulacija smještena u svijetu profesionalnog hrvanja gdje korisnik ima priliku da vodi svoju hrvačku organizaciju prema vrhu kao vlasnik (nemaš ograničenja) ili kao agent za organizaciju (booking agent – ograničava te svašta nešto, ali najčešće arogantni AI vlasnik). Ako ste ljubitelj sportskih simulacija i manager igara, onda vjerovatno znate koje valjaju i koje ne valjaju. Ako mislite da je neka igra vrhunac kompliciranosti i simulacije, slobodno odbacite te tvrdnje jer je TEW 2013 UBJEDLJIVO najkompliciranija, najsloženija, najnapetija, najluđa i najdetaljnija simulacija sa kojom ste se dosad sreli u svom životu.

U TEW-u svaki aspekt hrvačkog svijeta je moguće ručno dotjerivati. Vaši borci nisu samo lutke, već ih TEW obskrbljuje zadivljujućim AI-om koji im pomaže da vam dobro zagorčaju život. Morat ćete paziti na milion detalja: od toga ko se s kim bori i u kakvoj priči, kakva je ring hemija između boraca, kako postupati sa nadobudnim novalijama, a kako sa arogantnim legendama, do koje mjere dopustiti pušenje, opijanje, narkotike i steroide u backstageu. Šta sa borcem koji odbija da se bori u meču iako je prethodno potpisao ugovor? Šta ako vam se glavna zvijezda ne pojavi jer je mrtva pijana u hotelskoj sobi? Šta kada vas konkurencija izgura iz TV termina, te vam ukinu glavni izvor prihoda? Da, na sve ove detalje ćete morati paziti i mogao bih nabrajati koliko moj program za pisanje ima stranica, ali ova igra nema kraja i konstanto i konstantno i konstantno izenađuje i drži vas napetim, jer svaka sljedeća odluka vodi vas gore ili dolje.

TEW 2013 bez ikakvog razloga još uvijek nije licenciran od strane velikih sportskih kompanija. Samim tim, u igri nećete pronaći velika imena hrvačke industrije današnjice, već osnovna baza podataka je Cornellverse, svijet hrvanja Adama Rylanda gdje je on sam osmislio hiljade hrvača i njihovih biografija, dao im vrijednosti, te desetine organizacija. Ono što TEW 2013 JESTE uradio je ostavio prostor za modificiranje baze podataka – sama igra ima stotine hiljada igrača i podršku u vidu velikog foruma, te su neki od tih igrača u potpunosti emulirali stvarni svijet i modificirali bazu podataka. Da, svaki mjesec dana možete skinuti potpuno besplatno sa interneta bazu podataka sa trenutnim organizacijama iz cijelog svijeta i hiljadama hrvača, te trenutnim šampionima i odnosima unutar tih organizacija. Također, neki od modova vas postavljaju u određene situacije kao što su borba za TV rejting između WCW-a i WWF-a (legendarni “Monday Night Wars”) ili pad ECW-a gdje vi morate da spasite isti od WWE-a i njihovog korporacijskog djelovanja. TEW je simulacija kojoj nema kraja, a igrat ćete je GODINAMA. Bukvalno.

tew2013-2

Igra definitivno ima dvije mane, iako ja nisam cjepidlaka, mislim da bi joj mnogo pomoglo da je grafički privlačnija (grafika je zaista osnovna, puno slova i slika, ništa više, ništa manje), jasno mi je da je poenta igre u igrivosti i ideji, ali u današnje doba ovako kompleksna igra zaslužuje mrvicu bolje predstavljanje kako bi bila još zanimljivija mnogim ljudima, a druga mana koja je odista mana, pa i po meni je apsolutni nedostatak zvuka. Ništa. Nema nikakvog zvuka. Dakle, ni kad kliknete dugme ne čujete klik… šta je falilo da se čuje zvono kad počinje meč ili kad je tuča u backstageu da se čuje lomljenje vratova?

Sama cijena ove igre je poprilično visoka: 39 dolara. Srećom, trial verzija vam omogućava da je isprobate i vidite da li vam igra odgovara. A ako pitate mene, sama tema i kompleksnost igre su dvosjekli mač – morat ćete poznavati osnove wrestling svijeta i terminologije kako bi shvatili samu mehaniku igre, i to ne samo kao gledatelj tih mečeva, već i kao osoba koja se zanima za cijeli taj posao – dakle, morate biti barem minimalno potkovani da bi uspješno igrali ovu igru. Kompleksnost igre je sa jedne strane veoma privlačna i dobrodošla, ali sa druge, ovo nije casual igra, već igretina koja će vam oduzeti sate, a ponuditi i notes unutar igre jer je jednostavno preteško (da ne kažem nemoguće) zapamtite sve što trebate uraditi u igri.

TEW 2013 je indie IGRETINA, simulacija, menadžment igra koja nije za svakoga, ali oni koji su spremni da uskoče u komplikovani svijet iste, satima, danima, mjesecima i godinama neće izaći iz istog. Ako ijedna igra pokazuje u potpunosti vjerno kako je biti Vince McMahon ili Paul Heyman, to je ova. Bez lažne skromnosti, ovo je najbolja manager igra u svijetu video igara dosad.

Broj igrača: 1-8 (hotseat multiplayer)
Razvojna kuća: Grey Dog Software
Platforme: PC
Godina izdanja: 2012

Autor: Arnel Šaran Šarić